La Târgu Secuiesc sunt planificate investiții în vederea extinderii și dotării infrastructurii ambulatorii. Pe lângă renovarea clădirii existente, o nouă aripă va fi adăugată la unitatea de sănătate, care va fi dotată cu cabinete medicale suplimentare. Contractul în acest sens a fost semnat deja, iar durata de realizare estimată a investiţiei este de 24 luni, au anunțat reprezentanții Primăriei.
În prezent, clădirea în care se desfășoară consultații în regim ambulatoriu adăpostește cabinete de specialitate precum: Cardiologie, Psihiatrie, Ortopedie cu sală de ghipsări – la parter şi Psihologie, Dermatologie, O.R.L, Medicină internă și un cabinet Stomatologic (medic stomatolog extern), la etaj. Serviciul ambulatoriu ce face obiectul proiectului se consideră de capacitate medie, deservind o populație de 20.500 locuitori din municipiu, acoperind serviciile ambulatorii pentru o populație din teritoriu de maxim 60.000 locuitori. Numărul de consultații zilnice ce pot fi realizate este de 400-450 consultații/zi în funcție de program, arată datele Primăriei Târgu Secuiesc.
Investiția vizează reabilitarea clădirii existente a policlinicii (exclusiv locuințele de serviciu din mansardă): reabilitarea sistemelor de instalații și parțial a finisajelor arhitecturale; dotarea cu sistem de ventilare mecanică în sistem centralizat la nivelul holurilor; reconfigurarea zonei de acces și a zonei grupurilor sanitare, amenajarea unui acces secundar pentru evacuare în caz de incendiu cu rampa de acces adecvat pentru persoane cu dizabilități locomotorii; aducerea ansamblului la standardele cerute prin normele de securitate la incendiu și siguranța în exploatare în vigoare; reorganizare funcțională în concordanță cu extinderea infrastructurii ambulatorii; realizarea traversării între cele două clădiri a fluxurilor de oameni și a sistemelor de instalații; dotarea integrală cu mobilier și echipamente medicale aferente cabinetelor și spațiilor de tratament; reamenajarare spații exterioare; amenajare acces dinspre strada Gării cu alee pietonală, circulație auto și locuri de parcare; (funcțiuni existente: parter: fișier, grupuri sanitare, cardiologie, psihiatrie, ortopedie, medicină internă, ORL, dermatologie, psihologie, stomatologie).
Totodată se dorește extinderea cu corp nou de clădire complet dotat, și reorganizarea funcțională a întregului ansamblu, adoptând funcțiunile noi: cabinete medicale pentru consultații de specialitate, precum: pediatrie, planificare familială, obstetrică-ginecologie, neurologie, chirurgie, urologie, diabetologie și boli de nutriție, oftalmologie, gastro-enteorologie, fizioterapie și recuperare medicală (suprafețele cabinetelor între 16-24 mp); camere pentru tratamente pentru 6-8 cabinete, după necesități (cu suprafața de 16-24 mp). Se va realiza și un ascensor de persoane pentru pacienți cu dificultăți în deplasare; scară interioară de legătură între nivele și pentru evacuare în caz de incendiu; grup sanitar pacienți (pe sexe la fiecare nivel) și boxă curățenie; birou administrativ; spațiu pentru personal: vestiar + grup sanitar; spații tehnice – centrală termică, centrală de ventilație (grup electrogen), dar nu numai.
Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA exprimat în mii lei, este de 10.678.052,24 mii lei, din care 10.453.923,15 mii lei nerambursabil, contribuția proprie fiind 2%, adică 224.129,09 lei, a transmis Primăria Târgu Secuiesc.
Durata de realizare estimată a investiţiei este de 24 luni din care 22 luni efective se pot executa lucrări, anunțau autoritățile locale, zilele trecute.
Ana Ciorici COSTACHE