INTERVIU cu Andrei Stroie-regizorul meleagurilor întorsurene

 

Andrei Stroie (29 de ani), regizor, antreprenor, reprezentant devotat al zonei natale, își exercită cea mai mare parte a activității cinematografice în Întorsura Buzăului și împrejurimile județului Covasna. Am stat de vorbă cu Andrei care  a fost de acord să ne ofere mai multe informații despre alegeri, pasiuni, actualele și viitoarele  sale proiecte.

 

Trecutul și pregătirea profesională au prezentat oarecare fluctuații. În liceu ai studiat ingineria calculatoarelor, în facultate, arhitectura, iar acum lucrezi în producție video. Care este motivul deciziei tale?

 

Nu mă regăseam. Am vrut să dau la UAUIM (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu) pentru că am crezut că sunt atras de arhitectură și mi-am dat seama abia în anul III că mă interesa doar partea vizuală. Sunt destul de tehnic și de aia m-am păcălit singur.

 

Cum a început cariera ta în domeniul cinematografiei?

 

Cu teamă și de la zero.N-o să mint. Cel mai greu a fost să îmi fac curaj să renunț la o facultate pentru care am învățat foarte mult înainte de admitere și cât am urmat cursurile. Adică eu voiam să las baltă trei ani de studiu; trei ani din viață pe care nu mi-i dădea nimeni înapoi. Și o făceam pentru un domeniu cu totul nou, fără să știu ce mă așteaptă.

 

 

 

Care a fost cea mai mare teamă a ta când ai ales să faci acest pas?

 

Mă temeam că o dau în bară.

 

Dar nu s-a întâmplat. De ce crezi că ai reușit să îți găsești un loc pe piață? Care este secretul?

 

Am reușit pentru că am insistat. Nu se întâmplă nimic în viață dacă stai și aștepți. Tu îți faci norocul, tu îți faci viața. N-am un secret anume. Doar lucruri pe care mai toți le știu: trebuie să înveți constant și asta nu înseamnă să înveți ce scrie profesorul la tablă. Trebuie să te informezi singur, să cauți răspunsuri, să muncești încontinuu ca să te poți izbi de probleme. Nu ai cum să găsești un răspuns la o problemă peste care nu ai dat. Eu așa am făcut. Internetul e mare și îți spune cam orice. Cum România nu e o țară ce excelează în domeniul cinematografic, e clar că trebuie să te duci mai aproape de sursă și să știi cu aproximație de la cine poți afla ceea ce te interesează. De când am început să muncesc pe cont propriu, am căutat sfaturile americanilor. Industria lor e mult mai dezvoltată decât a noastră și cu sfaturi date de ei am putut să-mi găsesc informațiile necesare.

 

Care a fost cel mai dificil pas pe care l-ai făcut până acum?

 

Firma și tot ce ține de ea. E mai ușor să iei proiecte singur. Nu prea ai bătăi de cap. Te ocupi de tine, ai un material al tău, filmezi într-un segment mai micuț și aia e. Numai că eu am vrut mereu o echipă de video. Visam la o echipă nu neapărat mare, dar foarte bună, cu oameni care au curaj să fie creativi. Am avut bafta să îi găsesc pe oamenii ăia și așa a apărut TIM Film. Sper că vom ajunge la niște vremuri în care hârțogăraia din România să fie de domeniul trecutului. La niște vremuri în care antreprenorii să fie susținuți și sprijiniți ca să nu se izbească de toate problemele administrative de care m-am izbit eu. E păcat.

 

 

De câți ani lucrezi în domeniu?

 

Cam de 5 ani. Dar cele mai mari proiecte le-am luat în ultimul an și tot atunci pot spune că m-am dezvoltat cel mai mult în materie de video.

 

Ce te inspiră?

 

Oamenii. Oamenii cu care lucrez. Clienții ne dau conceptul de fiecare dată și nici măcar nu își dau seama. Înainte de a lucra împreună cu echipa la scenariu și moodboard, ieșim de câteva ori cu clientul într-un spațiu cât mai familiar lui. E cel mai simplu așa: afli cine e omul care îți cere un video, afli ce îi place, ce i se pare interesant vizual și ce și-ar dori să îi aducă produsul pe care noi îl oferim.

 

În acest an, ai ales să filmezi câteva proiecte în Întorsura Buzăului. Ce te-a determinat să faci asta?

 

Întorsura este cea mai frumoasă zonă a țării.Mă simt dator să o exploatez vizual. Și, ca să nu par prea subiectiv, îmi convine. Cunosc toate împrejurimile, toate pădurile, toate locurile în care aș putea filma. Mă cunosc cu oamenii de aici, știu cine mă poate ajuta să obțin o aprobare și mă bucur că am parte de încredere. Domnul primar Leca Băncilă a acceptat mereu să mă ajute cu aprobările și mi-e greu să cred că s-ar fi întâmplat la fel dacă voiam să tragem un clip în alt oraș.

 

 

Care consideri că este cel mai frumos loc din Întorsura Buzăului și de ce anume?

 

Pentru mine, pădurea în care am filmat penultimul clip de muzică. Pădurea de la Camping. Mă leagă amintiri de locul ăla. Ne jucam mult în pădure când eram copii, dacă ne prindea dimineața pe acolo, vedeam căprioarele. E o frumusețe și toată lumea spune asta.

 

­­­­

 

Despre care clip este vorba?

 

Un clip de muzică pe care l-am filmat cu Tiberiu Albu pentru piesa „Printre priviri”. Tibi îl va lansa în câteva zile, pe 22 iunie. Nu prea le am eu cu vorbitul. Mai bine vă uitați direct.

 

Câte clipuri ai filmat până acum în Întorsura?

 

În ultimul an, am filmat 5 clipuri. Unul pentru zonă, 3 clipuri de muzică și altul care este mai mult de suflet. Am filmat localnicii de aici. Cei mai mari cai din Covasna, cele mai frumoase peisaje și cei mai muncitori oameni.

 

La ce trebuie să ne așteptăm de la tine pe viitor? Care sunt următoarele planuri pe care ți-ai propus să le realizezi?

 

Vrem să filmăm un scurtmetraj, tot aici, în Întorsura. Aveam asta în cap de ceva timp și s-a cam apropiat momentul. Se lucrează deja la scenariu.

 

Mie nu îmi rămâne decât să îți urez mult SUCCES!

 

Adelina GHERASIM

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail