„Am fost învățată să lupt pentru ceea ce vreau. Pentru mine nu există bariere.”

Muzica face parte din viața noastră. Cred că fiecare om are melodii preferate, care îi aduc aminte de o persoană dragă sau de momente frumoase, îl ajută să se relaxeze sau să evadeze din cotidian. Dar există o categorie aparte de oameni. Cei care trăiesc prin muzică, în mod direct, cei care adoră să cânte și și-au făcut o carieră din asta. Este vorba despre cântăreți, cei care au darul de a ne face pe noi ceilalți, fericiți, și pentru care muzica este ceea ce-i face să se simtă compleți.

Este și cazul Gențianei Ganea, care s-a născut în urmă cu patruzeci de ani la Brașov, dar a copilărit în Sfântu Gheorghe. O cunosc de când eram copil, e sora unei prietene care a jucat împreună cu mine volley timp de opt ani. Îmi amintesc că la acea vreme se vorbea mult despre Gențiana în liceu, deoarece era o elevă foarte bună la învățătură. În anul 1997 a luat examenul de bacalaureat cu 10 pe linie și a fost șefă de promoție. Își amintește cu nostalgie anii petrecuți în Sfântu Gheorghe și în interviurile apărute în presă, recunoaște că perioada trăită aici, școala absolvită aici, și-au pus amprenta asupra vieții ei.  Iată că anii au trecut și a venit vremea să scriu un articol despre ea. Nu fac asta din prietenie, ci pur și simplu pentru că merită. De ani de zile îi urmăresc activitatea muzicală și vă mărturisesc că sunt impresionată și mândră, totodată, de parcursul ei. A muncit mult, a făcut foarte multe sacrificii, dar iată că talentul a urcat-o pe culmi înalte. Este un exemplu de reușită. Vă invit să citiți articolul pentru a afla de ce am atâtea cuvinte de laudă la adresa ei.

 

Cum s-a născut pasiunea ta pentru muzică? Când ai înțeles că muzica este viața ta?

 

Eu am cântat de mică, mă puneau să cânt în faţa blocului, eram talentată, dar nu un talent cultivat. Nu cântam neapărat pentru auditoriu, ci pentru starea pe care mi-o dădea muzica, o stare de libertate, de satisfacţie. Pasiunea pentru muzică a fost mereu în mine.

Venind la Sfântu Gheorghe, mama mi-a cumpărat o vioară şi m-a dus la şcoala de muzică, actualul Liceu de Arte din municipiu. Eram singurul ei copil, din cei cinci, care a făcut cursuri muzicale. Pe mine m-au ajutat aceste studii.

Apoi mama m-a înscris la Liceul „Mihai Viteazul”, la profilul pedagogic. Domnul profesor Alexandru Popovici m-a selecționat să fac parte din corul Liceului Pedagogic. Bazele educaţiei mele au fost puse aici, fundamentul a fost extraordinar de bun, mi-a permis să mă dezvolt ca om şi ca artist şi la Braşov şi la Târgu Mureş.

La finalul liceului, fiind şefă de promoţie am fost rugată să ţin un discurs. Eu am ales să compun şi o piesă cu această ocazie, dedicată tuturor absolvenţilor şi profesorilor Colegiului Naţional Mihai Vitezul. Este vorba despre piesa „Şcoală şi profesori dragi”, înregistrată cu ajutorul profesorului Alexandru Popovici. Aceasta, mulţi ani la rând a fost difuzată la festivităţile de închidere de an şcolar, devenind imnul acestei unităţi de învăţământ.

 

Ideea e că la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde am avut profesori de top, se pun bazele unei educaţii solide, cu toate că toată lumea zice că e orăşelul mic, dar dimpotrivă, uite că acolo se întâmplă nişte lucruri care ajută foarte mult la dezvoltarea unui om, indiferent unde eşti, în Braşov, Bucureşti sau Târgu-Mureş. Instrumentişti foarte buni care cântă cu Andra, Carla’s Dreams sunt formaţi aici în Sfântu Gheorghe.

Ulterior am făcut facultatea de drept la Braşov, la insistenţele părinţilor, dar muzica a rămas pasiunea mea şi am continuat să cânt la diverse festivaluri, concerte, ori de câte ori eram chemată.

Pe perioada studenţiei eram cunoscută ca studenta de la facultatea de drept care cântă, fiind singura care participa la tot felul de festivaluri şi concursuri de muzică.

Târziu mi-am dat seama că vreau să fac o carieră din muzică, înainte cântam doar ocazional, muzica era un hobby pentru mine, dar de vreo 15 ani, de când m-am mutat la Târgu Mureş, am început să fac muzică în mod profesionist, mi-am cumpărat şi echipament de sunet cât mai profesional.

Am avut şi momente de nesiguranţă, când mă gândeam că am talent, dar sunt alţii care sunt mai buni decât mine şi nu credeam că pot deveni un artist de renume în muzică. Am căpătat multă încredere atunci când eram chemată să cânt la evenimente importante, când primeam foarte multe cuvinte de laudă. Uşor, uşor, m-am simţit apreciată şi motivată să fac tot mai mult pentru a creşte din punct de vedere profesional. Efectiv lecţii de canto eu nu am luat, m-a ajutat foarte mult şcoala de muzică şi vioara, ca să-mi dezvolt auzul, iar celelalte le-am învăţat, pe parcurs, singură. Un mentor nu am avut. Într-un fel a fost bine, pentru că îţi păstrezi doza de autenticitate şi unicitate a vocii şi a expresiei vocale, pe de altă parte e rău pentru că înveţi într-o perioadă de timp mai lungă anumite lucruri. În general, eu am fost un autodidact. Mă interesează literatura de specialitate, de dezvoltare a vocii, tot timpul lucrez ca vocea să fie în formă. Faptul că nu am avut un mentor nu înseamnă că eu nu am fost atentă la acest aspect.

A contribuit la descoperirea talentului meu profesorul de muzică Alexandru Popovici, care m-a ajutat, a lucrat cu mine pentru a-mi descoperi vocea şi calităţile artistice, m-a susţinut şi mi-a dat încredere în mine. Îi mulţumesc pentru asta şi va rămâne mereu în sufletul meu. Mi-aș dori să fiu și eu profesor de muzică, să lucrez mai ales cu cei mici, pentru a le insufla dragostea pentru muzica de calitate, dat fiind faptul că în acest moment, la radio şi pe canalele de socializare predomină muzica mai puţin valoroasă. Încă de mici copiii trebuie să diferenţieze ceea ce este bun de ceea ce este mai puţin bun. Doar aşa, ca adulţi, vor ajunge să aibă o viziune clară în legătură cu valorile existente. Muzica o consider foarte importantă în programa şcolară a ciclului primar, iar învăţarea unui instrument muzical i-ar putea ajuta foarte mult pe cei mici.

Când voi lucra în învăţământ, măcar o parte din ceea ce ne-a învăţat Alexandru Popovici, doresc să transmit si eu tinerei generaţii. Este un model pentru mine şi îmi doresc să devin şi eu un profesor atât de bun ca el.

Deşi am absolvit facultatea de Drept, mi-am dorit să am şi studii în domeniul muzicii, să urmez calea pasiunii, motiv pentru care acum sunt studentă la Pedagogie Muzicală în anul III, în cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş.

 

Care au fost artiștii pe care îi ascultai de mică?

Din muzica românească mi-au plăcut foarte mult Mădălina Manole, Monica Anghel şi Laura Stoica, pe care o consider o mare voce a muzicii româneşti. În ceea ce priveşte muzica internaţională, îmi place foarte mult Pink  Floyd.

Eu susţin muzica de calitate, cea care are mesaj şi reuşeşte să creeze emoţie şi reuşeşte să inspire, spre deosebire de muzica de consum care, chiar dacă dai cu aspiratorul, oricum nu contează ce cântă acolo. Muzica trebuie să creeze în sufletul auditoriului o stare, să-l transpună într-o experienţă emoţională.

 

Pe lângă voce, tu ești și textier. Ai lansat un CD care conține piese scrise de tine. Au ajuns acestea la sufletele fanilor tăi?

 

Ideea de a lansa un album, mi-a venit spontan.  Iniţial am compus câteva piese cu nişte artişti talentaţi din Târgu Mureş, pe care le-am postat pe canalul meu de youtube. Acestea au fost făcute pentru sufletul meu, aşa cum credeam eu că trebuie să sune o melodie pe versurile mele şi cu mesajul pe care mi l-am dorit. Am făcut şi videoclipuri, majoritatea fiind filmate în Târgu Mureş, oraş în care  trăiesc alături de familia mea şi unde am fost adoptată de oamenii de aici. În momentul în care am văzut că cresc vizualizările şi am obţinut un feedback pozitiv, am început să mai compun şi alte piese. Uite aşa s-au strâns vreo 10 piese, pe versurile mele. Totodată, la concerte, lumea mă întreba de ce nu am un album, deoarece ar vrea ca muzica mea să sune în casa lor.  Aşa s-a născut ideea albumului plin de dinamism, care se cheamă „O zi perfectă” şi care a avut un mare succes. Acesta a avut o dublă lansare, una la Festivalul de Carte şi Muzică Libris din Braşov, alta la Promenada Mall din Târgu Mureş, unde am cântat live cu trupa mea. Piesele sunt destul de diverse ca stil muzical, dar în general predomină stilul pop cu influenţe rock. Susţin mesajele pozitive în piesele mele, de viaţă, care pot motiva şi le pot da speranţă celor care le ascultă. Textele îmi aparţin în proporţie de 90% la o singură piesă am colaborat cu poetul Viorel Boldiş, pe care l-am cunoscut în urma participării mele la un eveniment organizat la Milano, de către Asociaţia Românilor din Italia. Este vorba despre piesa „Timpul nu iartă”, dedicată părinţilor mei. Iniţial am scris şi eu o piesă pentru  cei care mi-au dat viaţă, dar nu am fost mulţumită de ceea ce a ieşit, motiv pentru care am preferat să preiau textul poeziei lui Viorel Boldiş, care exprimă un mesaj profund de iubire.

O altă piesă foarte apreciată și accesată pe internet este piesa cu mesaj de dragoste, „Al meu”, realizată în colaborare cu Daniel Antonescu, pe numele lui de artist N-Tone, care a realizat și videoclipul piesei.

Puteți asculta piesele mele pe canalul oficial de youtube sau puteți achiziționa CD-ul accesând  site-ul libris.ro.

Un susţinător al pieselor mele a fost şi este Radio România Târgu Mureş, care foarte des îmi difuzează piesele, în special „O zi perfectă”, pentru mesajul ei. Ori de câte ori am lansat o piesă, echipa de la  Radio România Târgu Mureş m-a invitat în studio pentru a da detalii ascultătorilor şi am realizat numeroase interviuri.

 

 

Ce satisfacții ai din muzică? Ai participat la numeroase concursuri. Care sunt premiile cele mai importante pe care le-ai obținut?

La Braşov am cântat la două festivaluri la care am luat locul întâi pentru creaţie şi locul doi pentru interpretare. Am participat în 2004 cu trupa Vertigo la Festivalul de la Mamaia şi am câştigat premiul special al Radiodifuziunii Române. Am participat de două ori la Eurovision cu trupa New Effect din Braşov, nu am luat un premiu, dar am ajuns până în semifinalele televizate în direct.

 

Am cântat în deschiderea mai multor concerte cum ar fi cel al lui Carla’s Dreams, la primul lor concert din Târgu Mureş, cel al Paulei Seling sau cel al lui Mircea Baniciu.

Am cântat în deschidere la KRONSTADT JAZZ – FESTIVAL, la Brașov, alături de trupa Groove Factory, am susținut până acum mii de concerte și cea mai mare satisfacție este când publicul cântă alături de mine, cunoaște versurile melodiilor mele și le fredonează. Este o senzație unică!

Actualmente cânt cu trupa mea Stereo Tonic din Târgu Mureş, avem un stil pop- rock. Intenționez să lucrez la un al doilea album.

 

Eu cred în colaborări cu mai mulţi artişti, din care ai foarte multe de învăţat şi poţi să te dezvolţi din punct de vedere profesional. Interacțiunea asta este productivă și creatoare și reprezintă baza dezvoltării unui artist.

De un an de zile cânt și cu o formaţie din Cluj, formată din o parte a trupei Desperado, cu Sandy Deac, compozitor. Este vorba despre formaţia Speak Floyd care abordează melodii din repertoriul Pink Floyd şi cu care cântăm în cele mai importante cluburi din ţară, cum ar fi Hard Rock Caffe din Bucureşti.

La Târgu Mureş s-au organizat câteva conferințe BookLand Evolution, la care am fost invitată să le vorbesc tinerilor despre experienţa mea de viaţă, să le transmit un mesaj motivaţional privind alegerea profesiei pe care doresc s-o urmeze. Ideea este să-şi urmeze pasiunea, să creadă în lucrurile bune, să fie pozitivi, iar lucrurile bune vin de la sine. M-am dat exemplu pe mine, care nu am urmat de la bun început calea muzicii, decât foarte târziu. Nu credeam că muzica poate fi o profesie care să-ţi dea satisfacţii şi siguranţă financiară. Am făcut facultatea de Drept, am dat prioritate altor lucruri, dar uite că, până la urmă, tot la muzică am ajuns, pasiunea a învins.

 

Partea frumoasă este că și fiul meu mă moşteneşte, îi place foarte mult muzica, cântă la pian. Este foarte atent la repertoriul meu, fredonează melodiile mele. Cei mai mari fani ai mei cred că sunt colegii lui de clasă, care îmi cer mereu autografe şi să fac poze cu ei.

 

Mai vii la Sfântu Gheorghe? Ce-ți place în acest oraș?

Sigur că atunci când am ocazia vin la Sfântu Gheorghe. Mi-aș dori să și cânt pentru locuitorii acestui oraș, poate chiar la Zilele Orașului, o sărbătoare tradițională, pe care mi-o amintesc cu drag. Perioada petrecută la Sfântu Gheorghe este una dintre cele mai frumoase din viaţa mea, am stat aici mai bine de 10 ani, m-am dezvoltat frumos şi şi-a pus amprenta asupra personalităţii mele. Este un orăşel foarte primitor, curat, am avut şi am foarte mulţi prieteni, chiar şi de etnie maghiară, şi niciodată nu am avut probleme interetnice. Promovez toleranţa şi comunicarea, necontând naţionalitatea, oamenii pot fi buni indiferent de ce limbă vorbesc.

 

 

 

Cum te-ai descrie în cateva cuvinte?

 

Mă consider o persoană perseverentă şi ambiţioasă, fac lucrurile din suflet. Atunci când îmi doresc ceva foarte tare, nu contează sacrificiile pe care trebuie să le fac, muncesc şi depun efortul necesar pentru a-l realiza. Important este să crezi în ceea ce-ţi doreşti. Rezultatele au venit ulterior, pentru că am crezut în ele. Am fost învățată să lupt pentru ceea ce vreau. Pentru mine nu există bariere.

Eu cred că asta trebuie să facă orice artist, să facă lucrurile aşa cum le simte el, nu cum îşi imaginează că ar putea câştiga din muzică. Muzica nu este un bussines, muzica este o artă pe care o cultivăm cu talentul şi dăruirea noastră.

 

Cum îți petreci timpul liber?

 

 

Îmi place lectura, atunci când am timp liber citesc în special cărţi de dezvoltare personală.

Când citești, știi mai multe și ai despre ce vorbi cu ceilalți și așa se îmbogățesc și relațiile sociale. Cartea o poți răsfoi oricând, fără să ai acces la internet, o poți lua cu tine oriunde, poți învață lucruri noi și poți ajunge să trăiești experientele scriitorilor. Înveți cum să relaționezi și cum să-ți schimbi în bine comportamentul tău față de alte persoane. Cărțile lasă mai mult loc pentru imaginație decât filmele sau internetul, iar cu fiecare carte citită ne mărim orizonturile și imaginația.

 

De asemenea îmi place să petrec timpul liber în natură, îmi place sportul, merg deseori cu familia la schi. Promovez un stil de viaţă sănătos care implică mult sport şi ieşirea în natură.

 

Gențiana, te rog să le adresezi un mesaj cititorilor ziarului nostru.

 

Pentru că trăim într-o perioada în care evoluția tehnologiei ia cu asalt orice aspect al vieții, îi indemn, indiferent de vârsta pe care o au, să fie cât se poate de deschiși la nou și la schimbare, dar să nu uite că lucrurile simple, precum și o mare dragoste față de oameni și natură, sunt cele care pot să ne facă într-adevăr fericiți.

 

Gențiana, îți multumesc frumos pentru acest interviu și îți doresc din tot sufletul mult succes! Continuă să visezi, cântă cum știi tu cel mai bine și aspiră la mai mult!

Închei cu speranța că toți cei care citesc acest interviu iubesc viața și luptă să își indeplinească visele!

 

Larisa AXINIA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail