În urmă doar cu un deceniu dronele se aflau abia la începutul „carierei” lor fulminante. În scurt timp aceste „zburătoare”- minune au evoluat și s-au diversificat, încât azi au ajuns să fie folosite și ca arme de război-kamikaze, trecând astfel de la utilitatea lor pașnică în slujba omenirii la cea dedicată distrugerii de vieți omenești și de bunuri materiale și cultural-spirituale.

      Ca majoritatea invențiilor destinate ușurării muncii și vieții oamenilor, inițial au fost folosite în acest scop, însă reprezentanții industriei de război au descoperit repede posibilitatea devierii scopului spre cel de apărare și atac asupra dușmanului, așa cum s-a întâmplat și cu dinamita, așa cum se va întâmpla și cu alte invenții și descoperiri, atâta timp cât oamenii vor continua să trăiască în zona pace/război.

În aceeași zonă se află și Inteligența Artificială (AI), care în viitor, mai ales după ce roboții vor primi față umană, ar putea să devină un posibil pericol pentru omenire, dacă ei nu vor respecta cele trei legi ale roboticii specificate de cunoscutul autor de romane SF Isaac Asimov.

Încercând să tratăm acest subiect, se cuvine să subliniem partea benefică, utilizarea roboților în majoritatea domeniilor din economiile țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare. Chiar și premierul României, Nicolae Ciucă, și-a luat ca asistent pe robotul Ion, dar probabil că acesta este cuminte și ascultător, însă nu știm ce vor face ceilalți când se vor „deștepta” în viitor și vor dori să obțină supremația, în dezavantajul speciei noastre.

Nu vrem să fim prăpăstioși în comentariul nostru și ne-am dori ca Inteligența Artificială să rămână mereu în slujba omenirii și nu împotriva ei. Tocmai de aceea sunt necesare precauțiile înainte de a lua decizii care ar putea fi dezavantajoase sau chiar catastrofale pentru umanitate. Nici nu vrem să ne lansăm în discuții fără rost, deci vom aduce ca argument în acest sens o dispută a oamenilor de știință din domeniul în discuție, după cum reiese dintr-un articol semnat de Daniel Mihai Dragomir, publicat în 17/04/2023 (în stiripesurse.ro), în care textul introductiv include ideea: „Amenințarea pe care inteligența artificială precum GPT-4 o poate reprezenta pentru omenire nu este o preocupare nouă. Cu toate acestea, am văzut recent noi motive de îngrijorare în rândul roboților de inteligență artificială creați cu ajutorul programării Auto-GPT de la OpenAI. Un astfel de robot, ChaosGPT, a postat recent pe Twitter un plan de a distruge umanitatea și de a prelua controlul asupra lumii, informează bgr.com.”

De unde provine primejdia? Aflăm în continuare din textul articolului: „Cu modul continuu activat, ChaosGPT a început să ia legătura cu alte IA pentru a încerca să creeze o alianță împotriva umanității”. N-a reușit. Desigur, datorită unor protecții încorporate în programele de bază ale acestor tipuri de roboți, în faza actuală de evoluție a lor, respectiv a Inteligenței Artificiale, nu au șanse de reușită, să-și ducă intențiile la finalizare. Dar în viitor?! De fapt, aceasta este întrebarea care îi preocupă pe oamenii de știință și pe autorul articolului.

O altă întrebare pe care ne-o punem este dacă ne putem încredința total viața în „mâinile” unui robot dotat cu AI, de tipul ChatGPT?! Deși acesta are înmagazinată în memorie o cantitate de cunoștințe superioară omului, s-a dovedit că nu toate răspunsurile lui la întrebări sunt corecte, unele bazându-se pe date „false” sau neactualizate, deci nu este perfect, poate greși, încât unele greșeli ar putea duce la pierderi de vieți omenești etc. Ba mai mult, acești roboți luați ca „asistenți” sau consilieri de către personalități politice ar putea influența luarea unor decizii în plan politic etc.

Oricum am aborda subiectul în discuție, acesta va deveni o preocupare de viitor esențială în viața oamenilor: „Dar se pare că, pe măsură ce inteligența artificială părăsește laboratoarele de cercetare și se lansează în plină floare în spiritul cultural, promițând oportunități tentante, dar prezentând și pericole reale pentru societate, intrăm, de asemenea, într-o lume nouă și ciudată a puterii și politicii în materie de inteligență artificială. Dezbaterile privind IA nu mai sunt doar despre tehnologie, știință sau chiar realitate. Ele se referă, de asemenea, la opinii, temeri, valori, atitudini, credințe, perspective, resurse, stimulente și pur și simplu ciudățenii.”

Se înțelege că nu putem trăi cu teama în suflet pentru ce s-ar putea întâmpla în viitor, omenirea va găsi soluții pentru toate. Deocamdată Inteligența Artificială lucrează pentru noi și în favoarea evoluției noastre, ce va fi mâine vom vedea, iar cei care se ocupă de „manipularea” AI au datoria să vegheze ca lucrurile să se desfășoare spre binele și siguranța omenirii.

Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail