Festivalului Național de literatură „Întâlnirile de la Viișoara” – o oază de armonie, cultură și spiritualitate în care marea învingătoare a fost prietenia care a dărâmat distanțele geografice și a unit suflete sub misterioasa cupolă a artelor, în satul Bistrița din comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț. În cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului la care am fost invitată, m-am bucurat din plin de momente emoționante oferite de întâlnirea cu personalități ale literaturii contemporane, cu poeți și scriitori dragi pe care-i știam doar din revistele literare. Și nu în ultimul rând, de faptul că, pentru prima dată, orașul Târgu Secuiesc a fost inclus pe harta literară a acestui eveniment marcant la care au participat poeți, prozatori, jurnaliști și oameni de cultură sosiți din mai multe localități ale țării: București, Iași, Timișoara, Deva, Lugoj, Bistrița, Constanța, Brăila, Galați, Târgu Secuiesc, Gheorghieni, Fetești, Slobozia, Târgoviște, Bacău, Piatra Neamț, Roman.
Mulțumesc pentru onoranta invitație scriitorului Victor Munteanu – președinte al Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov ”din Bacău, care împreună cu scriitorul Ioan Ouatu – președinte al Fundației Culturale „Aurora Ouatu” din Piatra Neamț, organizatori ai festivalului, ne-au oferit momente de înaltă vibrație într-un cadru pitoresc și încărcat de istorie. Amintesc aici splendoarea peisajului din apropierea Lacului Bâtca Doamnei prilejuită de șederea la Pensiunea „Belvedere” unde am fost cazați, și Mănăstirea Bistrița, una dintre cele mai vechi așezări monahale din Moldova, strajă vie și neclintită mărturie a credinței ortodoxe de peste 600 de veacuri. Un monument istoric de mare însemnătate istorică și arheologică, ctitorie a patru voievozi mușatini: Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu ”. „Vatră de credință și de cultură românească, ostrov al evlaviei străbune” care, pe lângă oseminte domnești, fapte de neuitat din istoria și viața spirituală a neamului, adăpostește una dintre cele mai cinstite icoane bizantine din Moldova, considerată Făcătoare de Minuni. Icoana, de dimensiuni impresionante, o înfățișează pe Sfânta Ana care ține în brațe o copilă, pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Este folosită deseori în procesiuni religioase pentru izbăvirea de boală, alungarea secetei și chemarea ploilor pentru îmbelșugarea ogoarelor. De ce amintesc? Pentru a evidenția statornicia în credință a acestor oameni și sfințenia acestor locuri care m-au impresinat profund și peste care nu pot să trec fără să spun nimic. Pentru că „mărturisirea credinței este iubire asumată faţă de Dumnezeu!” așa cum frumos spunea P.S. Ignatie. Mărturisind, cuvântul circulă și poate ajunge la cei care au nevoie să audă chemarea pe Calea lui Hristos.
Revenind la evenimentul cultural care ne-a adunat în satul Bistrița-Neamț, spun cu toată convigerea: a fost un regal de poezie, spiritualitate, artă și cultură, care s-au combinat și completat frumos. Desfășurat în perioada 8-10 iunie a.c., Festivalul Național de Literatură a cuprins o suită de manifestări: prezentări și lansări de carte, recitaluri de muzică și poezie, medalion literar – Ștefan Mitroi prezentat exemplar de criticul Petre Isachi, dezbateri pe tema ,,Rolul editurilor în inflația literară“ la care reprezentați avizați ai acestui segment și-au exprimat părerea. Deplasarea la impunătoarea și frumoasa Biserică „Sf. Nicolae” unde am asistat la o excelentă expunere a pr. paroh Gabriel Pintilie, ,,Creștinism versus globalism”. Am fost de acord cu toții că tot aici s-a desfășurat cel mai emoționat moment al Festivalului, susținut de Grupul vocal ,,Lumină lină” al Liceului Particular nr. 1 ,,Aurora Ouatu”, coord.de Ovidiu Vlase, care ne-a încântat cu un recital de muzică liturgică, dar și cu frumoasele costume populare cu care erau îmbrăcați.
Momente muzicale deosebite (canto popular, canto clasic și pian), pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle ne-au fost dăruite, încă din prima zi a festivalului, de elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner” din P. Neamț. De înaltă vibrație și profesionalism au fost interpretările muzicale ale celor trei studenți (o soprană și doi tenori) ai Universității de Muzică din București, coord. de prof univ. Raluca Ouatu care i-a acompaniat la pian. Pe parcursul celor trei zile de Festival, alături de noi a fost pentru a cânta și a ne încânta, „bijuteria” din buzunarul inimii omului de cultură Victor Munteanu, îndrăgita artistă de muzică populară Oana Crețu din Bacău care ne-a atins sufletele cu un colaj de doine și pricesne interpretate cu multă sensibilitate. Nu s-a lăsat mai prejos nici binecunoscutul cantautor băcăuan Florin Țuțuianu, prezent în seara Galei de Poezie cu două piese emoționante compuse pe versurile poetului Victor Munteanu.
Ultima zi a Festivalului Național de Literatură s-a încheiat cu Decernarea Premiilor „Întâlnirile de la Viișoara” desemnate de juriul alcătuit din scriitorii: Olimpiu Nușfelean – președinte, Simona Modreanu, Victor Munteanu și Ioan Ouatu– membri, urmată de Gala de Poezie unde au fost savurate „delicatesele literare”oferite de poeții prezenți. Au fost premiate volume reprezentative de poezie, proză, critică literară și eseu ale scriitorilor, inițiative de promovare a literaturii române ale unor asociații culturale. S-au împărțit aprecieri, mulțumiri, s-au înmânat Diplome de Onoare participanților, dar cel mai important s-a semnat un acord tacit de amiciție, admirație, respect și reciprocitate între arte și diversitate. S-au pus bazele unor colaborări viitoare care să țină cultura la loc de cinste în aceste vremuri neprielnice, căci, dincolo de festivism și seriozitate, trăsături specifice acestor întâlniri literare, există latura umană care primează înaintea tuturor. Laureat al Festivalului a fost desemnat scriitorul Ștefan Mitroi. Printre premianți câteva nume cunoscute în lumea literară și jurnalistică: Daniel Luca, Nicolae Toma, Firiță Carp, Ioan Uleanu, Maria Stanciu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Garofița Jianu, Emil Mircea Neșiu și alții.
Se cuvin amintiți sponsorii ediției RO CREDIT IFN, Baia Mare (președinte, Flaviu-Teofil Leșe) și Primăria Comunei Alexandru cel Bun (primar, Ion Rotaru).
Aprecieri și multe mulțumiri organizatorilor, partenerilor media și tuturor celor implicați în desfășurarea în bune condiții a evenimentului, pentru atenția, căldura, generozitatea și dragostea cu care ne-au primit și ne-au tratat pe tot parcursul Festivalului.
Iar eu personal felicit și mulțumesc tuturor participanților pentru felul în care au evoluat pe scena Festivalului. Ascultându-i, mi-au mângâiat sufletul, mi-au alinat dorul de a auzi vorbindu-se în dulcele grai românesc.
Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc