…Și, iată, că a mai trecut o Stagiune muzicală, una ce a purtat un număr important – 145. Au fost to atâția ani de existență a prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei, a doua ca longevitate din România și una dintre cele mai vechi Filarmonici din Europa!

Repertoriul a fost gândit cu profesionalism, fiind complex și diversificat, menit să satisfacă un public meloman tot mai exigent.

Noua conducere asigurată de tânărul și talentatul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu a gândit o strategie complexă, novatoare, menită să atragă noi segmente de public, mai ales tânăr, programând pe lângă concertele simfonice tradiționale, de cameră, recitaluri, o seamă de spectacole de o factură mai aparte, unele inedite, propunând o paletă variată de evenimente muzicale.

După cum ne spunea PR al instituției, Iosif Trif, în prezent Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă instituție muzicală din regiune, izbutind să promoveze arta și cultura la un înalt nivel. Prin activitățile sale specifice Filarmonica Brașov oferă melomanilor evenimente diverse, memorabile și totodată se impune ca un factor educațional în peisajul cultural autohton, promovând activități menite să educe publicul tânăr și, totodată, dorind să ridice ștacheta nivelului cultural al publicului larg.

În încheierea actualei Stagiuni Filarmonica brașoveană a pregătit două concerte speciale, în zilele de joi, 15 iunie și vineri, 16 iunie, de la ora 19.00, având ca invitați nume sonore din arta cântului autohton. Ne referim la redutabila interpretă de muzică ușoară,  Monica Anghel, care a scris istorie promovând genul respectiv în ultimile trei decenii, cunoscută nu doar ca solistă, ci și vedetă TV, om de radio. Pentru mulți brașoveni este un simbol al amintirilor legate de Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, în anul 1996 cucerind Trofeul. Vor fi alături de ea contribuind la reușita concertelor patru invitați de marcă de  la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, anume baritonul Florin Estefan, manager general al instituției amintite, precum și trei tenori minunați – Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan și Hector Mendoza. Ei vor interpreta în formulă simfonică mai multe piese celebre din repertoriul de muzică ușoară românească. În program figurează șlagăre nemuritoare, cum ar fi “Copacul”, “Oameni”, “Spune-mi”, “Dau viața mea pentru o iubire”, “Lalele”,“Țărăncuță, țărăncuță”, “De-ai fi tu salcie la mal” și multe altele.

La pupitrul dirijoral se va afla prolificul compozitor, aranjor, șef de orchestră Andrei Tudor, fiul nu mai puțin celebrului muzician Ionel Tudor și al textierei Andreea Andrei.

Andrei Tudor

Andrei Tudor s-a născut pe 2 decembrie 1983, în București, provenind dintr-o familie celebră de artiști, fiind nepotul ilustrului creator de șlagăre, George Grigoriu. A început studiul pianului la vârsta de numai patru ani. A urmat Liceul de muzică, apoi Conservatorul din Capitală, din 2008 devenind membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Și-a încununat studiile obținând titlul de Doctor în Muzică al Secției de Compoziție din cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

A colaborat în diferite ipostaze, fie ca aranjor, compozitor, pianist sau dirijor cu personalități artistice, instituții și orchestre cunoscute. Să amintim câteva nume sonore: Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Dulce Pontes, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci, Ally Brooke, María José, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Cristi Minculescu etc. Să evidențiem, de asemenea, câteva formații prestigioase cu care a colaborat, cum ar fi Orchestra Națională Radio, Big Band-ul Radio România, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Simfonică București, ”Symphonic Pop Orchestra”, Camerata Regală, Opera Comică pentru Copii București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestra Operei Brașov, ”Primarius Orchestra” Budapesta, Prague Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, Saarbruken Radio Symphony Orchestra.

Melodiile și aranjamentele realizate de Andrei Tudor apar în peste 20 de albume și compilații. Are în palmares peste 30 de Premii Naționale și Internaționale pentru compoziție și interpretare.

Se reiau concertele estivale în Piața Sf. Ioan din Brașov

Frumoasa tradiție a concertelor în aer liber din sezonul cald se reia după Închiderea Stagiunii Filarmonicii brașovene. Astfel, cocheta Piață Sf. Ioan din municipiul de sub Tâmpa redevine un punct de atracție pentru melomani, pe scena amplasată acolo urmând să se desfășoare multe întâmplări atractive.

Iată câteva repere din bogatul Program pregătit pentru această vară. Joi, 22 iunie 2023 de la 20.00 (de reținut că toate evenimentele vor începe la această oră) este planificat un prim Concert Estival susținut de Orchestra Filarmonicii brașovene. Dirijor: Mircea Pădurariu, solist și orchestrator violoncelistul Denis Shapovalov. Program:„Cello Floyd Projects”.Joi, 29 iunie a.c. urmează un alt Concert simfonic susținut de Ansamblu ”Brass”, dirijor maestrul Jozsef Horváth.Solist la trompetă: Gyarmati Gabriel. În program figurează Dansuri renascentiste și baroce, precum și Fragmente celebre din opere. Vineri, 7 iulie, Concert simfonic, solist apreciatul violonist Florin Ionescu-Galați. Vineri,14 iulie, Concert simfonic în parteneriat cu SoNoRo Musikland. La pupitrul dirijoral Cristian Oroșanu, soliști Philippe Graffin (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Andrei Ioniță (violoncel).

Urmează apoi și alte evenimente, asupra cărora vom reveni la momentul oportun.

Violonistul Florin IonescuGalați este noul Director artistic al Filarmonicii Brașov

În final avem și o informație importantă de ultimă oră – cunoscutul violonist Florin Ionescu-Galați este noul Director artistic al Filarmonicii brașovene. Iată o recunoaștere a competenței și exigenței sale profesionale. Îl felicităm și pe această cale (chiar dacă am făcut-o și în particular), urându-i mult succes în noua postură! Una deloc ușoară, încărcată de responsabilitate…

Horia C.Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail