O serie de dezbateri și de întâlniri cu scriitori din țară, dar și din Ungaria, se vor desfășura la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a șaptea ediții  a festivalului de arte contemporane „pulzArt”, organizat de Primăria municipiului și partenerii săi.

Festivalul se va desfășura între 19 și 22 septembrie, la Sfântu Gheorghe, cuprinzând  o ofertă atractivă de teatru, concerte, film și literatură, conform organizatorilor.

Pentru iubitorii literaturii, numeroase evenimente sunt cuprinse în programul din acest an.

Întâlnire cu scriitoarea Lavinia Braniște

Astfel, vineri, 20 septembrie, de la ora 17, la  Ceainăria „Tein Teahouse”-  din Sfântu Gheorghe, cititorii se pot întâlni cu scriitoarea brăileană Lavinia Braniște. Interlocutorul invitatei va fi criticul literar brașovean Adrian Lăcătuș.

Lavinia Braniște s-a născut în 1983 la Brăila. Și-a efectuat studiile școlare în orașul natal, la specializarea informatică, iar diploma de licență a obținut-o la Facultatea de Litere a universității clujene Babeş-Bolyai, la secţia engleză-franceză, absolvind apoi două masterate, de traducere a textului literar și de interpret de conferință, la Universitatea București. Este scriitoare și traducătoare independentă. În tălmăcirea ei au apărut peste treizeci de cărți la edituri prestigioase din România, din opera unor autori ca Kate DiCamillo, Roger Duvoisin, Henry Miller, George Orwell, Luis Sepúlveda, David Walliams și mulți alții, mai ales în domeniul literaturii pentru copii și tineri.”- au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, unul dintre co-organizatorii Festivalului.

Potrivit aceleiași surse, Lavinia Braniște a debutat cu volumul de poezii „Poveşti cu mine”, în 2006. Acestuia i-au urmat „Cinci minute pe zi” (proză scurtă, 2011), „Escapada” (proză scurtă, 2014), „Interior zero” (roman, 2016; Premiul Nepotu’ lui Thoreau pentru cea mai bună carte de proză a anului 2016; apărut în traducere germană în 2018), respectiv, în perioada 2016–2019, cărțile de proză pentru copii „Rostogol merge acasă”, „Rostogol păzește pepenii”, „Rostogol și vulcanii noroioși”, „Jungla lui Toco”, „Melcușorul” și „Anatol și Gregor la aeroport”. A susținut lecturi la mai multe festivaluri importante din țară și din străinătate.

Scriitoarea este membru fondator al ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și, în perioada 2014-2018, delegat al ARTLIT la CEATL (Consiliul European al Asociațiilor de Traducători Literari), au precizat reprezentanții Bibliotecii Județene.

„Viață, foame, speranță” – prezentare de carte și întâlnire cu scriitoarea Kinga Júlia Király

Tot în cadrul festivalului, sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 17, în grădina hotelului „Park” din Sfântu Gheorghe, publicul covăsnean și nu numai, se va putea întâlni cu Kinga Júlia Király, la o prezentare de carte îmbinată cu degustare culinară. Interlocutorul invitatei va fi scriitorul István Miklóssi Szabó din Sfântu Gheorghe, au anunțat reprezentanții Bibliotecii Județene.

„Volumul care va fi prezentat – Az újrakezdés receptjei (Rețete pentru a o lua de la capăt – Editura Mentor, Tg. Mureș, 2018) – este deopotrivă o lucrare de specialitate și beletristică: carte de bucate, dicționar cultural și album memorial al evreimii transilvănene. Autoarea a lucrat trei ani la aceasta, realizând în total mai multe sute de ore de interviu cu supraviețuitori ai holocaustului, presărate cu preparare de mâncăruri tradiționale cu aceștia, la care s-a adăugat o cercetare consistentă a tematicii în arhive. Planul inițial era de-a colecționa rețete culinare evreiești din Transilvania, însă odată cu acestea au ieșit la iveală o sumedenie de povestiri și relatări cutremurătoare, pline de învățăminte, pe alocuri anecdotice, care laolaltă oferă o imagine de ansamblu empatică și cuprinzătoare a mentalității, modului de viață, ansamblului de obiceiuri, concepției despre lume a(l) unei comunități, cât și despre influența istoriei, a întâmplărilor globale marcante asupra vieții de zi cu zi a individului.”- au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene „Bod Peter”.

Potrivit acestora, Kinga Júlia Király s-a născut în 1976, la Târgu Mureș. Este scriitoare, traducătoare și dramaturg. Și-a efectuat studiile superioare la Universitatea de Arte din orașul său natal, la specializarea dramaturgie, semnând deja în anii de studenție piese de teatru pentru publicul adult și pentru copii, apoi a predat la aceeași instituție dramaturgie și istoria teatrului. Este cunoscător, traducător și exeget avizat al literaturii italiene, tratând în mai multe studii și cărți mai ales creația lui Carlo Gozzi. A publicat până acum, pe palier beletristic, două volume de piese de teatru, două romane, un volum de povestiri, a tradus patru cărți din literatura italiană, și a semnat mai multe lucrări de specialitate în domeniul criticii și analizei literare, au precizat reprezentanții Bibliotecii.

Duminică este „Dublu sau … un mic?” și spectacol literar-muzical

Festivalul „pulzArt” va continua duminică, 22 septembrie, cu o nouă discuție gastro- literară.

De fapt, localul Szimpla din Sfântu Gheorghe va găzdui un dublu eveniment literar și culinar: de la ora 15, scriitorii András Cserna-Szabó și Benedek Darida vor găti pentru degustare tocană milaneză din burtă de vită (trippa alla milanese / busecca), discutând între timp despre corelații dintre artă culinară, gastronomie, creație literară și viața cotidiană, din perspectivă personală, iar la ora 17 va începe întâlnirea și discuția-portret cu András Cserna-Szabó, al cărui interlocutor va fi Szabolcs Szonda, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter” din localitate.

András Cserna-Szabó (născut în 1974, la Szentes, Ungaria), este unul dintre cei mai prolifici și ingenioși prozatori maghiari contemporani, cu o imaginație debordantă și o apetență pentru un mod de a povesti care absoarbe parcă instantaneu cititorul, au transmis, printre altele, reprezentanții Bibliotecii Județene.

Benedek Darida (născut în 1970, tot la Szentes, Ungaria), se autodefinește ca fiind „redactor, literat ocazional și bucătar din hobby”. Este coautor, alături de András Cserna-Szabó, al cărții Nagy macskajajkönyv (aproximativ: Dicționar de mahmureală), care are mai multe ediții până astăzi, apărând și în polonă și vietnameză, au menționat reprezentanții Bibliotecii Județene.

Tot duminică, 22 septembrie, agenda festivalului cuprinde, printre altele, un spectacol literar-muzical, pregătit de Krisztián Grecsó și Róbert Hrutka, între orele  19: 00-20: 00, la Studioul de dans Háromszék.

În prezentarea evenimentului se arată că muzica va întâlni literatura și teatrul, prezentând noi scrieri, cântece comune, secrete de culise sau anecdote.

Festivalul „pulzArt” s-a conturat în anul 2013, la inițiativa Primăriei Sfântu Gheorghe, ajungând ca,  toamnă de toamnă să ofere publicului prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovație și neconvențional.

Ediția din acest an, „Anul elevilor” în Sfântu Gheorghe, programată pentru perioada 19-22 septembrie, se detașează de edițiile anterioare prin faptul că le oferă tinerilor un bun prilej de a se apropia de artă exprimându-și ei înșiși propriile idei, au transmis organizatorii.

Cea de-a șaptea ediție pulzArt se va deschide joi, 19 septembrie, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron, cu un concert aparte susținut de britanicii de la „Ishmael Ensemble”, celebri pentru modul original în care realizează fuziuni armonioase între jazz și muzica electronică, au anunțat organizatorii.

Festivalul va avea un program amplu, cuprinzând nu doar spectacole variate, ci și ateliere de lucru variate, printre care ateliere de clovni, de cusut al genților, de modelare a betonului, de creare de colaje și de introducere în procesele creării instalațiilor în spații publice.

Ediția din acest an este organizată de către Primăria Municipiului și Casa de Cultură „Konya Adam” și de o serie de co-organizatori și parteneri.

Programul complet și detalii despre bilete pot fi găsite accesând site-ul evenimentului, https://www.pulzart.ro/ro/.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail