Cățelul a fost adus de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, în urmă cu o lună.

Se numește Adan, are o privire inteligentă și pătrunzătoare, un chef de joacă nebun, debordează de veselie și este un puiuț de ciobănesc belgian malinois, de patru luni jumate. Este cu ochii și urechile mereu după conductorul său, dar uneori curiozitatea specifică vârstei primează și pornește să cerceteze orice element nou din mediul său. Adan este noul „coleg” al personalului din cadrul Inspectoratului de Jandarmi „Gheorghe Doja” al județului Covasna și, dacă își va dovedi abilitățile, după dresajul corespunzător, va deveni un partener de nădejde în viitoarele misiuni pe care aceștia le vor întreprinde în anii ce vor urma.

Plutonierul major Pârjol Costel este conductorul lui Adan și totodată cel mai bun prieten al său. În următorii ani, își vor petrece cea mai mare parte a timpului împreună și vor învăța să aibă încredere unul în celălalt, în situații limită.

Dispune Inspectoratul General al Jandarmeriei Române de o bază de selecție a câinilor, sau sunt aleși și din canise particulare?

Câinii sunt selectați numai de la Centrul Chinologic Sibiu. Acesta este un centru de pregătire aparținând de Ministerul de Interne și toți câinii pentru poliția de frontieră, jandarmi, pompieri, poliție sunt selectați de acolo.

Cum ați ales puiul și ce rasă este?

Acesta este un ciobănesc belgian malinois, cu un Pedigree foarte bun. Mai erau încă patru pui în ”maternitate”. Am remarcat că acesta are deprinderi agresive mai pronunțate.

Cățeii trec printr-un proces de selecție specific fiecărui tip de activitate pentru care urmează să fie pregătiți, fiindu-le evaluate anumite trăsături și abilități. Câinii folosiți pentru activități de patrulare și intervenție, trebuie să dovedească un temperament mai agresiv, dar și să fie deosebit de receptivi la comenzile stăpânului. Prin contrast, câinii pregătiți pentru acțiuni de căutare-salvare, trebuie să dea dovadă de curiozitate, să aibă un caracter mai temperat și să fie mai independenți, întrucât aceștia trebuie să își desfășoare uneori activitatea la o oarecare distanță față de conductori, trebuind astfel sa ia decizii singuri. (n.red.)

Cam ce preț are un cățel?

Acum, la valoarea cu care a ieșit el din școală, câinele ar fi costat cam 2.900 de lei la vârsta de trei luni și două săptămâni. Dar valoarea lui crește după ce se întoarce de la cursul de specializare, putând ajunge să valoreze chiar și mai mult de 6.000 de lei, în funcție de cât de mult progresează. Aceștia sunt niște câini deosebiți, foarte isteți, și sensibili, iar dacă știi să te porți cu ei, cum să îî iei treptat prin joacă și recompensă, la maturitate devin câini foarte buni. În școală (Centrul Chinologic Sibiu – n. red.) erau denumiți „câini de cristal” pentru că sunt foarte sensibili, se atașează foarte ușor. Dacă știi să lucrezi cu malinoisul, iese un câine bun, dar dacă nu te ocupi de el permanent, îl pierzi precum un cristal ce se sparge – nu mai poți recupera nimic din el. Eu, de exemplu, îmi ocup tot timpul cu el: de la prima oră cand vin la serviciu, chiar și seara, din timpul meu liber, vin și îl scot, ne jucăm, ca să se obișnuiască cu mine, să mă cunoască. Perioada aceasta este foarte importantă pentru dezvoltarea lui.

De ce ați ales tocmai ciobănesc belgian malinois?

Pentru că sunt foarte buni pe intervenție, sunt foarte iuți, comparativ cu ciobănescul german. Și la prindere (mușcătură – n. red.), sunt printre cei mai buni câini din lume la forța mușcăturii în atac. Atacul îl face din zbor, are o detentă foarte bună. La nici cinci luni, deja sare până la jumătatea cuștii. Cu grijă și antrenament, va sări fără probleme gardul de doi metri. Acum trebuie acomodat cu zgomotele, cu mașinile, cu oamenii.

Ați mai lucrat cu această rasă?

Nu. Acesta este primul malinois și de aceea caut să lucrez cu mare grijă. Așa cum m-au sfătuit și colegii de la Centrul Chinologic din Sibiu, trebuie să îl iau treptat, să evit să îl bruschez. Chiar dacă nu am mai lucrat cu malinois, cunoșteam rasa și mi-am dorit să lucrez cu unul. Până acum am mai lucrat numai cu ciobănești germani.

De ce ați ales mascul și nu femelă?

Masculii sunt mai încrezători, sunt mai impunători, mai mari, la intervenție sunt mai ascultători, iar femelele au perioade în care nu le putem scoate în teren (în perioadele în care femela este în călduri – n.red.).

Unde locuiește cățelul?

În padoc. Nu am voie să îl iau acasă. Pot să ies cu el la plimbare, la joacă pe malul Oltului, să se obișnuiască cu zgomotele, cu mirosurile, să mai cunoască și alt teritoriu.

Și dumneavoastră ați facut cursul de conductor câine tot la Centrul Chinologic din Sibiu?

Da, în anul 1996 am făcut cursul de urmă, care a durat șase luni, la Centrul de la Sibiu. Și acum, când l-am luat pe Adan, am preferat să rămân la Centru din 4 iulie, până în 3 august, chiar dacă eu făcusem cursul de calificare, pentru ca puiul să se obișnuiască cu mine, iar eu să îl pot observa, să văd cum se comportă.

Care este planul de instruire al lui Adan în următoarea perioadă?

Stă în predresaj până în februarie, când va pleca la Sibiu, la specializare. Aceste cursuri se țin în lunile august și în februarie. Noi am ales luna februarie, pentru că este mai frig, câinele lucrează mai bine, nu e moleșit de căldură. La Sibiu vom sta patru luni de zile și vom face instruire pentru patrulare-intervenție. Deci voi putea să îl folosesc și la patrulare pe stradă și la intervenție, în zone cu risc mai crescut, ori la descinderi și alte misiuni specifice.

Care este programul lui zilnic?

Șase ore lucrez cu el, facem exerciții specifice din predresaj, apoi două ore, program de curățenie în padoc, igiena personală a cățelului, hrană. Dar vin și seara la el, pentru că îmi place să îl scot la plimbare, să petrecem timp împreună. M-am atașat și eu de el, și el de mine.

Cam de la ce vârstă va intra pe intervenție cățelul și la ce vârstă se „pensionează”?

Va intra pe intervenție cam de la un an și o lună, imediat după ce ne întoarcem de la cursul de specializare de la Sibiu. Un câine poate să fie pensionat și la vârsta de zece ani, în condițiile în care conductorul responsabil cu îngrijirea lui a fost atent și l-a îngrijit cum trebuie, iar câinele are o stare de sănătate bună. Câinii sunt evaluați la fiecare doi ani. Dacă nu mai corespund standardelor, adică în cazul în care obțin un punctaj mai mic decât la evaluarea anterioară, sunt reevaluați o singură dată, apoi se scot de pe intervenție.

Ce se întâmplă cu patrupezii după ce se „pensionează”?

Sunt scoși la licitație și dacă nu se arată nimeni interesat de ei, atunci pot fi luați acasă chiar de către conductorul cu care au lucrat.

Câinii aparținând Ministerului de Interne au grade militare?

Înainte de anii `90, într-adevăr câinii poliției, jandarmilor și pompierilor aveau grade militare, însă acum nu mai este așa.

De câți alți câini și de câți conductori mai dispune Inspectoratul de Jandarmi  Județean Covasna?

În momentul de față suntem patru conductori, iar în afară de Adan mai avem doi ciobănești germani adulți, instruiți tot pentru patrulare-intervenție, dar este în plan achiziționarea încă unui cățel în cursul anului următor.

***

Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, una din cele mai mari unități de profil din lume, produce, crește și dresează câini de serviciu pentru nevoile structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și pentru cele ale Sistemului Național de Apărare. Printre activitățile desfășurate la Centru se mai numără și efectuarea de studii, cercetări şi experimente privind conceperea şi ameliorarea tehnologiilor de dresaj, evaluarea implementării în practică a acestora, valorificarea urmelor organice şi anorganice de miros, amenajarea de utilităţi specifice instruirii şi dresajului, perfecţionarea şi modernizarea procesului de învăţământ, psihopedagogia, profilaxia, diagnosticarea şi tratarea unor boli canine precum şi privind nutriţia şi îngrijirea câinilor de serviciu. De asemenea, Centrul este responsabil și de administrarea Băncii de mirosuri şi Laboratorului de examinare odorologică judiciară. (www.centrulchinologic.ro)

 

A consemnat Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail