Comuna Dobârlău, ca multe dintre comunele covăsnene, are norocul de a avea un edil tânăr și destoinic, care își dorește să creeze o viață mai bună pentru comunitatea sa.

   Am stat de vorbă cu Domnul Primar Barbu Bogdan despre proiectele sale, despre viziunea sa asupra viitorului comunei și despre locuitorii acesteia. Am fost surprinși de multitudinea de proiecte pe care le-a finalizat, sunt în derulare sau pentru care caută finanțare.

Este foarte îmbucurător să vedem și să auzim că se întâmplă lucruri bune, că se renovează școli, se reabilitează drumuri și se au în vedere activitățile culturale și artistice.

  Din 2016, când a fost ales primar al comunei Dobârlău pentru prima dată, la doar 30 de ani, Bogdan Barbu a demarat și finalizat nenumărate lucrări. Motivația sa pentru a candida a apărut chiar din copilărie.

 

Ce v-a motivat să faceți acest pas de a candida, de două ori,  pentru funcția de primar?

Motivația a fost dorința, de fapt. Desigur, nu sunt singurul care a decis acest lucru, am avut și parte de susținerea și dorința oamenilor din comună care mi-au acordat încrederea prin votul lor.

Mi-am petrecut prima parte a copilăriei aici, până la vârsta de 7 ani, apoi vacanțele  în satul Lunca Mărcușului, la bunicii materni.

Am îndrăgit comunitatea și locurile din Dobârlău. M-am familiarizat cu problemele, neajunsurile, dar și cu bucuriile locuitorilor. Mă regăsesc complet aici și nu imi pot imagina viața în altă parte decât în cadrul comunității pe care o reprezint.

 

Ce ne puteți spune despre locuitorii comunei? Cu ce se ocupă aceștia?

Având o poziție geografică relativ centrală între cele două municipii reședință de județ, Brașov și Sfântu Ghorghe, ponderea cea mai mare a locuitorilor comunei noastre lucrează în cele două orașe. Avem și câteva societăți comerciale locale care oferă și acestea locuri de muncă . O altă parte a locuitorilor se ocupă de agricultură, iar ceilalți sunt pensionari.

 

Care este cea mai mare nevoie a locuitorilor?

Din punctul meu de vedere, ca toți locuitorii țării, locuitorii comunei Dobârlău au nevoie de dezvoltare continuă și de condiții decente de trai.

 

În ce direcții doriți să dezvoltați localitatea?

Avem în vedere dezvoltarea turismului în zonă, în acest scop am demarat procedura pentru înscrierea localității noastre în rândul Stațiunilor Turistice de Interes Local.  Avem în vedere dezvoltarea turistică a comunei, spun acest lucru pentru că degeaba la momentul acesta investim în clădiri publice, în infrastructură rutieră sau hidroedilitară, dacă nu avem o viziune pe termen lung, de sustenabilitate și autofinanțare, pentru a putea întreține tot ceea ce construim astăzi.

 

Care este visul dumneavoastră pentru comună?

 Îmi doresc să creez o viață mai bună pentru toți locuitorii comunei mele și aici mă gândesc în primul rând la înfrastructura hidroedilitară, scolară și rutieră. Imediat după aceste aspecte am în vedere activitățile culturale pentru toate categoriile de vârstă.

Avem nevoie de aceste activități, deoarece în ultima vreme, pandemia ne-a răcit foarte mult în relația înterumană și îmi doresc să investesc în copiii din localitate, în promovarea și însuflarea valorilor noastre, fie tradiționale, fie moderne, în pas cu tehnologia.

 

De la preluarea mandatului de primar și până acum, ce proiecte ați derulat?

De la preluarea primului mandat, în 2016 și până acum am demarat multe lucrări, dintre care unele au fost fînalizate și date în folosință, iar altele se află în plină desfășurare .

Dintre acestea  le amîntesc pe cele mai importante:

– construcțiile hidroedilitare de alimentare cu apă și canalizare a satelor Dobârlău și Mărcuș, lucrare în curs de execuție ;

– lucrări de reabilitare și consolidare a albiei Pârâului Dobârlăiaș pe o secțiune de cațiva km în satul Dobârlău și parte a Luncii Mărcușului – în execuție

– lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a școlii din satul Lunca Marcusului- lucrare aproape fînalizate

– lucrări de construire a unei scoli primare  noi în satul Valea Dobârlăului- în execuție ;

– lucrări de demolare și construire pod nou în zona La Bobeș, din satul Lunca Mărcușului- fînalizate ; 

– lucrări de refacere a efectelor calamităților din iulie 2018 în satele Mărcuș, Dobârlău și refacerere drumuri de legătură între sate- fînalizate ;

– lucrări de modernizare a drumului comunal 15 în satul Dobârlău- fînalizate;

– lucrări de branșamente de apă în satul Dobârlău- fînalizate ;

– fînalizare lucrări de executie și amenajare spațiu de joacă exterior – Gradinița cu program normal Dobârlău-obiectiv fînalizat;

– cadastrarea sistematică a imobilelor situate în extravilanul localității- în execuție

– construire pod cu drum de acces DC 15 Dobârlău – fînalizat

– construire pod peste Pârâul Finișoara- fînalizat

– construire punte pietonală noua peste Pârâul Dobârlăiaș- fînalizat

– modernizare DC 27 A, sat Lunca Mărcușului- fînalizat

– reabilitare, modernizare și extindere sediu Primărie- proiect ce urmează să intre în execuție la începutul lunii martie 2022

– reabilitare, modernizare și extindere Scoala Gimnazială Dobârlău- proiect ce urmează să intre în execuție la începutul lunii martie 2022

– reabilitare, modernizare și extindere Gradinița Dobârlău- proiect ce urmează să intre în execuție la începutul lunii martie 2022

– reabilitare, modernizare și extindere școala Mărcuș-proiect ce urmează să intre în executie în acest an.

 

Înundațiile sunt o problemă în zonă, cum gestionați această situație, cum v-ați pregătit?

Niciodată nu o să poți sta în fața furiei apelor. Într-adevăr, în iulie 2018 satul Lunca Mărcușului a fost la propriu sub ape, iar pentru a evita producerea unei tragedii similare, în parteneriat cu Ministerul Apelor și Pădurilor implementăm la acest moment un proiect de decolmatare a albiei Pârâului Dobârlăiaș, unde consolidăm diguri, construim ziduri de sprijin atât din beton, cât și din gabioane de piatră. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 7 milioane lei.

 

Pe partea culturală ce proiecte aveți?

Avem în vedere și acest aspect, însă suntem ușor rezervați atât din cauza pandemiei, cât și din cauza conflictelor înternaționale care nu știm ce turnură vor avea.

Am stabilit în cadrul consiliului local organizarea a două evenimente culturale. Unul îl vom organiza în luna iulie, și are ca scop promovarea tradiției și a portului nostru popular. În cadrul acestui eveniment organizăm un festival-concurs ce se va derula pe parcursul a trei zile și vom avea participanți din toată țara.

Al doilea eveniment se va desfășura în luna decembrie, cel care a devenit deja o tradiție pentru comunitatea noastră și se numește ,,Seara Colindelor’’.

 Pe de altă parte vom demara împreună cu asociațiile noastre, activități artistice și recreative cu sprijînul Școlii Gimnaziale Dobârlău pentru toți copiii comunității. Vă pot da un exemplu în acest sens, avem în desfășurare deja un proiect întitulat ,,Ecouri în timp’’ , proiect ce are ca tematică realizarea unor albume foto cu persoanele vârstnice din comunitate, ca semn de apreciere a noastră față de cei ce au clădit comunitatea din Dobârlău.

 

Ce mesaj doriți să transmiteți tinerilor din comunitate, și nu numai?

În primul rând îmi doresc ca toți cei tineri să rămână în localitate. Pentru asta facem toate aceste sacrificii legate de crearea condițiilor decente de trai și a unui mediu confortabil și atrăgător pentru toate categoriile de vârstă. Doresc să le transmit tinerilor și copiilor din comunitate că voi avea grijă să țin pasul cu dezvoltarea, bineînțeles în limita posibilităților financiare și a programelor de finanțare deschise, voi ține cont de nevoile lor și îi voi sprijini cu tot ceea ce îmi stă în putința.

Infrastructura, turismul și cultura este triada care aduce dezvoltarea la Dobârlău.

O multitudine de proiecte au fost finalizate de către domnul Primar Barbu Bogdan dar sunt încă multe în execuție și au menirea de a ridica nivelul de trai al locuitorilor și de a soluționa probleme cu care aceștia se confruntă zilnic.

În limita în care se primesc finanțările se realizeză lucrările, dar acest aspect nu pare a fi o piedică în fața autorităților locale de la Dobârlău. Tinerii sunt așteptați să rămână în zonă, să clădească de pe pământul lor o comunitate mai unită și mai puternică.

Pentru cei ce au fost aici înaintea lor și pentru cei ce vor urma să vină, cu mult respect și recunoștință se clădește viitorul.

Alexandra Chirilaș

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail