Interviu cu doamna Valeria Gheorghiu, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Kos Károly” din Sfântu Gheorghe

Săptămâna trecută, la final de semestru, am vizitat Liceul Tehnologic ”Kos Károly” din Sfântu Gheorghe. Am găsit o școală cu cadre didactice dedicate, o școală dotată cu ateliere și cu toate cele necesare pentru a pregăti buni meseriași. Despre împliniri, dar și despre nemulțumiri și despre planurile de viitor, doamna director adjunct Valeria Gheorghiu ne-a spus mai multe.

 

Stimată doamnă director, primul semestru s-a încheiat, însă fiindcă nu am apucat să vorbim cu dumneavoastră până acum, vă rog să ne spuneți cum a fost prima parte a acestui an școlar!

Prima parte a acestui an cred că a fost la fel ca celelalte, la fel ca în ceilalți ani școlari…cu  împliniri, cu  neajunsuri… În primul rând, am fost mulțumiți că am reușit să realizam cinci clase de liceu, două fiind de învățământ special. Suntem singurul liceu tehnologic care scolarizăm elevi în învățământul special după clasa a VIII-a.  Am însă o nemulțumire în ceea ce privește învățământul special. Cei de la învățământul special, după clasa a VIII-a pot continua școala la nivel liceal, ciclul inferior al liceului: clasa a IX-a, a X-a și a XI-a. Deci, nu obţin nicio calificare. Pentru a obţine calificarea ar trebui să urmeze stagii de pregătire practică, 720 de ore pe an.  Efectivul la clasele de învățământ special este mic, iar până termină ciclul inferior al liceului, rămân foarte puțini în aceste clase. Și, din această cauză, până acum nu ni s-au aprobat stagiile de pregătire practică – pentru că nu am avut efectivul necesar. Deci, acesta ar fi un neajuns. Altă nemulțumire a mea este că sistemul de învățământ nu a permis în ultimii ani organizarea claselor profesionale din clasa a IX-a, deci după absolvirea clasei a VIII-a.  Clasele profesionale existente acum în școală sunt formate după absolvirea clasei a IX-a. Pentru părinți este deja o împlinire când copilul, după clasa a-VIII-a este admis la liceu. Se gândesc că poate va reuși să ia  bacalaureatul și pe urmă să urmeze un alt traseu… Dar, după clasa a IX-a, destul de greu se hotărăsc să continue la școala profesională. Noi organizăm mai multe ședințe cu părinții, împreună cu elevii și le explicăm avantajele înscrierii la școala profesională în comparație cu traseul liceal care se finalizeză cu bacalaureatul- un examen dificil de trecut pentru elevii cu o pregătire inițială foarte slabă. Și atunci, nu vedem care este utilitatea liceului, dacă nu se finalizează cu bacalaureatul. Însă, învățământul profesional actual cu durata de doi ani de zile  după părerea mea, nu oferă o perioadă suficientă în care elevii să-și formeze competențe într-o meserie. De aceea, mă bucur că din anul școlar următor se reînființează școala profesională de trei ani, începând cu clasa a IX-a.

Chiar doream să atingem acest subiect. Credeți că înființarea claselor profesionale de trei ani, după clasa a VIII-a, ar putea fi o salvare pentru liceele tehnologice?

Eu cred că da. Mai ales pentru scoala noastră. Pentru că, în planul de școlarizare de anul viitor, noi ne-am propus ca toate clasele să fie clase de învățământ profesional… Așadar, sigur că înființarea învățământului profesional de trei ani mi se pare o măsură foarte bună, pentru că avem experiența școlii profesionale de trei ani, a școlii de arte și meserii de trei ani de zile care intrase pe un drum foarte bun, pe un făgaș bun și ne gândim atât la pregătirea teoretică cât și la cea practică prin programele din acest sistem de organizare a școlii profesionale. Ne bucurăm că se reînființează învățământul profesional de trei ani, după clasa a-VIII-a, fiindcă sunt copii care au abilități pentru anumite meserii și considerăm că îi putem pregăti pentru a deveni buni meseriași. Meseriile în care îi pregătim – cea de zidar, cea de dulgher, cea de tâmplar, de confecționer produse textile, meserii din domeniul construcțiilor și prelucrării lemnului, sunt meserii în care poți lucra într-un șantier mare, într-o firmă mare, într-o fabrică, dar în același timp, te poti autoriza ca persoană fizică (…)  Sunt  meserii cu care poți să te descurci atât în mediul urban, cât și în cel rural.(…). Acum, la clasele de învățământ profesional, prin programă, pregătirea practică trebuie să se realizeze în atelierele școlii și la agenții economici. Avem parteneriate cu foarte mulți agenți economici, unde elevii desfașoară practica săptămânală și stagiile de pregatire practică.

În anul acesta școlar câte clase are Liceul Tehnologic ”Kos Károly” și câți elevi ?

Avem trei clase de liceu – una de desenator în construcții, una de tehnician în industria textilă, una de tehnician în prelucrarea lemnului și două de învățământ special ciclul inferior al liceului. Avem, de asemenea, două clase de a X-a, profesională – calificările: zidar- pietrar- tencuitor,  confecționeri produse textile și două clase de a XI-a, școala profesională – calificările: confecționeri produse textile și tâmplar universal.

Avem 500 de elevi în 26 de clase. Avem învățământ de nivel liceal zi, seral și frecvență redusă, învățământ profesional de doi ani și învățământ postliceal. La învățământul de zi, avem clase numai la secția maghiară. În ultimii ani s-a mai aprobat câte o clasă la secția română, dar nu am reușit să o realizăm din cauza numărului foarte mic de elevi inscriși. Dar, în prezent, învățământ la secția română avem la nivel postliceal și liceu fecvență redusă.

Spuneați că aveți un număr mic de elevi. Oare care ar fi cauza?

Cred că ne confruntăm și cu mentalități, dar mai este și o altă problemă: numărul claselor care se aprobă liceelor tehnologice, în comparație cu numărul celor aprobate la liceele teoretice. Proporția ar trebui să fie 60% în favoarea liceelor tehnologice și 40% în favoarea celor teoretice și vocaționale, dar nu întotdeauna se respectă această proporție și, în funcție de numărul de clase care ni se aprobă, atât putem să realizăm. Mai este și o altă problemă pe care o cunoaștem cu toții și nu doar la nivelul județului : a scăzut numărul de elevi, sunt din ce în ce mai puțini elevi de la an la an.

Dotări …

Vorbiți-ne, vă rog, despre baza materială a școlii!

Ne putem considera norocoși în privința aceasta. Și nu numai noi. Cred că în ziua de azi  toate liceele tehnologice din județul Covasna, mai ales din Sfântu Gheorghe au dotări. Noi am fost prima școală, primul grup  școlar din județul Covasna care a beneficiat de dotări prin Programul Phare Vet 9405. Am intrat atunci în proiect ca școală de demonstrație în domeniul construcții și lucrări publice și am primit echipamente în domeniul construcțiilor și al prelucrării lemnului, pentru că din domeniul de construcții face parte și calificarea dulgher- tâmplar, parchetar. Deci, în privința asta, ne putem considera foarte, foarte norocoși. Am primit atunci dotări și pentru atelierele de școală și pentru cabinetele profesorilor. Așadar, în anii 1996-1997 aveam retroproiectoare, aveam calculatoare moderne; profesorii au beneficiat atunci de cursuri de pregătire. A fost benefic pentru noi acel program.

În perioada iunie 2002 –  mai 2003 s-a derulat proiectul “O nouă şansă, un nou început”, în cadrul programului RICOP, proiect destinat persoanelor disponibilizate din întreprinderile cu profil mecanic din judeţele Covasna şi Braşov. În cadrul proiectului au fost organizate 3 formaţiuni de lucru în meseriile: instalator încălzire centrală şi gaze; tâmplar universal; zidar – pietrar-tencuitor. Cursurile au fost absolvite de un număr de 50 de cursanţi care şi-au format competenţe de execuţie, de cunoaştere şi sociale, ceea ce le-a permis integrarea mai uşoară pe piaţa muncii. În cadrul proiectului s-au realizat achiziţii de materiale suport, scule şi echipamente pentru desfăşurarea activităţii teoretice şi practice. Proiectul a beneficiat de un fond nerambursabil de 38.396 Euro şi a realizat o cotă de angajare la finalul cursurilor de 70%.

Al doilea proiect a fost realizat în cadrul Programului de Coeziune Economică şi Socială Phare 2000, în componenta “Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul restructurării industriale”. Proiectul “Şanse egale pentru toţi” a fost destinat persoanelor defavorizate (rromi, persoane fără loc de muncă peste 45 de ani, persoane cu handicap, tineri care au părăsit instituţiile de ocrotire).

În cadrul proiectului s-au format două grupe de lucru în meseriile: confecţioner – asamblor articole textile; tâmplar universal. Achiziţiile pentru derularea proiectului au presupus amenajarea unui nou atelier de confecţii dotat cu 8 maşini de cusut performante; supraetajarea atelierului de construcţii pentru amenajarea a două săli de curs în timpul practicii; mobilarea sălii Phare cu mese şi scaune; achiziţionarea de materiale suport pentru instruirea teoretică şi practică. Valoarea finanţării proiectului este de 24.300 Euro.

Am avut încă un proiect, derulat în anul 2005-“Proiect lingvistic cu Finlanda” prin Programul Socrates Comenius 1, destinat cunoaşterii reciproce a culturii şi a tradiţiei dintre cele două şcoli cu activitate practică similară în domeniul confecţiilor. Valoarea contractată a proiectului a fost de 9.736 Euro.

În anul 2007 în cadrul Programului de Granturi pentru Dezvoltare Şcolară s-a derulat proiectul cu titlul “Comunicarea în limbile moderne – un viitor mai bun în Europa”. Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea unor mijloace moderne de formare a competenţelor de comunicare scrisă şi verbală în  “Limba modernă“, prin dotarea şcolii cu un laborator fonic multimedia. Valoarea contractată a proiectului a fost de 33.500 RON.

 În plus, am mai fost implicați într-un proiect, într-un program guvernamental de campus școlar care presupunea reparații capitale la clădirea de formare profesională (n.r. din strada Muncitorilor nr.1). Doar o parte dintre lucrări au fost executate, fiindcă apoi s-a sistat programul. Atelierele au fost reparate și dotate corespunzător. De asemenea, la clădirea de deasupra parcului s-au făcut prin acest program reparații capitale la cantină, la sala festivă.

În ceea ce privește baza materială a școlii pot să mai spun că în clădirea de formare profesională avem următoarele ateliere: atelier de tâmplărie, atelier de construcții și două ateliere de confecții și avem mai multe cabinete: de construcții, de instalații, de textile, de prelucrare a lemnului, de informatică. În plus, avem săli de clasă, laboratoare, săli de sport, internat și cantină în clădirile din strada Gabor Aron nr.18  unde se desfășoară, în special, pregătirea teoretică.

Concursuri și realizări

Ne-ați vorbit despre specializările Liceului Tehnologic Kos Károly”, despre baza materială, despre numărul de elevi. Spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte și despre realizările acestora. La ce concursuri au participat elevii liceului, pentru ce concursuri se pregătesc?

Participăm la concursurile și olimpiadele interdisciplinare. Am reușit să obținem rezultate bune la cele județene, iar la cele naționale, atunci când am participat, am avut rezultate mulțumitoare. În anul 2011, la etapa națională am obținut o mențiune la construcții la clasa a-XII-a, specializarea desenator tehnic în construcții și lucrări publice. De asemenea, participăm în fiecare an la  conferința de construcții, intitulată ”Kos Károly”, ce are loc în țări din UE unde există școli de costrucții cu acest nume. Evenimentul are o tematică diferită de la an la an, dar întotdeauna în domeniul costrucțiilor, în domeniul clădirilor. Anul acesta tematica se referă la castele și la lăcașuri de cult. În cadrul acestei conferințe, elevii vor trebui să prezinte o anumită clădire, potrivită tematicii, cu o documentație făcută de ei, cu poze, cu planuri făcute de ei. Deci, practic vor trebui să prezinte clădirea respectivă în așa fel încât să capteze atenția celor de acolo. Vor urma apoi diverse concursuri și activități. Vom participa și anul acesta cu trei elevi și un profesor (…) De asemenea, participăm în fiecare an la un concurs de tâmplarie “PRO WOOD” organizat de Universitatea Transilvania, de Facultatea de Ingineria Lemnului, cu care avem o colaborare foarte bună. Concursul este adresat elevilor din domeniul prelucrării lemnului din județele Brașov  și Covasna.

Pregătiri pentru Bacalaureat…

În curând se va desfășura simularea examenului de bacalaureat. Cum decurge pregătirea?

Așa este, se apropie din nou simularea examenului de bacalaureat. Profesorii de la disciplinele pentru bacalaureat și-au făcut un program special de pregătire a elevilor, dar din păcate, puțini elevi participă la aceste pregătiri. Mulți elevi sunt deja blazați… conștienți de faptul că au puține șanse de reușită la bacalaureat.

Considerați că elevii liceelor tehnologice sunt defavorizați de actuala formă a bacalaureatului?

Categoric! (…) Cred că pentru liceele tehnologice ar trebui să fie un bacalaureat diferențiat, așa cum s-a propus la un moment dat. S-a vehiculat această idee cândva…că va fi un bacalaureat diferențiat pentru cei de la liceele tehnologice, iar cu acest bacalaureat nu puteau să se inscrie la orice tip de facultate, ceea ce mi se pare corect! Noi cei din liceele tehnologice din start suntem defavorizați și s-au văzut rezultatele care au fost în ultimul timp.

Dar, revenind, la școala noastră am întocmit un orar de pregătire pentru bacalaureat (…). Am ținut legătura în permanență cu părinții, s-au organizat ședințe cu părinții și elevii, părinții sunt înștiințați de situația elevilor și de absolut tot ceea ce se întâmplă cu copiii. Ne-am dorit ca ei să știe din start și să încerce să fie alături de noi, de cadrele didactice și să fim o adevărată echipă. Mulți dintre elevi parcă nu își mai doresc nimic. Parcă sunt mulțumiți cu statutul de elev pe care îl au acum și mai departe nu mai vor nimic.

Cum credeți că s-ar putea schimba această atitudine?

Eu cred că această situație s-ar putea schimba prin reintroducerea învățământului profesional de trei ani. Noi, pentru anul şcolar viitor vom propune numai clase de profesională, Desigur, vom propune și clase de liceu, în următori ani dar, întotdeauna ponderea mai mare o vor avea clasele de profesională. O altă soluție ar fi și bacalaureatul diferențiat. Liceele tehnologice vor exista  tot timpul, dar acești elevi trebuie să aibă o șansă la bacalaureat, cel puțin cei din profilul tehnic, la care matematica este obligatorie!

Planuri de viitor

Sunteți la conducerea acestei instituții din anul 2001. Cum este să purtați o asemenea responsabilitate pe umeri? Cu ce greutăți vă confruntați?

La început mi s-a părut extraordinar de greu și m-a speriat chiar, dar trebuie să recunosc că am avut mereu colegii alături de mine. Nu am putut să fac absolut nimic singură. Mereu am comunicat cu colegii mei și chiar i-am provocat să își spună părerea (…) să prezinte soluții, să le analizăm împreună. Singură nu aș fi reușit! Am alături de mine o echipă de profesioniști, de oameni care niciodată nu au renunțat la a fi receptivi. Iar ceea ce am apreciat mereu și apreciez la ei este faptul că și acum, unii fiind aproape de pensionare, se înscriu la tot felul de cursuri de perfecționare și veșnic sunt avizi de a afla cât mai mult! Vorbind de greutățile cu care se confruntă școala, amintesc greutățile financiare…având un număr mic de elevi, finanțarea este pe cap de elev și este dificil… Deci, cea mai mare greutate este aceasta: finanțarea mult prea mică față de cât avem noi nevoie, din cauza numărului mic de elevi. Nu știu ce se va întâmpla în continuare…

 Spuneți-ne mai multe despre planurile de viitor ale echipei manageriale!

În primul rând, ne dorim, neapărat să ne realizăm planul de școlarizare pentru la anul (…). Vom organiza Ziua Porților Deschise, Săptămâna meseriilor, iar la Zilele Sfântu Gheorghe vom încerca să participăm cu un stand, să organizăm și o paradă a modei cu creațiile elevilor de la industrie textilă (…).

 În legătură cu planurile de viitor doresc să precizez și că în planul de scolarizare pentru anul viitor ne-am propus o clasă la secția română. Va fi o clasă profesională bi-profil. Așa ne-am gândit, tocmai pentru a oferi o șansă în plus elevilor de la secția română. Clasa aceasta va pregăti elevi în două meserii: jumătate de clasă- în meseria zidar- pietrar-tencuitor, iar cealaltă jumătate- în  meseria de dulgher- tâmplar- parchetar. Noi sperăm ca părinții elevilor să realizeze că poate e mai bine pentru copiii lor să urmeze o școală profesională, să învețe o meserie, și pe urmă își pot continua liceul… să se gândească foarte bine la ce ar fi mai avantajos pentru copiii lor! Și încă un aspect ce nu poate fi neglijat este că elevii din învățământul profesional beneficiază de susținere financiară prin “Bursa Profesională”

Așadar, în final, dacă ar fi să le dați un sfat elevilor, să le transmiteți un mesaj părinților, care ar fi acesta?

Un mesaj pentru părinți ar fi…să fie alături de copiii lor, să reușească să îi orienteze pe drumul cel bun. Elevilor le-aș spune să își trăiască tinerețea, dar să se gândească și la viitorul lor… Noi suntem alături de ei, îi ajutăm în continuu, dar trebuie să își dorească și ei lucrul acesta!

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail