O instructoare de dans din Sfântu Gheorghe va începe, săptămâna viitoare, cursuri special dedicate persoanelor ce suferă de boala Parkinson.
Marton Eniko conduce Clubul „Blue Moon” din municipiu, unde este și instructor. Lucrul cu persoanele cu diferite boli nu îi este străin. A lucrat cu tineri și copii de la Școala Specială din oraș și atunci, dansul și-a dovedit, încă o dată, puterea sa magică: aceea de a dărâma bariere, de a alunga temeri, griji, de a antrena mușchi, minți și de a contopi inimi.
„Am lucrat patru ani la Școala Gimnazială Specială, nu angajată acolo, ci am ajutat pe cineva. Am ținut acolo ore de dans și am pregătit copiii pentru diferite festivaluri și concursuri (…). A fost foarte interesant că am avut grupe mixte: adică formate dintr-un copil cu nevoi speciale – și dintr-un copil din alte școli. Când dansau, nu mai exista nicio limită, nicio diferență… Nici eu nu făceam diferența. Dansul este extraordinar…organismul răspunde atât de frumos la stimuli”- a spus Marton Eniko.
Participând la evenimentele „Trăieşte provocările vieții în labirintul bolilor neurologice”- întâlniri neconvenționale cu pacienții care suferă de boala „Parkinson” și pe care medicul Ghizela Todor-Simion, din Sfântu Gheorghe și echipa sa le-au organizat în luna decembrie 2018 și în luna mai 2019, Marton Eniko a avut ocazia să lucreze cu pacienți diagnosticați cu această boală. Iar când oamenii buni și frumoși se întâlnesc și lucrează împreună, se pot face minuni… Încurajată de rezultatele de la evenimentele organizate de doamna doctor, Marton Eniko și-a propus să organizeze cursuri pentru bolnavii de Parkinson, inițiativa fiind unică în zonă și chiar și în țară. Practicarea dansului de societate este recunoscută ca terapie alternativă, ne-a spus tânăra.
În viețile celor mai mulți dintre pacienți, bolile neurologice se insinuează încet, viclean, până când pun stăpânire pe întreg organismul. Instalarea completă a bolii e, de cele mai multe ori lentă, iar diagnosticul vine ca o cruntă lovitură pentru omul care, până atunci nu conștientiza ce se întâmplă. Apoi urmează disperarea, înverșunarea, tristețea, iar, după o vreme, resemnarea. Dispare pofta de a trăi, dispare optimismul, iar cei dragi resimt în suflete valuri din durerea bolnavului. Parkinson este o boală cu atât mai perversă, întrucât nu afectează doar abilitățile motrice, ci și mintea pacientului. Prin dans, însă, măcar pentru câteva momente, greutățile aduse de boală, temerile, tristețea, dispar.
„Am decis să pornim, de săptămâna viitoare, un curs de dans pentru cei diagnosticați cu boala Parkinson. Anul trecut, am participat la două evenimente, în cadrul cărora am experimentat cum reacționează aceste persoane la dans și cum anume trebuie să țin eu aceste ore de dans. La evenimentul din luna decembrie a acestui an, am avut un partener de dans în vârstă de 74 de ani, într-un stadiu avansat al bolii, iar la evenimentul din luna mai am avut patru perechi, formate din persoane cu Parkinson, care au dansat. Atunci, văzând rezultatele uriașe, după câteva ore de repetiții cu aceste persoane, am avut curajul să inițiez acest curs. Rezultatele au fost atât de frumoase, încât m-am gândit că trebuie să încerc să fac acest lucru!”- a declarat Marton Eniko.
Potrivit acesteia, cursurile vor începe săptămâna viitoare, într-o sală a Grădiniței „Gulliver”, din Sfântu Gheorghe.
„Vom ține aceste cursuri în fiecare joi, de la ora 17, până la ora 18,00, înscrierile fiind acum în derulare. Se pot înscrie persoanele care suferă de boala Parkinson, fără limită de vârstă, împreună cu cineva, cu un aparținător. Am avut perechi în care și bărbatul și femeia sufereau de această boală, dar și perechi în care doar o persoană era diagnosticată cu Parkinson.”- a mai spus Marton Eniko.
Aceasta a mărturisit că organizarea acestor cursuri o preocupau de mai multă vreme. A citit mult pe această temă, iar când a primit telefonul doamnei dr. Ghizela Todor-Simion, a primit, practic, un semn.
„Parkinson este o boală progresivă care afectează mișcarea, în primul și în primul rând, ceea ce înseamnă că bolnavii, pentru anumite activități cotidiene ajung să aibă nevoie de ajutor permanent. S-a constatat că atunci când o persoană diagnosticată cu această boală, aude muzica și dorește să danseze, tremurul și problemele de mișcare încetează. Am citit foarte multe pe această temă, m-am documentat, și iată că am avut ocazia să și văd acest lucru Este de necrezut…organismul reacționează foarte, foarte frumos la muzică și la voința de a dansa, iar musculatura nu mai tremură. Nu am văzut niciun bolnav de Parkinson care să nu poată să țină ritmul muzicii. Noi, când ținem cursuri de dans în cadrul Clubului, ne întâlnim deseori cu problema că adulții, în special, nu simt muzica și nu țin ritmul, dar la bolnavii de Parkinson, acest lucru este neîntâlnit. Pentru câteva minute, persoanele cu Parkinson care participă la cursuri de dans, scapă de simptomele bolii, se simt bine, se simt sănătoși, se bucură, zâmbesc tot timpul și așteaptă următoare de a se întâlni… ca tratament alternativ pentru persoanele cu diferite afecțiuni, s-a vorbit întotdeauna despre importanța sportului. Dansul se desfășoară în limite care nu afectează sănătatea fizică a bolnavului, acesta având în permanență un partener care îi este alături și îl poate ajuta. Astfel, se simt în siguranță, se simt bine, zâmbesc tot timpul. (…) Oamenilor le place și muzica și dansul. Dansul este non-agresiv și este un limbaj universal. Prin dans, limitele, pur și simplu, dispar! Eu văd asta în fiecare zi și e foarte frumos!”- a explicat Marton Eniko.
Aceasta a menționat că un astfel de curs, ca și celelalte, va ține opt luni.
„La noi, cursurile, de obicei, se derulează pe perioada a opt luni consecutive, dar, din fericire, cursanții care vin, nu prea mai pleacă. Așa se face că am grupe cu care lucrez de 12-15 ani sau de 7-8 ani… . Anul acesta am decis să încep și cursurile pentru persoanele cu Parkinson. Din spusele doamnei doctor Ghizela Todor-Simion, inițiativa este unică în țară. În străinătate se mai țin astfel de cursuri și despre ele doamna doctor a aflat la conferințele de neurologie și (…), m-a sunat să îmi spună că are o idee (privind organizarea acestor cursuri – n.r.), iar eu i-am mărturisit atunci că eu citesc deja de multă vreme lucrări pe această temă.”- a declarat Marton Eniko.
Dansul, mod de viață…
Aceasta a demonstrat, prin toate activitățile derulate, puterea dansului. Pentru ea însăși, dansul este un mod de viață.
„Am iubit mereu dansul și întotdeauna mi-am dorit să fiu dansatoare și în special să practic dans popular… . Nu am fost admisă la secția de dans popular și astfel am ajuns la cea de dans de societate, și bine am făcut. La Cluj-Napoca am urmat cursuri de dans sportiv, timp de patru ani, și am participat și la concursuri, în paralel cu facultatea (Facultate de biologie – n.r.) , iar când am ajuns acasă a fost de la sine înțeles că voi deschide o școală de dans. În 2002 am deschis Clubul de dans Blue Moon și de atunci îmi continui activitatea.”
Întrebată ce înseamnă dansul pentru ea, Marton Eniko a răspuns clar: „viața mea!”.
„Toate cunoștințele, toate evenimentele din viața mea se leagă de dans. Toate amintirile se leagă de dans… toate, toate amintirile mele sunt legate de dans…” – a mărturisit Marton Eniko.
La Club, toți cei interesați pot învăța o mulțime de dansuri: dansuri standard – vals lent, vals vienez, slow, Quick step și tango american, dansuri latino-americane și dansuri de modă – tangoul argentinian, Bossa nova, Swing etc.
Dansul nu are limite de vârstă și nicio barieră.
Cel mai tânăr cursant al instructoarei Marton Eniko a fost un copil de 4 ani și jumătate, iar cel mai în vârstă, un bărbat de 74 de ani.
De la înființare și până în prezent, în cadrul Clubului s-au derulat numeroase evenimente frumoase, iar planurile tinerei și dedicatei instructoare de dans, sunt mari, în continuare.
Surpriză, în 19 octombrie
În data de 19 octombrie (sâmbătă), Marton Eniko pregătește împreună cu conducerea și echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” și cu artiști din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sandor”, un eveniment –surpriză, în centrul orașului Sfântu Gheorghe. Despre acest eveniment, vom reveni cu informații, în curând.
Ana Ciorici COSTACHE