Pe 26 mai 2019 românii sunt chemați la vot să își aleagă reprezentanțîi în Parlamentul European. Ei pot pune ștampila pe liste comune de partid, unde alegi la pachet atât pe cei buni, cât și pe cei răi sau pot alege un candidat independent .
George Simion este unul dintre ei. Unii poate ați auzit deja vorbindu-se despre el sau despre faptele lui, alțîi poate încă nu șțiți cine este George Simion.
S-a născut și a copilărit la Focșani. Are 33 de ani, a absolvit Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din Bucureșți, după care a urmat un program de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu specializarea „Crimele comunismului”.
De mai bine de 10 ani e activist civic. A fondat Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Alianța pentru Centenar. A scris lucrarea „Blocați în labirint”, despre realitățile din Republica Moldova. Este economist și istoric, dar mai ales, activist pentru Basarabia, pentru comunitățile istorice și pentru românii din centrul țării.
-George Simion, ce te-a determinat să candidezi la aceste alegeri?
După 12 ani de activism, pot spune că m-am săturat ca eforturile făcute pe plan civic să nu fie finalizate de către actualii politicieni. Au fost două momente decisive în ultimul an care m-au determinat să fac pasul spre această candidatură: expulzarea mea pe o perioadă de 5 ani din Republica Moldova, la care autoritățile noastre au fost cel puțin complice, și raportarea lor, în bătaie de joc, la Anul Centenarului Marii Uniri.
În calitate de lider al curentului unionist din România ultimului deceniu, mi-am asumat responsabilitatea candidaturii, chiar dacă nu am experiență politică, ca un nou pas înainte pe care îl avem de făcut. Având, însă, în vedere mocirla în care se scaldă partidele politice actuale, organizate fără excepție într-un sistem clientelar de tip feudal, văd lipsa experienței politice mai degrabă ca pe un avantaj, căci nu sunt pătat precum politicienii din partidele care în ultimii 30 de ani au guvernat țara și care i-au batjocorit resursele, în primul rând resursa umană. Partidele politice ne-au învrăjbit.
Acum zece ani, îi duceam lumânări „părintelui spiritual” al republicii post-decembriste ROMÂNIA, Ion Iliescu, de ziua acestuia de naștere. De atunci și până în prezent am contribuit la promovarea mai multor mesaje în spațiul public – pentru eroii de la Revoluție – EROII NU MOR NICIODATĂ, pentru Reîntregirea națională – BASARABIA E ROMÂNIA, pentru salvarea unor zone importante precum ROȘIA MONTANĂ, pentru susținerea școlilor românești din Cernăuți sau Tiraspol, precum și pentru promovarea drepturilor românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș.
Candidatura mea ca independent nu se limitează la promovarea Unirii, ci înglobează toate celelalte teme pe care eu personal și asociația Acțiunea 2012 le-am întreprins în 12 ani de activism civic: apărarea drepturilor românilor din Harghita și Covasna, protejarea resurselor naturale și minerale ale României, reintroducerea istoriei naționale în programa școlară, valorificarea diasporei. Mă bazez pe votul românilor ale căror aspirații și interese nu au fost apărate de politicienii care au condus România. Mulți cetățeni, inclusiv eu, s-au săturat să voteze partide ineficiente și politicieni incapabili. Este nevoie de un independent care să reprezinte vocea cetățenilor, este nevoie să dăm o palmă clasei politice!
-Cum de lupți pentru unirea României cu Basarabia, nefiind născut în Republica Moldova?
Către Unire trebuie făcuți păși permanent, atât dinspre Basarabia, cât și dinspre România. Românii basarabeni au ieșit în stradă în 1989 și 1990 pentru limba română și pentru Unire. Din păcate, știm toți cine deținea puterea la Bucureșți în acea perioadă, Ion Iliescu… Acum e timpul să venim cu un mesaj clar de Unire (să nu uităm că 75% dintre români susțin această cauză). În ultimii 13 ani am avut bucuria de a avea alături de mine tineri unioniști de pe ambele maluri ale Prutului, și despre asta e vorba: Unirea o vom face om cu om, localitate cu localitate, instituție cu instituție.
-Cine ți-a insuflat patriotismul pe care îl ai?
Am avut privilegiul de a face parte dintr-o generație ce a învățat istorie adevărată în școală. În paralel, am citit mult despre eroii României, eroi uitați pe care nu îi veți găsi menționați în niciun manual de astăzi. Nu în ultimul rând, am fost inspirat de exemplele întâlnite în viața de zi cu zi: de la românii din Harghita și Covasna, ignorați de autoritățile române, până la profesorii din școlile româneșți din regiunea transnistreană, la românii din nordul Bucovinei, care se încăpățânează să rămână români în ciuda tuturor presiunilor, și până la românii noștri răspândiți în toată lumea, dar care poartă în suflet dorul de țară. Exemple avem destule, doar să ne păstrăm ochii deschiși pentru a le vedea, și mintea liberă pentru a le aprecia.
-De ce vrea George Simion în Parlamentul UE și nu în Parlamentul din România ?
Dacă partidele politice reprezintă în Parlamentul European interesele membrilor de partid și ale clientelei politice, eu voi reprezenta interesele românilor, de oriunde ar fi ei. Îmi doresc să dau voce românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș, care sunt discriminați chiar acasă, în centrul României, care au tot mai puține biserici și școli și nu se mai pot angaja în regiune.
Îmi doresc să îi reprezint și pe românii din Republica Moldova în Parlamentul European, deoarece europarlamentarii români din legislatura 2014-2019 care au ajuns în funcție, inclusiv cu voturi de peste Prut, s-au limitat să susțină declarativ „parcursul european al Republicii Moldova”. Consider că astfel de declarații sterile împreună cu susținerea politică a regimului mafiot și opresiv de la Chișinău sunt nu doar împotriva intereselor basarabenilor, ci și ale României. Nu cred că e cineva care se îndoiește că după primul an de mandat, toți colegii din Parlamentul
European și din Comisia Europeană vor ști că românii își doresc reunificarea țării și bunăstarea generală a națiunii nostre, în rândul familiei de națiuni europene.
Voi fi și europarlamentarul diasporei, deoarece milioane de români care s-au stabilit în străinătate sunt tratați ca imigranți, nu ca cetățeni europeni cu drepturi depline. Iar cei care vor să revină în țară nu benefiază de programe de facilitare a reintegrării.
Românii nu mai vor să fie nevoiți să ia drumul străinătății pentru un trai decent, nu mai vor să se simtă minoritari în propria țară, vor să fie tratați cinstit de către autoritățile de la București sau Chișinău, sau în statele de adopție în care au ales să trăiască. Știați că România se află pe primele poziții în Uniunea Europeană ca bogăție materială? Lucrurile astea nu ni se comunică public. Or, eu vreau să spun lucrurilor pe nume!
Toți ne dorim o Românie Mare în Europa, în locul pe care românii îl merită de drept, iar România aceasta poate fi ridicată numai prin eforturi comune, numai prin unitate.
-Ce sacrificii ai făcut pentru a-ți susține campania electorală și ce te motivează?
Candidez independent, nu din partea vreunui partid politic. Partidele parlamentare au primit de la bugetul de stat, din buzunarul românilor, 100 de milioane de euro pentru campania electorală. Eu am fost nevoit să îmi vând singurul apartament pentru a acoperi costurile legate de derularea acestei campanii, pentru pliante, afișe, ziare, pentru benzina consumată în deplasarea dintr-o localitate în alta.
-Cum crezi că vei ajuta România din Parlamentul UE?
În calitate de eurodeputat, voi deschide în toate județele României birouri de europarlamentar care vor funcționa drept puncte de consiliere pentru realizarea dosarelor în vederea atragerii de fonduri europene. De la România Start-up Plus pentru românii cu inițiative antreprenoriale la liniile de finanțare pentru fermieri, la crearea de incubatoare de afaceri, fondurile europene pot aduce prosperitate în județele țării.
De asemenea, voi duce în Parlamentul European, în vizite de documentare, câte un copil din fiecare localitate a României, inclusiv din județele Harghita, Covasna și Mureș. Pentru a face o Românie Mare în Europa, avem nevoie de tineri mari în Europa. Vizitele de documentare în Parlamentul European pentru copiii României vor ține locul lecțiilor din manual, iar la întoarcere, fiecare copil va înțelege mai bine rolul țării noastre în Europa.
În același timp, îmi voi dona 90% din salariul de europarlamentar pentru realizarea unor proiecte civice, iar apelul va fi lansat lună de lună în România, Republica Moldova, în comunitățile istorice și diaspora. În 12 ani de activism am învățat că este foarte dificil să duci la capăt o acțiune cu bani puțini. Astfel, din salariul de europarlamentar voi finanța inițiativele cele mai de impact ale organizațiilor nonguvernamentale românești.
Românii ar trebui să pună pe 26 mai, la alegerile europarlamentare, ștampila pe poziția 15 pe buletinul de vot pentru că în Parlamentul European voi lupta pentru reîntregirea României, voi promova drepturile celui mai mare investitor al țării – diaspora, dar și ale celor din jurul granițelor, lipsiți de dreptul la educație, școală, biserică și mass-media, voi apăra interesele naționale româneșți, inclusiv ale românilor din județele Covasna și Harghita. De asemenea, de la Bruxelles și Strasbourg voi obliga autoritățile române să construiască autostrăzile Unirii (A8) și Mării Negre (Bucureșți-Chișînău), precum și porțiuni din tronsoanele europene și voi contribui la oprirea jafului care a avut loc la nivel național în ultimii 30 de ani, vizibil prin corupție, tăieri ilegale de păduri, vânzarea resurselor subsolului pe nimic.
În Parlamentul European voi da voce românilor uitați, românilor pe care niciun partid politic nu îi reprezintă.
Eu cred într-o Europă unită, într-o Europă a națiunilor, a unei cât mai strânse colaborări între popoare.
-Care este părerea ta în ceea ce privește discriminarea românilor care trăiesc în județele în care sunt minoritari?
Parlamentul European trebuie să afle prin intermediul unui eurodeputat român, care apără interese românești, că în județele Covasna, Harghita și Mureș românii sunt expuși procesului de deznaționalizare sistematică, de segregare și purificare etnică din cauza politicii autorităților locale, dar și pe fondul blatului politic sau al alianței partidelor care se asociază cu UDMR pentru a avea majoritate parlamentară. Românii din cele trei județe au nevoie de garanții pentru asigurarea reprezentării în structurile decizionale legislative și administrative locale și centrale, de linie de finanțare pentru păstrarea identității, de reacții ferme de dezaprobare a imixtiunilor Budapestei în problemele interne ale României, de o voce la Bruxelles și Strasbourg.
-Discutăm despre foarte multe proiecte, despre bani europeni pentru programe strategice de cooperare, însă cum simt cetățenii că apropierea față de Uniunea Europeană le face viața mai bună?
Cetățenii nu simt această apropiere. Există o adevărată prăpastie informațională între Bruxelles și Bucureșți, Bruxelles și Covasna etc. E adevărat că Uniunea Europeană nu știe întotdeauna să promoveze ceea ce face bine. Dar problema cea mai mare ține de eurodeputații noștri. Îi alegem, îi trimitem în Parlamentul European și îi mai vedem peste 5 ani. Ca soluție pe termen scurt, voi înființa, înainte de începerea propriu-zisă a activității legislative în septembrie, un punct de contact, un birou în fiecare județ al României. Trebuie să micșorăm distanța dintre cei care iau decizii la Bruxelles și cei în numele cărora se iau aceste decizii, adică cetățenii Europei. Noi am avut 33, respectiv 32 de reprezentanți în Parlamentul European. Cine i-a reprezentat pe cetățenii din Covasna, din Harghita, din Mureș? Cine i-a consultat pe vreo temă de interes european major ? Și cel mai important, pe cine tragem la răspundere pentru prestația slabă a României la Bruxelles ? Ca soluție pe termen mediu, voi lupta pentru liberalizarea accesului la viața politică în România. E singură noastră șansă de a ieși din labirintul sistemului postcomunist. Asta înseamnă în primul rând liste deschise – votul preferențial pe listele de partid și reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida.
-Ce vei face pentru românii din Covasna și Harghita? De ce locuitorii acestor județe ar trebui să te voteze? Ce mesaj le transmiți cititorilor ziarului nostru?
Șțiți ce s-a întâmplat recent la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Am mers la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului imediat ce am văzut pe rețelele de socializare fotografii cu profanarea de către așa-ziși „activișți anonimi” maghiari a mormintelor eroilor români, prin plasarea unor saci de gunoi pe crucile acestora, precum și pe memorialul care trebuia inaugurat de Primăria Dărmăneșți din județul Bacău.
Pentru că am vrut respect pentru soldații români, am fost bătut, colegii mei de campanie care mă însoțeau au fost sechestrați și loviți, de asemenea, mi-au fost furate și distruse cele două telefoane și mi s-a zis că ar trebui să fiu mulțumit că am fost lăsat în viață.
Este ceea ce se întâmplă în România anului 2019! Iar asta numai din cauza complicității autorităților de la Bucureșți, care pentru a se menține la guvernare au făcut alianțe cu o asociație numită UDMR, care îndeamnă la separatism, la ură interetnică, care pledează pentru autonomii și ținuturi imaginare… Acum, mai intens ca în alte perioade, pentru voturi.
Este regretabil că etnicii maghiari sunt folosiți pentru scoruri electorale și că, practic, interesele nu le mai sunt reprezentate de UDMR.
În campania „România Mare în Europa” am și colegi etnici maghiari, buni români care își doresc o Românie prosperă, o Românie care să crească și să își țină în pace și bunăstare generațiile ce vin. Știm că în Haghita și Covasna, atât românii, cât și maghiarii sunt nevoiți să ia drumul străinătății pentru o viață mai bună.
Ca eurodeputat, voi pleda pentru linie de finanțare dedicată păstrării identității românilor din cele trei județe, pentru protejarea parohiilor ortodoxe și a școlilor româneșți în pericol să dispară, contracararea migrației masive a românilor din această zonă, și voi denunța și sancționa orice formă de separatism teritorial care ne înverșunează unii împotriva altora.
Pe această cale, îi îndemn pe cititorii dvs. ca duminică să dea un vot de protest contra clasei politice care le-a trădat interesele în ultimii 30 de ani și să voteze George Simion, candidat independent.
–De câte voturi ai nevoie ca independent pentru a fi ales membru al Parlamentului European?
Desigur. Am făcut acest calcul din momentul în care am luat decizia de a candida. Pragul este de 3,03% din totalul de voturi valabil exprimate, deci circa 170.000 de voturi, reale, nu de la persoane decedate.
Avem nevoie să unim om cu om, localitate cu localitate, județ cu județ și raion cu raion. Avem nevoie de Europa unită, în care națiunea română să își afle locul de drept, în care românii să fie respectați și să muncească împreună pentru bunăstarea comună. Pe scurt, avem nevoie de o Românie MARE într-o Europă unită. Cei care candidează din partea partidelor politice pentru un loc de europarlamentar au folosit televiziunile, banii, pârghiile administrative. Eu sunt unul singur, însă am de partea mea adevărul, dragostea de țară, neamul românesc și o idee: să facem ROMÂNIA MARE ÎN EUROPA!
Larisa AXINIA