Interviu* cu soprana Felicia Filip

– Stimată Felicia Filip aţi susţinut joi, 17 decembrie a.c. primul concert la Sfântu Gheorghe. Un motiv de bucurie pentru numeroşii dv. admiratori din zonă. A fost o opţiune sur­prinzătoare pentru o ve­detă de talie internaţională – atât de ocupată în perioada Sărbătorilor de Iarnă – să-şi facă timp pentru a  se deplasa în mi­cul oraş de pe Olt. Cine sau ce v-a convins?

– Sfântu Gheorghe este de ceva timp o plăcută revelaţie pentru mine. Mai întâi au fost vizitele la nişte prieteni dragi, care au optat să se mute aici cu locuinţa. Am descoperit atunci o localitate fermecă­toare, curată, liniştită. Apoi am onorat invitaţia unor oameni minunaţi,  precum d-na. profesoară Liliana Grosar şi a tu­multuosului tânăr Emil Pan­te­limon de a susţine în cadrul unui interesant Proiect cultural, împreună cu soţul meu (maestrul Cristian Mi­hăilescu – n.r.) un master-class la Arcuş. Am petrecut acolo zile de vis, în muzică şi prietenie, clipe pe care le re­trăiesc şi acum cu plăcere. Invitaţia lui Emil Pantelimon de a susţine un recital marca „Seri Albastre” a venit deci ca o confirmare firească.

– După ce aţi cântat pe cele mai mari scene ale lumii, cum v-aţi acomodat  în cocheta, dar mult prea mică „Sală Albastră” a Bibliotecii judeţene din municipiul reşedinţă a jude­ţului Covasna?

– Valoarea unei săli nu este dată de dimensiunile sale, ci de acustică şi, mai ales, de Măria Sa – Publicul, ce o înnobilează. Din am­bele puncte de vedere totul a fost la superlativ.

–  Şi pentru că am a­min­tit de prezenţa dv. în metropole muzicale de pe Mapamond, vă rugăm să ne punctaţi câteva dintre succesele ultimilor ani.

– Anii din urmă au repre­zentat un adevărat carusel al spectacolelor şi con­certelor. Am cântat la Mi­lano, Viena, Bruxelles, Stras­bourg, Florenţa, am debutat pe continentul african – la Dakar – unde am inaugurat „Zilele Mondiale ale Francofoniei”. A fost al patrulea continent pe care am evoluat, după Europa, America şi Asia.

Palmares unic

– Sunteţi singura câşti­gătoare de pe Glob a tu­turor „Premiilor Mozart”, o performanţă demnă de Cartea Recordurilor. Apro­po, nu aţi apărut încă în ea? Care este, pe scurt, istoria acestor trofee?

– Istoria Premiilor inter­naţionale începe încă din anii studenţiei, când am câştigat Concursul „Francisco Vinas” de la Barcelona, dar şi Premiul „Mozart” al aceleiaşi com­petiţii. Au urmat altele, pre­cum Premiile Concursului „Bel­vedere” de la Viena. Spun premiile pentru că acolo am câştigat competiţia propriu-zisă, dar şi Premiile „Japonez” şi… „Mozart”. A fost o mare bucurie obţinerea unor ase­menea distincţii prestigioase în metropola unde a triumfat genialul Wolfgang Amadeus, dar şi locul unde îşi doarme nemurirea.

– Ca o continuare fi­rească a discuţiei noastre, v-aş întreba care este tro­feul cel mai drag sufletului dv.?

– Să  spunem că este vorba de Concursul „P.I Ceaikovski” de la Moscova, unul extrem de dur, unde am obţinut cea mai mare performanţă realizată până acum de un român!  În anul bicenetenarului naşterii lui Mozart, am câştigat, de asemenea, Concursul „The Glory of Mozart”, în final întrecându-se cinci americani şi o singură europeancă, ve­nită tocmai din… România! În afara premiilor amintite am primit multe alte distincţii. Sunt Cetăţean de Onoare al municipiilor Slatina şi Piteşti. Preşedintele României m-a decorat cu Ordinul Naţional „Meritul cultural” în Grad de Comandor. Este cea mai înaltă distincţie primită de un artist de operă aflat in activitate. De curând mi s-a înmânat „Globul de cristal” pentru muzică, fiind votată de 25.000 de cititori ai ziarelor şi revistelor centrale. De asemenea, am primit titlul de „Miss Romândria”, de care sunt foarte… mândră. Dar cel mai drag sufletului meu este un Premiu primit… în doi in­titulat „Cel mai valoros cuplu artistic”, alături de soţul meu, Cristian Mihăilescu.

Despre viaţă, carieră şi… hobby-uri

– Cu voia dv, v-aş invita să punctaţi unele elemente bio­grafice: Unde v-aţi născut? Studii? Debutul? Unde activaţi în prezent?

– M-am născut la Slatina, unde am urmat Şcoala elementară, apoi Liceul de Muzică la Pitesti (secţia… vioară) şi apoi Conservatorul din Bucu­reşti ca studentă a eminentei profesoare Georgeta Stoleriu. Am fost cinci ani solista Teatrului Muzical din Braşov şi apoi (ca şi în prezent) solista Operei Naţionale din Bucureşti.

– Tineretul, care nu prea merge la operă, v-a perceput ca pe o soprană… mo­dernistă, după ce aţi a­bor­dat un gen aparte: rock-ul simfonic. Ar fi in­teresat de ştiut, pe scurt, experienţa trăită alături de trupele Iris şi K1.

– Totul a început la Londra, la „Covent Garden”, unde cântam alături de Monserat Caballe. Ea mi-a povestit des­pre colaborarea atât de şo­cantă, dar reuşită, cu Freddy Mercury. Aşa încât invitaţia formaţiei „Iris” m-a găsit dis­ponibilă la un astfel de de­mers. Impactul la publicul de toate vârstele îl cunoasteţi. Pentru tinerii rock-eri a fost ca o invitaţie şi în sala de operă, unde vin  tot mai des să mă asculte şi… fac valuri ca pe stadion şi-mi scandează nu­mele. Aşa au descoperit şi lumea minunată a muzicii de operă şi mulţi dintre ei au devenit fideli acestui gen. Cred că este un mare câştig!! Cu formatia K1 încercăm în pre­zent să îmbrăcăm tezaurul de nepreţuit al muzicii româneşti in forme muzicale noi.

Am cântat împreună pe zeci de scene din Europa şi vom continua cu un proiect în­drăzneţ. De altfel, în Seara de Ajun, pe 24 decembrie 2009 de la ora 20:15 ne puteţi ve­dea într-o emisiune amplă pe postul Naţional TV, unde voi cânta, dar voi fi şi prezen­tatoarea show-ului!

– Aveţi alături în viaţă un om extraordinar, pe care cu toţii îl preţuim mult: un distins regizor, profesor universitar de Con­servator, membru în jurii internaţionale, direc­torul-general al Operei din Braşov etc. Într-un cuvânt, omul de cultură Cristian Mihăilescu. Cum stau două „săbii (celebre) în aceeaşi teacă”? Cum se „suportă” două vedete incontes­ta­bile?

– Mă bucură nespus apre­cierile dumneavoastră la adre­sa lui Cristian. Eu mă amuz adesea alintând-ul „Biblioteca mea culturală”. Îi spun aşa, pentru că în afara muzicianului pe care îl cunoaşteţi, este o „enciclopedie” în multe do­menii. De multe ori îi pun întrebări din istorie, politică, sport, geografie şi câte altele, la care îmi răspunde cu promp­titudine şi minuţiozitate. Nu suntem „două săbii în aceeaşi teacă”, ci doi artişti complementari. Eu apar în lu­minile reflectarelor, iar el e demiurgul din penumbra sălii, care mă observă şi, cunos­cându-mă, îmi dă cele mai pertinente sfaturi. Suntem, aşadar, un TOT format din două individualităţi.

– Povestiţi-ne despre hobby-urile dv. Cărei zodii îi aparţineţi? Credeţi în zodie? Ce fel de muzică (alta decât cea de operă, evident) ascultaţi?

–  Primul hobby deja vi l-am dezvăluit: discuţiile cu soţul meu pe teme culturale. De asemenea, cititul. Muzica este profesia şi principala mea pa­siune. Mă interesează mult st­udiile legate de zodii. Sunt un „Peşte cu… coarne”, pentru că m-am născut în noaptea dintre „Peşti” şi „Berbec”, adică pe 20 martie. Ascult muzică, muzică şi iar muzică. Singurul criteriu este calitatea.

– După ce deviză vă ghi­daţi în viaţă?

– Existenta mea se sprijină pe cinci piloni: credinţa în Dum­nezeu. Ţara. Familia. Pro­fesia. Prietenii.

– Şi în încheiere, de Săr­bători, v-aş invita să a­dresaţi o urare  cititorilor ziarului nostru.

–  Graţie dv. am primit mai multe exemplare din noul ziar „Mesagerul de Covasna”, unde au apărut articole despre Ope­ra din Braşov. Le doresc rea­lizatorilor multă inspiraţie, să realizeze materiale pline de farmec şi, mai ales, să fie obiectivi. Încă de la primele numere am constatat cu bu­curie preocuparea pentru cul­tură, pentru artă. Este bucurie pe care o doresc repetată cu consecvenţă. Redactorilor, co­la­boratorilor, cititorilor le urez Sărbători Fericite şi La mulţi ani în 2010 !

– Stimată Felicia Filip, vă mulţumesc pentru interviu şi vă doresc, la rându-mi, tot binele din lume.

Horia C. Deliu

* publicat în „Mesagerul de Covasna” din 21 decembrie 2009

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail