Mâine, 19 februarie, are loc concursul de selecție a elevilor pentru Centrul de Excelență al județului Covasna, conform calendarului anunțat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Grupele de elevi se vor constitui pe baza disciplinelor la care se organizează  olimpiade naționale și internaționale, dar se pot forma și grupe pentru dezvoltarea competenței interdisciplinare, pluridisciplinare și transdisciplinare și se vor forma în funcție de cererile depuse.

Grupele  (intitulate „grupe de excelență) pot funcționa cu minim 8 elevi și maxim 15 elevi și se vor organiza anual.

În total, în vederea participării la selecția pentru Centrul de Excelență au fost depuse 163 de cereri, pentru 14 grupe prognozate.

Concursul  de selecție  a elevilor pentru grupele de excelență are loc mâine, între orele 16:00-18:00, la Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, (situat pe str. Mikó Imre nr.1).

Sălile de examen și tabelele nominale cu elevii înscriși la concurs vor fi afișate la avizierul Colegiului.

„Elevii se vor prezenta la examen cu carnetul de elev vizat pentru anul școlar în curs (și cu cartea de identitate – în cazul elevilor de liceu) și stilou/ pix cu cerneală albastră, cu 20 de minute înaintea începerii examenului. Examenul constă dintr-un test de evaluare a nivelului cognitiv la disciplina la care doresc să participe la pregătire și un test privind creativitatea, motivația pentru activitatea de excelență.”- au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna și reprezentanții Centrului.

În data de 21 februarie (a.c.), la avizierul Colegiului Național „Székely Mikó” se vor afișa rezultatele privind selecția elevilor și formarea grupelor de studiu, iar în perioada 21-22 februarie (a.c.), se vor finaliza și afișa orarele de activitate pentru fiecare grupă de studiu, pe site-ul ISJ Covasna, a transmis sursa menționată anterior.

Activitatea Centrului de Excelență se va desfășura începând din 25 februarie (a.c.), și până în 31 mai (a.c.), conform orarelor stabilite și temelor propuse.

Centrul de excelență va funcționa cu susținerea financiară a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, și va fi adresat elevilor de gimnaziu și liceu, care, sub atenta îndrumare a unor dascăli dedicați profesiei, își vor descoperi și fructifica talentele, abilitățile, competențele, în drumul spre performanță.

Pentru secția maghiară, activitatea Centrului este programată să se desfășoare, deocamdată, la Colegiul „Szekely Miko”, iar pentru secția română, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu.

Director al Centrului de Excelență al județului Covasna este dr. Pető Mária, profesoară de fizică la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, cu experiență în astfel de activități. Aceasta coordonează, încă din 2007, activitatea unui club de științe, la Colegiul amintit, Club care este, de fapt, un predecesor al unui centru de excelență. Dumneaei s-a numărat printre câștigătorii ediției a șaptea a programului „Premiul  Mentor pentru excelență în educație, derulat de Fundația pentru Comunitate și MOL România. „Premiul Mentor” este acordat anual, începând din 2010, și urmărește să premieze dascăli, antrenori de excepţie și să recunoască public valoarea muncii acestora.

Activitatea Centrului de excelență va fi coordonată de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar.

Atribuțiile și competențele centrului de excelență, constau, printre altele, în identificarea și selecția copiilor, identificarea programelor destinate acestora, constituirea grupelor de excelență, încadrarea cu personal didactic, programe proprii de cercetare didactică și organizarea unor conferințe în domeniu.

„În prima fază trebuie să știm cu cine vom lucra, deci, prima fază va consta în descoperirea talentelor. După ce am descoperit, într-un anumit mod, talentele sau presupusele talente, vom elabora câteva programe specifice pentru dezvoltarea lor. Dacă deja copilul este de nivelul liceului, înseamnă că talentul trebuie să fi fost descoperit mai înainte, deci, va trebui să organizăm activități pentru a îmbogăți cunoștințele, abilitățile elevului, iar o componentă foarte importantă este colaborarea cu familia. Dacă familia nu sprijină elevul, profesorul și această activitate, atunci nu are niciun rost.”- declara, recent, directorul Pető Mária.

De asemenea, aceasta sublinia că este foarte important este ca elevul care aplică să își dorească să facă parte din acest centru și să își dorească să se dezvolte într-un anumit domeniu.

Detalii despre Centrul de excelență, despre selectarea profesorilor și elevilor, dar și alte informații vor putea fi găsite accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, www.isj.educv.ro, unde va fi creată o secțiune specială în acest sens.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail