Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, derulat sub genericul „Colindul Unirii”, va fi deschis astăzi, prin glasuri de copii. Timp de aproape o săptămână, colindători din țară, dar și din străinătate vor da vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos, prin concerte de colinde.

Festivalul, organizat de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Instituția Prefectului- județul Covasna, este cuprins în programul dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul  se va desfăşura în perioada 10 – 15 decembrie, scopul său principal fiind cel stabilit cu 28 de ani în urmă: promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă, conservarea și perpetuarea obiceiurilor tradiționale din Ajun până la Bobotează, al colindelor, cu gândul ca acest demers cultural de tradiție să îi apropie pe oameni unii de alții, cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului.

Colindători din țară, din Ucraina și Republica Moldova

Festivalul din acest an include în denumirea sa cuvântul „internațional”, fiind în acord cu toate edițiile desfășurate. La eveniment vor participa la ansambluri grupe de colindători din județ, țară, Ucraina și Republica Moldova.

„În acest an, al sărbătoririi Marii Uniri, am subliniat prin fiecare manifestare bucuria celor 100 de ani de UNIRE a celor care vorbesc aceeași limbă, au aceeași cultură, aceleași tradiții și obiceiuri, același port. Dorim să ne bucurăm împreună de ceea ce înaintașii noștri au făcut pentru noi. Astfel, una din manifestări este COLINDUL UNIRII, interpretat de toți cei prezenți în cadrul  Festivalului  internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la Români>> – ediția a XXVIII – a, 2018”, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Micii colindători deschid Festivalul, la Catedrala Ortodoxă

Și de această dată, startul festivalului va fi dat de glasuri de copii. Potrivit președintei Fundației, de astăzi, 10  decembrie, și până joi, 13 decembrie (a.c.), de la ora 16.00,  sute de preșcolari și elevi de la mai multe unităţi de învăţământ, pregătiți de dascălii lor, vor prezenta miniconcerte de colinde, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Vineri seara (în 14 decembrie), în jurul orei 18,00, după oficierea slujbei va avea loc un minirecital de colinde la Biserica „Buna Vestire”, din Sfântu Gheorghe.

Parada costumelor populare, spectacole de gală

Vor urma sâmbătă, în 15 decembrie, manifestări ample, în municipiul – reședință de județ.

Astfel, în acea zi, la ora 10.00 , la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe se vor prezenta formațiile de colindători care vor participa la ediția din acest an.

Va urma, la ora 11,30 – parada costumelor populare, a tradițiilor și deschiderea festivă  a Festivalului în Piața Mihai Viteazul, programul de deschidere a evenimentului cuprinzând  intonarea Imnului României, un moment religios, un scurt spectacol de colinde, obiceiuri de iarnă, după care toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii. În aceeași zi, la ora 12.00 – se va derula un program de colinde și urări la instituții, asociații, societăți economice, etc., iar de la ora 15.00 va avea loc un spectacol de gală în Sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

A doua zi, în 16 decembrie, Festivalul va continua la ora 11.30 – cu colinde şi spectacole în parohiile ortodoxe din judeţul Covasna. La ora 12.00, Casa de cultură, Târgu Secuiesc va găzdui cel de-al doilea spectacol de gală „Festivalul de colinde
şi obiceiuri de iarnă”.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna, al Consiliului Local Sfântu Gheorghe și al unor sponsori, dar și cu ajutorul unor parteneri.

Intrarea la spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se bucure de ele!

Toate activitățile derulate de către Fundație în acest an au fost dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Aflați în anul Marii Sărbători, Fundația <<Mihai Viteazul>> își continuă activitatea cum poate mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate în acest an sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: CENTENARUL  MARII UNIRI. Dedicăm cu drag manifestările noastre MARII UNIRI, la împlinirea a 100 de ani ai săi, neuitând ceea ce strămoșii noștri au realizat în acest sens, de – a lungul veacurilor,  o dedicăm limbii și culturii române, tuturor românilor oriunde s –ar afla.”- declara, la începutul anului, prof. ing. Maria Peligrad.

Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail