Lucrările la viitorul „Muzeu al ororilor comunismului” care va fi amenajat în incinta fostei fabrici de ţigarete din Sfântu Gheorghe, printr-un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vor începe în scurt timp, a anunţat viceprimarul municipiului Toth-Birtan Csaba.

Potrivit acestuia, proiectul tehnic este în curs de execuţie, dar constructorul a montat deja barăcile şi pregăteşte organizarea de şantier.

„La Muzeul comunismului am început proiectarea, fiindcă contractarea s-a făcut pe baza unui studiu de fezabilitate şi acum se lucrează la proiectul tehnic (…) Proiectantul a venit la licitaţie cuplat cu un constructor, dar partea de proiectare încă nu este finalizată, în iunie are termen final de predare, dar aşa am înţeles, că o parte din lucrări pot fi începute. E vorba şi despre o întărire a structurii şi partea respectivă va fi începută. Aşa am văzut, că deja constructorul a montat barăcile, deci se pregăteşte cu organizarea de şantier ca să înceapă lucrarea. Acolo termenul de finalizare este cel din PNRR, adică vara anului 2026″, a declarat pentru AGERPRES viceprimarul Toth-Birtan Csaba.

Viitorul muzeu, pentru care autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au obţinut 11,3 milioane de euro prin PNRR, va fi amenajat în magazia de tutun a fostei fabrici de ţigarete şi se va întinde pe o suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi.

Acesta va găzdui o expoziţie interactivă, care va prezenta inclusiv evenimentele petrecute în timpul regimului comunist pe plan local, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să experimenteze modul de viaţă din perioada de dinainte de 1989.

Autorităţile locale speră ca acest muzeu să atragă un număr mai mare de vizitatori în judeţul Covasna.

Fabrica de ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.

Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar şi le-a achiziţionat cu suma de 4,9 milioane de euro, cu scopul de a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul „Palatului minunilor” din Budapesta, precum şi spaţii pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber pentru tineret.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail