Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor construi un cartier de locuinţe pentru tineri specialişti şi un campus pentru învăţământ profesional dual în locul unei foste ferme avicole aflate la ieşirea din municipiu spre Ilieni, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 7 hectare.

Cele opt blocuri cu câte 12 apartamente fiecare vor fi destinate medicilor şi cadrelor didactice şi vor fi construite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), valoarea investiţiei cifrându-se la circa 35 de milioane de lei, a anunţat, marţi, primarul Antal Arpad, într-o conferinţă de presă organizată la faţa locului, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Ţinem aici această conferinţă de presă pentru că suntem într-o locaţie care se va schimba radical în anii următori, o nouă locaţie a oraşului care va trece printr-o reabilitare urbană, dacă doriţi, semnificativă. În anul 2020, în decembrie, am avut curajul să merg în faţa Consiliului Local şi să propun achiziţionarea acestui ansamblu, ştiind că eram cu un pas aproape deja la guvernare, noi, cei de la UDMR, şi atunci am sperat că vom avea posibilitatea să găsim fondurile necesare pentru a transforma această zonă a oraşului (…) Deci aici, prin acest program, vom construi 96 de locuinţe, fiecare va avea aproximativ 65 metri pătraţi˛, eficiente energetic, foarte important”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

El a adăugat că, tot printr-un program naţional de investiţii, primăria a făcut demersuri pentru a construi pe strada Nicolae Iorga din municipiu o creşă şi un ansamblu rezidenţial cu încă 96 de apartamente, lângă acestea existând şi un proiect de a construi şi blocuri ANL pentru tineri. „Deci, pot să vă spun că de la Revoluţia din 1989 şi până acum municipiul Sfântul Gheorghe nu a avut nicio perioadă în care din fonduri publice să se construiască în acelaşi timp atât de multe locuinţe pentru tineri”, a menţionat Antal Arpad.

Pe de altă parte, campusul dual va avea o capacitate de 300 de locuri pentru elevi.

„Campusul dual este pentru 300 de de tineri, vor fi în jur de 40-60 de profesori care vor veni aici, de la nivel profesional până la nivel postuniversitar (…) Deci, primul lucru care va fi vizibil, probabil în perioada iernii, va fi demolarea unor părţi din aceste clădiri. Începem cu acele părţi unde se vor construi blocurile, iar după aceea cu acele părţi unde se va construi campusul”, a mai spus primarul Antal Arpad.

Construirea campusului dual va costa circa 107 milioane de lei, din care 20% va fi contribuţia proprie a Primăriei Sfântu Gheorghe, respectiv 16,83 milioane lei, a Consiliului Judeţean Covasna de 5,7 milioane lei şi a Universităţii Babeş-Bolyai, care va susţine partea educaţională a proiectului, de 382.000 lei.

Sistemul dual va conecta instituţia de învăţământ cu antreprenorii locali, iar campusul va fi dotat cu ateliere, laboratoare, săli de sport, cantină, precum şi cu terenuri sportive şi un parc dendrologic care vor fi deschise şi publicului. În cadrul noii unităţi de învăţământ vor fi disponibile diferite domenii de pregătire, printre care sănătate, mediu, turism şi alimentaţie, mecanică şi economie.

„Suntem parte la cofinanţarea acestui proiect de la care, desigur, aşteptăm o relansare pe piaţa de învăţământ şi pe piaţa muncii a tinerilor din judeţ”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

La prezentarea proiectului şi a zonei în care vor fi construite cele două obiective a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Noi când am fost în Guvern, am pregătit proiectul pentru PNRR în aşa fel încât să existe posibilitatea de a investi în învăţământ şi în sănătate, în învăţământ, în pregătirea duală, fiindcă am constatat de foarte mult timp că lipsesc meseriaşii. Şi investitorii, antreprenorii caută permanent forţă de muncă calificată şi, aşa cum s-a dovedit de foarte mult timp, pregătirea duală este cea mai bună metodă de a veni în ajutorul investitorilor. Există un parteneriat între universităţi, între actorii de pe piaţă şi cred că rezultatele le vom vedea relativ repede după ce se va deschide poarta campusului”, a spus şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail