În cursul anului trecut Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Covasna (DJAOV) a avut încasări de 40.528.262 de lei, sumă ce reprezintă o creştere de 132% comparativ cu anul 2010.

Directorul executiv al instituţiei, Sorinel Iorescu, a declarat că angajaţii vămii covăsnene au derulat o activitate intensă, în anul precedent, ce a avut drept scop creşterea capacităţii de colectare a veniturilor la bugetul statului, prin eficientizarea acţiunilor de control ce au privit verificarea condiţiilor de producere, deţinere, transport, depozitare şi comercializare a produselor accizabile

Acesta  a menţionat că, la nivel  local, au fost constatate un număr de 21 de fraude şi iregularităţi în ceea ce priveşte  declaraţiile vamale. În urma acestor reverificări s-au constatat diferenţe de drepturi vamale şi alte impozite şi taxe, inclusiv accesorile aferente datorate bugetului de stat, în suma totală de  475.000 de lei.

Principalele tipuri de fraude identificate, în perioada analizată, au fost: fraudă privind regimurile vamale suspensive, fraudă privind originea preferenţială a mărfurilor (s-au acordat preferinţe tarifare în baza unor dovezi de origine care, în urma controlului, s-au dovedit a fi neconforme), fraudă privind declararea eronată a valorii în vamă a mărfurilor,   fraudă privind neplata taxelor antidumping (taxe pentru protejarea produselor provenite din UE) etc.

Sorinel Iorescu

Sorinel Iorescu a precizat că pe parcursul acţiunilor au fost aplicate 97 amenzi în valoare de 189.400 de  lei şi  s-a dispus confiscarea sumei de 1.162.994 lei. În urma unui control de inspecţie fiscală,  în domeniul produselor accizabile, s-a procedat la sesizarea organelor de urmărire penală.

Anul trecut, urmare a acţiunilor de inspecţie fiscală şi a controalelor  inopinate în domeniul produselor accizabile, inspectorii vamali au stabilit sume în cuantum de 243.270 de lei cu care comercianţii doreau să «fenteze» statul. Din totalul sumei,  69.946 de lei reprezintă obligaţii fiscale provenite din băuturi alcolice, 144.886 din ţigări şi 18.738 din cafea.

Evazioniştii sunt mai deştepţi

Legat de acest aspect, Sorinel Iorescu  a precizat că vameşii îşi fac datoria, dar evazioniştii sunt mai deştepţi ca ei şi-şi îmbunătăţesc mereu sistemul de fraudare mizând pe tot felul de chichiţe.

“Întotdeauna, evaziunea fiscală a fost condamnată de societate. Cu toate acestea, procesul de evaziune fiscală nu a putut fi stopat, permanent remarcându-se o evidentă îmbunătăţire a sistemului de fraudare. Evaziunea fiscală este capitolul cel mai aprofundat din dreptul fiscal, atât de specialişti, cât şi de practicieni. Cu toate acestea, rezultatele noastre sunt vizibile, reuşim să îi prindem şi am reuşit să descurajăm numeroase grupuri infrac­ţionale. Deja se vede că cei care erau săgeţile care vindeau en detail, deja se retrag din afacerea aceasta. Noi  încercăm să prevenim, am încercat să ne aflăm în mişcare, tot timpul, să facem controale şi opriri în trafic“, a spus directorul vămii.

Exporturile mai mari decât importurile

Veniturile obţinute prin taxele vamale şi din taxele la importurile de produse agricole reprezintă circa 15% din bugetul UE.  Directorul executiv  al DJAOV a afirmat că judeţul Covasna se numără printre judeţele norocoase, deoarece în cursul anului 2011 exporturile  au fost mai mari ca importurile.

„Se poate observa o creştere a activităţii de import- export reflectată prin mai mulţi indicatori: numărul de declaraţii vamale de import a crescut de la 650, în anul 2010, la 1.198, în anul 2011, în timp ce exporturile au cunoscut o creştere de la 2285  operaţiuni în anul 2010, la 2930 de  operaţiuni în anul 2011. În ceea ce priveşte încasările la bugetul consolidat al statului, observăm că, de la 28.640.851 lei încasaţi din operaţiunile derulate în cursul anului 2010, s-a ajuns la o sumă de 40.528.262 lei încasaţi în anul 2011”, a conchis Sorinel Iorescu.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail