Invitaţie la o alimentaţie sănătoasă şi variată
… În prima zi din recentul final de săptămână a fost căldură mare, monşer. Cum ar fi spus nenea Iancu. Duminică, în schimb – vreme plăcută. Sâmbătă, 10 august 2013,însă la ora deschiderii ediţiei cu numărul 44 şi prima pe acest an a Târgului Slow Food „Roadele Pământului”® era torid ca în…Africa!
Soarele te lovea în moalele capului încă de la primele ore. Ca atare, n-am întâlnit buluceală de vizitatori, ca de obicei, la „tăierea planglicii”.
Un nou amplasament
Aceasta şi datorită faptului că am avut de-a face cu un nou amplasament al evenimentului, ce de regulă se ţinea în centrul Braşovului, în Piaţa Sfatului. Dar nici la International Trade Center Braşov un e rău. Locaţia este mult mai generoasă şi se găseşte pe un traseu auto foarte circulat, mai cu seamă pentru cumpărătorii aflaţi în tranzit ori veniţi la shopping în marele oraş de sub Tâmpa, aşa cum fac mulţi covăsneni.
Aşadar, la ora 10,00 când s-a deschis manifestarea expoziţională cu vânzare, eram de faţă pentru a relata despre Târg, aşa cum am promis.
Momentul fiind cam matinal, unii concetăţeni îşi savurau încă tihnit cafeluţa, gospodinele mai roboteau prin bucătărie, lăsând pentru mai târziu plăcerea vizitei şi a cumpărăturilor. Deşi, în condiţiile specific ultimelor zile de vară excesiv de fierbinte, era mult mai indicat să faci aprovizionarea cât mai devreme.
Promisiunea trebuia respectată !
Cum am promis în articolul nostru de vineri dedicat acestui subiect, am ţinut să onorez invitaţia organizatortilor, spre a vedea cum se prezintă. Fireşte, la început am dat o raită ca „din avion” prin spaţioasa parcare ca să mă acomodez cu actuala relocare, după care am luat la puricat fiecare tarabă, depistând locul unde se găseau bunătăţile preferate.
Da, brânzeturile – care au reprezentat vedeta ediţiei – erau într-o mare varietate, depistând preparate din lapte de vacă, dar şi de oaie ori capră. De asemenea, nu lipseau palinca de Bihor, mezelurile de la Rupea, celebrul magiun de Topoloveni, muştarul de Tecuci (la fel de vestit), delicatese din peşte, dulciuri ca la mama acasă, gemuri, compoturi şi alte bunătăţi. Ca şi produsele din Secuime: pâinea de vatră, turta dulce, prăjiturile cu miere şi nucă. Îmmm…
“Sunt pentru prima data la o asemenea manifestare”
„Sunt pentru prima data la un astfel de Târg – ne-a declarat d-na Oana Popica, din Întorsura Buzăului. Mergeam cu maşina spre Carrefour pe Calea Bucureştiului să mă aprovizionez, aşa cum fac de două ori pe lună, şi mi-a atras atenţia afişul mare de pe clădire. Astfel că am întors şi am intrat în parcare. Surpriza a fost plăcută şi am luat la pas fiecare stand. M-au impresionat produsele apicole, de carmangerie, ca şi varietatea extraordinară a plantele medicinale. Am şi târguit câte ceva. Pe viitor, dacă o să ştiu din vreme, am să vin special.
Nu prea ştiu care este scopul şi deviza acestei expoziţii, cred că sunt numai produse naturale, ecologice. Dacă o să scrieţi un articol în „Mesagerul de Covasna” (ziar pe care îl citesc), o să aflu şi eu mai multe”.
Stimată d-nă Popica, iată, vă satisfacem curiozitatea…
O punere în temă
De la mai vechea noastră colaboratoare, Liana Stănescu, secretar executiv al Asociaţiei „Roadele Pământului”, am aflat că de-a lungul celor cinci ani de existenţă, organizatorii au descoperit în jur de 50 de mici producatori de alimente tradiţionale, sănătoase, bio, alimente făcute în gospodăria proprie după reţete vechi. Ca atare, i-au susţinut pe aceşti apărători ai vechilor bucate româneşti, ajutându-i să-şi promoveze produsele în mod organizat.
Această publicitate se realizează atât pe plan local, cât şi peste hotare prin intermediul Târgului „Roadele Pamantului”® sau a altor evenimente sub egida Slow Food. Majoritatea producătorilor participanţi sunt membri Slow Food, prin urmare Târgul nu este o verigă suplimentară între producători şi consumatori, ci promovează nemijlocit interesele a zeci de mici gospodari adepti ai alimentaţiei ecologice, fără „E”-uri, conservanţi şi coloranţi.
Adepţi ai acestei filosofii în 160 de ţări
Slow Food constituie o organizaţie non-profit, eco-gastronomică, care se preocupă de promovarea produselor alimentare locale de calitate, ca replică la invazia mâncărurilor de tip Fast Food (de aici vine şi jocul de cuvinte în limba engleză), combătându-se tendinţa de dispariţie a preparatelor cu specific local româneşti.
Ce poate fi mai nobil?
Se doreşte în acelaşi timp tragerea unui semnal de alarmă faţă de dezinteresul unor semeni (mai cu seamă tineri) faţă de calitatea hranei pe care o consumă, a provenienţei şi a bunului gust – la modul propriu.
Ar trebui conştientizat faptul că modul în care populaţia unei ţări face alegerile culinare îi afectează sănătatea, dar şi mediul inconjurator.
Slow Food este o reţea internaţională, ce a fost fondată în anul 1989 în Italia, numarând în prezent peste 100.000 de adepţi ai acestei filosofii alimentare în 160 de ţări. Printre care şi tot mai mulţi români.
Opinii fel de fel
Am stat de vorbă cu mai mulţi comercianţi, dar şi cumpărători, opiniile fiind fel de fel. S-a desprins ideea că, totuşi, Piaţa Sfatului constituie un loc mult mai bun, deoarece are dever, pe acolo trec mulţi turişti din ţară şi străinătate, atraşi de frumuseţea Braşovului. Iar cu prilejul plimbării, descoperă şi această oază de hrană naturală.
Ţin minte că am discutat chiar şi cu o…japoneză la una dintre ediţiile precedente, care se arătase extraordinar de încântată de idea originală a Târgului, având câteva plase pline cu bunătăţi.
Dezavantaje şi…avantaje
La ITC Braşov (International Trade Center) accesul oaspeţilor străini este cam „peste mână”, ne-au spus unii. „Dacă nu ştii, nu vii!”, a ţinut să sublinieze cu talc şi un pensionar ce umblă zilnic prin pieţe, dl. Geko György.
„Deocamdată, destul de puţină lume a aflat de noul spaţiu expoziţional în aer liber din municipiul de sub Tâmpa, aşa că va mai dura până se va creea vadul tradiţional”, a adăugat şi d-na Elena Hozoi.
Avantajele nu lipsesc însă, existând o suprafaţă de expunere mult mai generoasă, la care se adăugă un loc de parcare adecvat, care lipsea în centrul oraşului.
Una peste alta, părerile sunt amestecate, dar e cert că Târgul Slow Food „Roadele Pământului”® trebuie să continue.
…Oare la Sf. Gheorghe nu s-ar putea realiza o mini-ediţie?
Horia C. Deliu