La  Casa Orășenească de Cultură din Covasna a avut loc, sâmbătă, vernisajul expoziţiei intitulată „AURORA BANATULUI din Munţii Aninei” în cadrul căreia sunt expuse în jur de 75 de fotografii inedite  ale fotografului amator  Nicolae Şuşara, din Anina.

Matei Schinteie, pictorul covăsnean care a avut iniţiativa organizării acestei expoziţii ne-a spus că a dorit ca prin aducerea la Covasna, prin intermediul fotografiei, a frumuseţilor din zona Banatului, unde îşi are rădăcinile, să realizeze o punte de legătură dintre judeţele Covasna şi Caraş Severin care, potrivit acestuia, sunt identice din punct de vedere al naturii. „Am vrut de mult timp să fac un schimb cultural între Covasna şi Anina, şi iată că acest lucru s-a materializat prin intermediul acestei expoziţii. Expoziţia de fotografii  „AURORA BANATULUI din Munţii Aninei” a fost adusă special în  „oraşul celor 1000 de izvoare” deoarece aici poate fi vizionată nu doar de localnici ci şi de turişti din toată ţara veniţi la tratament, şi astfel capătă o amploare naţională.(…) M-a impresionat faptul că, la finalul vernisajului, mare parte dintre cei ce au fost prezenţi, şi care nu au avut posibilitatea să viziteze minunatele locuri din Anina, pe care le-au văzut în fotografiile expuse,  să ne solicite să organizăm o excursie în acea zonă” a declarat Matei Schinteie.

Anina nu înseamnă doar lumea fără cer a minelor. Chiar dacă este recunoscută pentru trecutul său industrial, urbea cărăşeană se poate lăuda şi cu numeroase alte curiozităţi, unele prea puţin valorificate, dar pe care Nicolae Şuşara le-a căutat şi le prezintă acum într-o inedită expoziţie fotografică. În zona Anina pot fi găsiţi arbori din specia Sequoia Gigantea, cea mai înaltă din lume. Iar dacă natura şi-a arătat măiestria creând peisaje unice, precum cascada Bigăr, cunoscută ca una dintre cele mai frumoase din lume, nici omul nu s-a lăsat mai prejos: primul lac artificial din România, Buhui, se află la numai 5 km de oraş. Tot în această zonă au fost descoperite unele dintre cele mai vechi resturi umane din Europa-aşa-numitul Ion din Anina. Fireşte, Nicolae Şuşara nu a uitat şi de calea ferată Oraviţa-Anina, un obiectiv ce nu putea lipsi de pe lista frumuseţilor din Banatul Montan” a mai spus Matei Schinteie, care poartă în suflet frumuseţea locurilor natale şi care se adresează  încă odată pubicului, pe această cale, cu invitaţia ce nu poate fi refuzată de iubitorii de frumos: „Veniţi să vedeţi cum pictează Dumnezeu natura !”

Expoziţia de la  Casa Orășenească de Cultură din Covasna va fi deschisă publicului  până pe data de 30 august.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail