La 12 februarie 2022, prof. univ. dr. Traian Rotariu ar fi împlinit vârsta de 79 ani. Dar timpul nu a mai avut răbdare, și distinsul profesor clujean a trecut în eternitate spre regretul tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.

 

Profesorul Traian Rotariu, fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din Cluj-Napoca, și-a dedicat cea mai mare parte a activității sale didactice și de cercetare Universității „Babeș-Bolyai”, unde a predat cursuri de sociologie, demografie ș.a. În îndelungata sa activitate a coordonat peste 100 de teze de doctorat, printre care și pe cea a subsemnatului, cu tema: „Structuri etnice și confesionale în județele Covasna și Harghita”, susținută în anul 2002.

Concentrându-se cu precădere pe evoluțiile recente ale fenomenelor demografice, profesorul Traian Rotariu nu a ignorat dimensiunea istorică a acestora, căreia i-a recunoscut rolul esențial în înțelegerea realităților demografice actuale. În acest sens, distinsul profesor și colaboratorii săi au editat Studia Censualia Transsilvanica, o serie statistică ce include 12 volume dedicate recensămintelor de populație din Transilvania de la 1850 la 1941.

În contextul istoric cunoscut de după decembrie 1989, climatul de conviețuire interetnică din Transilvania a fost grav afectat, mai ales în județele Covasna, Harghita și Mureș. În aceste condiții, reprezentanții societății civile din această zonă greu încercată au apelat la solidaritatea și sprijinul mediului academic din întreaga țară. Din domeniul sociologiei, alături de cunoscuții cercetători bucureșteni Ilie Bădescu, Maria Cobianu Băcanu, Radu Baltasiu ș.a., în buna tradiție a înaintașilor, sociologii clujeni – profesorii Traian Rotariu, Vasile Dâncu și colaboratorii lor au inițiat cercetări pe teren, au elaborat studii, au participat la manifestările cultural-științifice din zonă, au sprijinit apariția unor publicații locale, au îndrumat pe tinerii studenți să elaboreze lucrări de licență, masterat și doctorat, având ca temă diferite aspecte ale relațiilor interetnice și interconfesionale din zona de referință.

Alături de colaboratorii săi, profesorul Traian Rotariu a fost un cercetător eminent al realităților complexe din Arcul Intracarpatic și un sprijinitor consecvent al normalizării climatului de conviețuire interetnică din această binecuvântată zonă multietnică și pluriconfesională din inima României.

În studiul „Evoluția structurii etnice și confesionale a populației județului Covasna, între 1850-1992”, redactat de profesorul Traian Rotariu împreună cu Maria Semeniuc și Elemer Mezei, studiu apărut în anuarul Angvstia nr.1/1996, în urma unei ample și profunde analize a schimbărilor demografice care au avut loc în structura etnică și confesională a populației județului Covasna în perioada 1850-1992, a rezultat următoarea concluzie: „O privire aruncată asupra localităților județului Covasna, la 1850-1992, din perspectiva compoziției etnice, ne arată că în această zonă au predominat și predomină localitățile monoetnice, respectiv acelea în care o etnie deține o majoritate covârșitoare din populație, de pildă, peste 90%… Mai mult chiar, se observă, pentru o gamă foarte largă de cazuri, o tendință de – să-i zicem – „omogenizare etnică”, în sensul că procentele etniei dominante sunt, în 1992, mult mai aproape de 100% decât erau în 1850”.

În ceea ce îl privește pe autorul rândurilor de față, raportându-mă la relațiile cu fostul conducător științific, pot spune cu convingere că păstrez amintiri de neuitat din perioada studiilor doctorale. Profesorul Traian Rotariu, cunoscut pentru rigoarea, echilibrul și înțelepciunea sa era și un OM de mare bunătate, generozitate și modestie. Am avut astfel bucuria și onoarea să mă număr printre apropiații domniei sale. Urmărea cu atenție evoluțiile din zona Covasnei și Harghitei, unde românii sunt numeric minoritari. Se bucura sincer de modestele noastre izbânzi pe linia cercetării interdisciplinare a realităților din zonă și a prezervării și afirmării identității etnice românești. A primit cu interes cărțile apărute la editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, la rândul său, dăruindu-ne valoroasele sale lucrări apărute în ultimii ani.

În referatul întocmit de prof.univ.dr.Traian Rotariu, în calitate de conducător științific, asupra lucrării de doctorat „Structuri etnice și confesionale în județele Covasna și Harghita”, lucrare susținută de doctorandul Ioan Lăcătușu, în cadrul Catedrei de Sociologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în decembrie 2002, distinsul conducător științific, apreciind valoarea lucrării, printre altele, a menționat: „Întâmplarea a făcut ca îndrumătorul doctorandului să privească cu multă atenție și simpatie preocupările pe plan socio-cultural ale doctorandului, încercând în același timp, pe cât posibil, să-l influențez în direcția abordării problematicii tratate în spirit critic și științific, nepărtinitor și obiectiv”… „Autorul se străduiește – și cred că și reușește – să demonteze anumite clișee și mituri, existente mai de mult în literatura istoriografică maghiară și preluate și des vehiculate de mass-media de limbă maghiară de azi, în ceea ce privește absența elementului românesc în zonă în perioadele mai vechi sau vizavi de producerea unor fluxuri migratorii (forțate) de mare amploare ori alte elemente de politică demografică a statului român care să fi schimbat structura etnică a zonei”.

În anii care au urmat, profesorul Traian Rotariu, împreună cu principalii săi colaboratori, a rămas apropiat de instituțiile de cultură, de oamenii și locurile mioritice din Arcul Intracarpatic.

Prin toate aceste fapte de solidaritate ziditoare, profesorul Traian Rotariu se alătură distinșilor cărturari clujeni care în decursul vremii au fost și sunt alături de noi, cei puțini din inima Țării: academicienii David Prodan, Ioan Aurel Pop, Nicolae Edroiu, Dumitru Protase, Ioan Bolovan, Horia Colan; Emil Burzo, profesorii universitari și cercetătorii Aurel Gociman – Oituz, I.I. Russu, Justinian Petrescu, Vasile Pușcaș, Vasile Dâncu, Nicolae Bocșan, Gelu Neamțu, Dumitru Suciu, pr. Alexandru Moraru, Nicolae Ciangă, Mircea Popa; istoricii Gheorghe Lazarovici, Viorica Crișan, Vasile Lechințan,Vasile Tutula ș.a.

Amintirea și opera profesorului Traian Rotariu va rămâne vie în inimile și sufletele foștilor săi studenți, masteranzi și doctoranzi din întreaga Țară, inclusiv a tuturor celor de pe aceste meleaguri din inima Țării, care l-au cunoscut și prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace iar pe noi să ne învrednicească să-i cinstim memoria așa cum se cuvine.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail