A trecut la cele veșnice distinsa profesoară Mioara Nicolau (alias poeta Anthonia Amatti), membră a Uniunii Scriitorilor din România, colaboratoare statornică a instituțiilor și asociațiilor cultural-românești din județele Covasna și Harghita.
S-a născut la 2 februarie 1942 la Hunedoara. A fost absolventă a Facultății de Filologie, mai întâi secția rusă-română, ulterior cea franceză-română, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Fiică de intelectuali ardeleni în refugiu după ocupația horthystă, Elisabeta și Sonea Florian. Profesor de limbi străine la licee din Brăila. Este membră a Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2008. Colaborări cu poezie la publicații de literatură din țară. Prezentă în antologii de poezie, ex. Balcanica (2007); Meridiane culturale (2013). A fost coordonatoarea cenaclului „Tinere condeie” din Covasna și parteneră a asociațiilor culturale din orașul „celor o mie de izvoare de sănătate”, promovând tineri poeți precum: Valeria Moroșan, Toth Arpad, Grigore Ciobică ș.a. Organizatoare de evenimente culturale. Lucrări traduse în franceză și maghiară. Debutul editorial s-a produs în 2001 cu volumul de versuri Treceri.
După câteva sezoane petrecute în stațiunea balneară Covasna, împreună cu soțul ei, omul de cultură Laurențiu Nicolau, s-au stabilit în această stațiune. Continuând preocupările pe linia creației literare (la vremea respectivă, era deja autoarea a trei volume de versuri), profesoara și poeta Anthonia Amatti s-a implicat activ în viața culturală locală. A devenit colaboratoare constantă a cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc, condus de poetul Ionel Simota, a manifestărilor organizate la Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci coordonate de prof. dr. Luminița Cornea, a participat activ la simpozioanele, dezbaterile și colocviile organizare de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe, condus de dr. Ioan Lăcătușu, a stabilit legături literare trainice cu scriitorii brașoveni.
O fructuoasă colaborare s-a stabilit cu Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sf. Gheorghe, editură la care i-au apărut 5 volume de poezii. În decursul anilor petrecuți la Covasna și în localitățile Arcului Carpatic, a stabilit relații de colaborare cu oameni de cultură și, în special, cu scriitorii din zonă: Ioan Ciurea-Weidner, Catinca Agache, Maria Mona Stoica, Ligia Ghinea, Mihai Trifoi ș.a. Toate volumele au fost prezentate și lansate în cadrul unor manifestări care s-au bucurat de aprecierea iubitorilor de poezie. În presa locală și cea de specialitate au apărut recenzii și prezentări ale volumelor sale de versuri.
Deși a locuit pe meleagurile covăsnene o perioadă relativ scurtă, poeta Anthonia Amatti a lăsat „o dâră de lumină” scriind o pagină de cultură românească la trecerea dintre secole și milenii.
Dumnezeu să o odihnească în pace iar pe noi să ne învrednicească ca, alături și împreună cu colegii din Brăila, să-i cinstim așa cum se cuvine memoria.
Dr. Ioan Lăcătușu și colegii