Recent, a trecut la cele veșnice decanul de vârstă al comunității românești din Sfântu Gheorghe: prof. ing. Stela Buda, membru marcant al societății civile din județul Covasna. Prof. ing. Stela Buda, născută Chioran, a văzut lumina zilei în 11.11.1932, în comuna Boianul Mare, judeţul Bihor, unde părinţii erau învăţători. În septembrie 1940, familia Chioran a fost obligată să părăsească locuinţa. După multe greutăți, părinţii au primit posturi în învăţământ şi au locuit în comuna Bucerdea Grânoasă, până în 1945. Aici, a urmat Școala primară, apoi, a făcut două clase de gimnaziu, la Blaj. În 1945, familia Chioran s-a întors în comuna natală, părinţii continuându-şi activitatea la catedră. Tânăra Stela a continuat liceul la Cluj-Napoca şi, în 1951, a obţinut bacalaureatul. În 1949, tatăl său a fost arestat şi suspendat din învăţământ, mama fiind mutată în alte localităţi. Motivul: duşman al clasei muncitoare şi refuzul de a se înscrie în Partid.

În anul 1951 a dat examen de admitere la Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Chimie Textilă. După primul an, în 1952, facultatea a fost mutată la Iaşi. În anul 1956, la terminarea studiilor superioare, şase colegi au fost repartizaţi la Întreprinderea Textila „Oltul” din Sfântu Gheorghe. La acea dată, nimeni din întreprindere nu avea studii universitare. A fost nevoie de intervenţia Ministerului spre a primi un minim sprijin pentru integrare şi locuinţă. În acelaşi an s-a căsătorit cu inginerul Buda Petru, fostul său coleg, iar în 1957 s-a născut fiica lor Felicia (Lia).

În perioada 1956-1962 a lucrat la Întreprinderea „Oltul”, unde a îndeplinit mai multe funcţii: maistru, şef de schimb, tehnolog. În această perioadă a contribuit la modernizarea întreprinderii, pe baza unui plan important de investiții. În decembrie 1962 a fost transferată şi numită director la Şcoala Profesională Textilă din Sfântu Gheorghe. Şcoala avea în jur de 300 elevi, majoritatea din alte localităţi sau judeţe, cazaţi în internat, cu masa la cantină. Condiţiile materiale și dotările existente nu erau deloc satisfăcătoare, dar colectivul didactic, profesorii, maiştrii instructori erau oameni cu pregătire profesională bună, împreună cu aceştia, prin eforturi personale deosebite, reuşindu-se îmbunătăţirea situaţiei şcolii pe toate planurile. În toţi aceşti ani, Stela Buda a participat la cursuri de perfecţionare, cursuri postuniversitare, a susţinut examene şi lucrări, precum obţinerea definitivatului, gradele didactice II şi I. A publicat articole şi studii în reviste de specialitate. În 1981 a elaborat manualul „Controlul calităţii produselor”, fiind coautor, în 1989 tipărindu-se ediţia a II-a.

Cu sprijinul Ministerului Industriei Uşoare, prin alocarea unor importante fonduri de investiţii, s-a asigurat dezvoltarea bazei materiale a şcolii şi modernizarea acesteia. În anul 1966 s-a construit o nouă aripă la internatul existent, două laboratoare şcolare, încălzirea centrală, anexe gospodăreşti etc. În anul 1973 a fost terminată construcţia unui mare internat, astfel că posibilităţile de cazare ale şcolii depăşeau 700 de persoane. În anul 1975 a fost construit şi dat în folosinţă un atelier, cel mai modern în domeniu din Transilvania. În anul 1982 a fost obligată să accepte postul de Inspector şcolar general adjunct. Deşi i s-a promis că va lucra un timp scurt în această funcţie, a îndeplinit muncă respectivă, plină de răspundere, aproape 2 ani. În 1984 a fost demisă, din cauza dosarului necorespunzător, având rude plecate în străinătate. A revenit la catedră, iar, în 1989, a ieşit la pensie, după o activitate plină de rezultate şi chiar adevărate performanţe în producţie şi în învăţământul profesional.

După evenimentele din 15 martie 1990, și la Sfântu Gheorghe au avut loc acțiuni cu caracter șovin, împotriva populației românești, inclusiv asupra familiei Petru și Stela Buda. În același an, împreună cu un număr mare de cetăţeni români, prof. ing. Stela Buda a făcut parte din grupul (format din profesori și părinți) care a militat pentru susţinerea învăţământului şi şcolilor româneşti, mai ales din Sfântu Gheorghe. A participat la mai multe întâlniri, manifestări, contacte cu reprezentanţii Ministerului Învăţământului şi ai Inspectoratului Şcolar. În urma acestor acţiuni, s-a hotărât ca elevii români din Sfântu Gheorghe vor învăța la liceul denumit de atunci „Mihai Viteazul” şi, tot atunci, a luat fiinţă asociaţia culturală care a primit numele de Fundaţia „Mihai Viteazul”, profesoara Stela Buda fiind aleasă preşedinta acesteia, funcţie pe care a îndeplinit-o, cu cinste, până în 2006, și, apoi, ca președinte onorific, întreaga viață Astfel, a avut satisfacția să participe la proiectele, acțiunile și manifestările tradiționale și la altele noi, inițiate și organizate cu succes de noua conducere a Fundației „Mihai Viteazul”, formată din prof. ing. Maria Peligrad și colegele sale. De menționat buna colaborare a Fundației „Mihai Viteazul” cu școlile și parohiile ortodoxe din județul Covasna, cu sponsorii șu binefăcătorii săi, precum și cu asociațiile culturale românești, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

 În cei aproape 35 de ani de rodnică activitate, Fundaţia „Mihai Viteazul” a organizat o serie de manifestări de cultură românească – unele dintre ele adunând sute de participanţi din mai multe colţuri ale ţării şi români de peste hotare. Cele mai cunoscute sunt: Mihai Viteazul şi Visul Unirii; Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”; Concursul de istorie Mihai Viteazul”; Festivalul Tinere talente” ș.a. Trebuie amintit faptul că profesoara Stela Buda şi conducerea Fundaţiei „Mihai Viteazul” au iniţiat şi depus eforturi mari pentru organizarea unei manifestări la care să participe toţi cetăţenii municipiului, indiferent de apartenenţa etnică, respectiv – Zilele Sfântu Gheorghe – şi unde să fie invitați reprezentanţi din localităţile cu acelaşi nume din ţară şi de peste hotare. Prima sărbătoare Zilele Sfântu Gheorghe a avut loc în aprilie 1992.

 În calitatea sa de important lider civic al românilor din Arcul Intracarpatic, doamna Stela Buda a redactat volumul Fundaţia Mihai Viteazul– 20 de ani de activitate – Vremuri şi Oameni, lucrare ce, prin conţinutul şi mesajul său, este o adevărată cronică a vieţii comunitare şi culturale româneşti din Sfântu Gheorghe şi din judeţul Covasna. Foarte valoroase sunt paginile memorialistice care au redat principalele momente ale vieții și activității autoarei. În același timp, lucrarea prezintă activitatea Fundaţiei „Mihai Viteazul”, prin descrierea detaliată a contextului istoric şi a climatului de convieţuire interetnic, în care aceasta s-a constituit, proiectele, manifestările şi demersurile întreprinse de fundaţie, echipele de voluntari implicate în realizarea lor, parteneriatul cu celelalte segmente ale societăţii civile, relaţiile cu administraţia publică locală, ecourile în mass-media ş.a. La rândul său, președinta actuală a Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, în mesajul adresat cu ocazia editării respectivei lucrări, afirma: „Stela Buda s-a născut într-o familie de învățători, familie care i-a insuflat dragostea de neam și grija față de cei din jur. Specialist în industria textilă, a lucrat la Întreprinderea Textilă „Oltul”, ajungând chiar la conducerea unei secţii, apoi, asemeni părinților, a îmbrățișat profesia de dascăl, căreia i s-a dedicat mare parte din viață.Familia și școala sunt doi piloni importanți în educația și dezvoltarea copilului, a individului în sine.”

După mai multe refuzuri şi tărăgănări nejustificate din partea unor consilieri locali, la propunerea Comitetul Director al Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna şi a consilierilor români, Consiliul Local Sfântu Gheorghe i-a acordat distincţia „Pro Urbe”, în anul 2009. A fost răsplătită, astfel, moral, întreaga activitate, de peste o jumătate de veac, desfăşurată de prof. ing. Stela Buda, în domeniul învăţământului, culturii şi al promovării tradiţiilor şi valorilor româneşti în judeţul Covasna, în folosul şi spre binele tuturor cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe şi ai judeţului Covasna. În emoționantul său mesaj, prof. ing. Felicia Ciorășteanu, fiica iubită a doamnei Stela Buda, spune: „Ai muncit și dăruit celor din jurul tău, multe fapte bune, realizări remarcabile ale perioadei în care ai fost inspector școlar general adjunct și director al Liceului textil „Oltul”… Apoi, pentru înființarea Fundației „Mihai Viteazul” în 1990 (prima organizare a românilor din județul nostru).”

În primăvara anului 2024, conducerea Fundației „Mihai Viteazul” și a Editurii Eurocarpatica au editat volumul omagial intitulat „O viață dedicată propășirii învățământului și culturii românești din județul Covasna”. Grăitoare sunt, pentru profilul profesional și moral al prof. ing. Stela Buda, titlurile mesajelor, interviurilor, articolelor cuprinse în volumul menționat. Redăm câteva exemple: „Doamna Stela Buda – un om integru, tenace, perseverent în apărarea dreptului la instrucție și educație a copiilor, tinerilor, a limbii române, a tradițiilor și obiceiurilor românești” (prof. ing. Maria Peligrad); „Un om minunat, un lider adevărat” (Maria Bularca); „Stela Buda – Un nume rostit cu respect și recunoștință” (Florica Nica); „O carte pentru generaţiile viitoare: Fundaţia „Mihai Viteazul” – 20 de ani de activitate – Vremuri şi Oameni, de Stela Buda (Vasile Stancu); „O personalitate îndreptăţită pe deplin să primească distincţia Pro Urbe” (Dr. Ioan Lăcătușu).

La cei 92 de ani împliniți în noiembrie 2024, Doamna prof. ing. Stela Buda a fost decanul de vârstă al comunității românești din Sfântu Gheorghe, o personalitate respectată pentru cei aproape 70 de ani de muncă pusă în slujba binelui public și a propășirii educației și culturii românești din municipiul Sfântu Gheorghe și județul Covasna. Prin faptele și vorbele sale, prin comportamentul de zi cu zi, caracterizat de modestie, cinste, curaj, demnitate, luptă pentru adevăr și dreptate, Doamna Stela Buda a constituit un model demn de urmat de către tânăra generație. Aceasta a fost și motivația care a stat la baza demersurilor întreprinse de către conducerea Fundației „Mihai Viteazul” și a Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, pentru ca prof. ing. Stela Buda să primească, din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe,distincția „Pro Urbe”, după numeroase piedici și decizii discriminatoare.

Prin întreaga sa activitate, inginerul, profesorul, managerul și liderul civic Stela Buda s-a bucurat de respectul și prețuirea locuitorilor din Arcul Intracarpatic. De aceleași frumoase aprecieri a avut și au parte soțul său, ing. Petru Buda, fost director cu probleme economice al Întreprinderii Textile „Oltul”, familia fiicei sale, prof. ing. Felicia (Lia) Ciorășteanu și soțul său, comisar-șef de Poliție Viorel Ciorășteanu, împreună cu performantele fiice, Anca și Sabina, absolvente de studii superioare în țări din Europa, de studii de masterat în China, în prezent, cadre didactice în Marea Britanie. Fiica Felicia, împreună cu prof. ing.Maria Peligrad și colegele din conducerea Fundației „Mihai Viteazul”, au fost alături de mama și prietena lor, în perioada când aceasta s-a confruntat cu probleme de sănătate, specifice vârstei înaintate.

Prof. ing. Stela Buda a fost un OM al Vremurilor Sale, cu inițiativă, curaj, perseverență, demnitate întru promovarea solidarității și întărirea vieții comunitare, cu sprijinul familiei, depășind greutățile vieții și devenind o învingătoare, un exemplu de bună practică, demn de urmat.

Dumnezeu s-o odihnească în lumea celor drepți!

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail