Motto: „Nu stă în puterea noastră să evităm ceea ce trebuie să se întâmple” ,
Doru Dobreanu (în „LA OBÂRȘIE, LA IZVOR… CONVORBIRI LA SUBCETATE”, Editura Cezara, Târgu-Mureș, vol. V, 2018, autori: Doina și Vasile Dobreanu)
Am aflat cu tristețe vestea trecerii în veșnicie a profesorului Doru Dobreanu, vrednicul fiu al meleagurilor harghitene, membru al cunoscutei familii a Dobrenilor din localitatea Subcetate – Mureş (Varviz) și din municipiul Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.
În aceste momente grele pentru îndoliata familie Dobreanu, o dată cu sincerele condoleanțe transmise, ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dea putere membrilor acesteia pentru a cinsti, așa cum se cuvine, memoria iubitului lor frate, cumnat, unchi, soț, tată, bunic și cuscru.
Acum, la despărțirea vremelnică de prietenul Doru Dobreanu, ne amintim cu drag de cel care a fost dascăl în mai multe localităţi ale judeţului Harghita, peste tot lăsând „loc de bună ziua”, şi de elevii care poartă respectul cuvenit fostului lor mentor în tainele cărților și ale vieţii, mulţi dintre ei ajunşi, astăzi, profesionişti de nădejde în întreaga ţară şi în multe alte state ale lumii.
Rezultatele obţinute de către prietenul Doru Dobreanu, ca profesor, în toţi aceşti ani, sunt bine cunoscute şi apreciate atât de către corpul didactic, cât şi de foştii săi elevi şi părinţii acestora. La fel de bine știute sunt şi roadele muncii sale depuse pentru pregătirea elevilor în vederea participării lor la olimpiade, concursuri și cenacluri şcolare, precum și pentru organizarea de concursuri „Cine ştie câştigă”, excursii de documentare şi numeroase alte activităţi educative şi formative.
Foştii săi elevi nu-l uită nici pe dirigintele atât de apropiat de ei, gata oricând să le acorde un sfat bun şi o mână de ajutor pentru depăşirea unor încercări, dar nici pe sprijinitorul tinerilor dotaţi, printre care se numără „Ghiţuş” Chiper, devenit marele campion al României, la patinaj artistic.
Rememorăm, cu respectul ce se cade, pe directorul de şcoală, managerul performant, care şi-a legat definitiv numele de dezvoltarea şi modernizare celui mai mare liceu românesc din judeţul Harghita, Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Datorită demersurilor întreprinse, sub directoratul profesorului Doru Dobreanu, au fost asigurate fondurile necesare pentru realizarea unor ample lucrări de investiţii, de dotare şi informatizare a liceului.
O altă realizare definitorie pentru calitatea procesului de învăţământ existentă în Colegiul Naţional „Octavian Goga”, din perioada la care ne referim, o constituie asigurarea climatului adecvat stimulării performanţelor şcolare, aspect confirmat de rezultatele de excepţie obţinute la examenele de bacalaureat, la cele de admitere în învăţământul superior ale elevilor colegiului, dar şi de cifrele de şcolarizare obținute an de an, inclusiv, prin înscrierea unor elevi de etnie maghiară.
Din bogatul palmares al Profesorului Doru Dobreanu pe linia asociaţiilor culturale şi a societăţii civile, remarcăm activitatea sa, în calitate de membru, în conducerea Asociaţiei Pedagogilor din Judeţul Harghita şi în Colegiul de redacţie al revistei „Şcoala noastră”, în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în conducerea Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita şi în alte organizaţii neguvernamentale din judeţul Harghita.
Profesorul Doru Dobreanu a făcut parte parte din grupul de colaboratori apropiaţi ai Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, azi, Mitropolit al Banatului, și ai Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, fiind implicat în activitatea de afirmare a culturii şi spiritualităţii româneşti din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Evidențiem, apoi, activitatea Profesorului Dobreanu în funcţia de vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, şi contribuţia sa, împreună cu prietenii din Comitetul Director al Forumului, pentru prezervarea şi afirmarea identităţii şi culturii româneşti în arealul multietnic şi pluriconfesional din Arcul Intracarpatic.
Și cu acest prilej, aducem prinosul nostru de recunoştinţă Profesorului Doru Dobreanu, colaboratorul constant al Muzeului Oltului şi Mureşului Superior din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, sprijinitorul constant şi eficient al manifestărilor ştiinţifice, civice, de cultură românească şi spiritualitate ortodoxă, precum: Sesiunea Naţională de Comunicări ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”,Sesiunea anuală de Comunicări științifice a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Adunările generaleConferinţa Naţională a Federaţiei Arhiviştilor din România ş.a.
Doru Dobreanu este autorul mai multor articole din presa locală – recenzii, evocări, portrete, medalioane, ştiri -, materiale de o mare diversitate tematică, toate purtând amprenta sufletului său generos, iubitor de frumos şi bine, preocupat de cinstirea personalităţilor harghitene, care au contribuit la îmbogăţirea zestrei culturale româneşti a zonei de la izvoarele Mureşului şi ale Oltului.
Ca orice personalitate complexă, portretul moral al Profesorului Dobreanu cuprinde şi comportarea de familist model, soţ devotat şi prieten de nădejde al soţiei sale Ana, doctor în istorie, distinsă arhivistă, fost director al Arhivelor Naționale Harghita, specialistă în paleografie maghiară, cadru didactic universitar la Facultatea de Arhivistică din Bucureşti și muzeograf la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Dragul nostru prieten Doru și-a iubit nespus de mult fiica, Alina, pe ginerele și pe cei doi minunați nepoți. Prin felul său de a fi – optimist, generos, sociabil, empatic, gata oricând să sară în ajutorul celor care îi cereau sprijinul -, Profesorul Doru Dobreanu a fost o personalitate respectată, având foarte mulți prieteni, în zonă și în întreaga țară.
Ca o răsplată a morală a muncii sale la catedră, în viaţa culturală, ştiinţifică şi civică, Profesorul Doru Dobreanu a primit mai multe distincţii, diplome, ordine și medalii, la care se adaugă sentimentele de preţuire şi recunoştinţă primite prin scrisori și mesaje, la diferite momente aniversare.
Odihnește-te în pace, dragul nostru prieten, până la viitoarea noastră revedere! Pe familia ta dragă și pe noi, prietenii tăi, să ne învrednicească Bunul Dumnezeu spre a-ți cinsti memoria, așa cum se cuvine!…
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, Av. IOAN SOLOMON