„Premiul Pr. Ilie Moldovan – se conferă colonelului (r) Ion Țăranu, București, în semn de prețuire și recunoștință pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din județele Covasna, Harghita și Mureș în cadrul proiectului „ Români pentru români” ediția a III a , Sfântu Gheorghe, 14 martie, 2021.”
Ieri 14, martie 2021, în cadrul manifestărilor care s-au desfășurat la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă, care a cuprins dezbaterea cu tema „Aspecte ale solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş” şi înmânarea premiilor „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan” unor personalităţi care s-au remarcat prin susţinerea demersurilor românilor din cele trei judeţe, pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale, premiu care i s-a conferit, vorbeam la prezent despre domnia sa, fără să știu ce va urma… Astăzi îmi revine misiunea grea de a vorbi despre domnul colonel Ion Țăranu la trecut, pentru că în timp ce citeam Laudatio, pregătit pentru acest eveniment, dumnealui pierdea lupta cu viața pe un pat de spital, prea curând, prea nedrept. În urmă a rămas o familie îndurerată, soția Elena și fiica Laura, rude, prieteni, colegi și comunitatea românească din Mărtănuș, care au avut în dumnealui un sprijin de nădejde.
Colonel (r) Ion Țăranu s-a născut în data de 31 iulie 1952 la Zărnești, localitate în care a absolvit școala generală și liceul, apoi școala de ofițeri la Sibiu, iar mai târziu Academia Militară. A deținut funcții de conducere în cadrul M.A.I. Din informațiile primite de la bunul său prieten domnul Aurel Dragomir – fost deputat de Covasna, aflu că a fost șef de stat major al Batalionului de Jandarmi din Sfântu Gheorghe între anii 1994-1996. Perioadă în care, împreună, au făcut demersuri pentru obținerea unui teren, astfel încât, la 1 noiembrie 1996 s-a pus piatra de temelie pentru construirea clădirii în care astăzi funcționează Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna. A fost un om blând, generos, sensibil, dedicat profesiei, familiei și comunității din care s-a ridicat. În semn de respect și pios omagiu, voi lăsa spre citire rândurile în care am încercat să-l cuprind în scurtul și poate prea săracul laudațio întocmit, pentru câte în taină a înfăptuit.
***
Sunt oameni cărora li se pare că mută Carul Ceresc din loc și așteaptă să fie ridicați în slăvi doar pentru că își fac meseria, și oameni care deși au făcut și fac în continuare lucruri trainice pentru acest județ, preferă să rămână anonimi.
Un astfel de Om a fost distinsul domn colonel Ion Țăranu – ostaș de nădejde în slujba Neamului, atât în anii în care a fost ofiţer activ, cât și cât a fost în rezervă. Îmi revine onoarea de a vorbi despre faptele domniei sale, deşi ştiu că nu-și dorește publicitate. Considerând că este un bun exemplu de patriot pentru noi toți, voi sublinia câteva obiective realizate ca urmare a demersurilor întreprinse de domnia sa. Unul dintre obiectivele de mare importanță pentru județul nostru la care a contribuit din plin şi colonelul Ion Ţăranu a fost înființarea Batalionului de Jandarmi din Sfântu Gheorghe la 1 noi. 1996 când a fost pusă piatra de temeile, astăzi Inspectorat de Jandarmi Județean Covasna.
Legat sufleteşte prin membrii familiei, de localitatea Mărtănuş, col. Ion Ţăranu, în ultimii ani s-a implicat cu dăruire şi pragmatism, în reabilitarea celui mai important edificiu identitar românesc, din satul covăsnean Mărtănuș, Biserica Ortodoxă, monument istoric „Adormirea Maicii Domnului”.
Călit prin vitregiile vieții, în anii când libertatea nu era la îndemâna oricui, învățat cu munca și cu disciplina, domnia sa știa că recunoștința printre oameni este floare rară, iar răsplata întotdeauna vine de la Domnul. A fost omul care tace și face fără să aștepte aplauze și osanale, dintr-o datorie morală și sfântă față de neam și de țară, pe care și-a educat-o în timp. A făcut lucruri trainice, de consolidare a identității naționale, susținând proiecte care vor dăinui sute de ani, chiar dacă a trăit în inima capitalei, pentru că a fost omul care nu a uitat de unde a plecat.
Cu un astfel de Om, am avut onoarea să mă întâlnesc după ce s-a făcut recepția lucrării de „Consolidare, restaurare și integrare în circuitul turistic” la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, județul Covasna. Sfânt locaș care a fost inclus într-un amplu proiect prin fonduri europene încheiat cu succes. Lucrările au început anul trecut în 5 noiembrie și s-au finalizat în 14 noiembrie 2020, atunci când cele trei clopote au bătut îndelung pentru a se auzi în sat și în Cer, finalizarea lucrării de restaurare, urmând a continua finisarea interiorului rămasă în grija sătenilor: restaurarea catapetesmei, a stranelor etc.
Ce legătură are domnia sa cu proiectul de restaurare al Bisericii din Mărtănuș? Puțini știu că în spatele acestei lucrări de restaurare și până s-au obținut aprobările, s-au făcut demersuri care au necesitat timp, răbdare, bani, inteligența de a prezenta situația și de a întocmi un dosar, astfel încât odată prezentat la Comisia de evaluare a cultelor, să nu existe vreun motiv de refuz. Și mai puțini știu că domnul colonel Ion Țăranu a fost cel care a stat în spatele întregii operațiuni, bătând din ușă în ușă la București până când a fost aprobat proiectul. Acest proiect care a costat 500.000 euro, era extrem de necesar pentru reabilitatea unui monument important pentru istoria neamului românesc pe aceste meleaguri, ridicată în urmă cu 225 de ani pe care anul acesta Biserica îi aniversează.
Pentru că a înfăptuit în taină, nu pot spune mai multe despre faptele domnului colonel, deși sunt convinsă că a pus întotdeauna umărul să facă ceva acolo unde a crezut de cuviință că este nevoie, dar pot vorbi despre proiectele de viitor pe care le-a avut și care acum rămân o amintire frumoasă. Așa cum s-a implicat până acum, ar fi vrut să se implice în continuare la definitivarea lucrărilor începute la Biserica din Mărtănuș, care vor fi de durată, fiindcă avea în vedere încă două proiecte pentru care urma să facă demersurile necesare: pictarea bisericii la sugestia arhitectei care la recepția lucrării și-a exprimat această doleanță, (având în vedere că biserica nu a fost pictată niciodată), și un proiect personal, un amplasament statuar la Crucea memorială din curtea bisericii, ridicată în cinstea celor 31 de eroi căzuți în cele Două Războaie Mondiale. Dar poate cel mai important și greu proiect în care s-a implicat, este începerea demersurilor pentru restaurarea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Brețcu ridicată între anii 1783- 1788– un monument istoric de mare insemnătate nu doar locală, ci și națională, care se află într-o cruntă deterioare. Proiect despre care domnia sa mi-a scris în 24 februarie cuvinte care astăzi rămân o vie mărtuire a intenției domniei sale:„ Am demarat activitatea pentru biserica din Brețcu. Până la 1 martie va fi depusă o solicitare pentru proiectele de consolidare.”
Deși născut în Brașov, instruit la propriu în școlile militare, domnia sa a rămas un fiu al satului, legat sufletește și de locurile unde a copilărit, dar și de comunitatea românească din Mărtănuș, alături de care a crescut – stâlp de nădejde al neamului românesc, credincios, iubitor de țară și de neam, pentru care deviza de a fi, înseamna în primul rând să-și împlinească sfânta datorie de a face ceva pentru neam și țară, pentru comunitatea din care s-a ridicat, decât liniștea anilor de pensie. Aceste fapte, concretizate în aportul important pentru consolidarea sfintelor locașuri bisericești din județul nostru– singurele care au ținut românii uniți pe aceste meleaguri în ciuda tuturor încercărilor istorice, îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai vrednici români sprijinitori ai dăinuirii româneşti, prin credinţă şi cultură.
Argumente pentru care Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a hotărât să acorde distinsului colonel Ion Țăranu, premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan pentru sponsorii și binefăcătorii care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe din judeţul Covasna, ediția 2021, distincţie acordată în cadrul proiectului „Români pentru români”. Solidaritate cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
***
O recunoaștere venită prea târziu de care n-a mai apucat să se bucure. Comunitatea românească din Mărtănuș îi va rămâne recunoscătoare pentru binele făcut și-i va păstra o veșnică recunoștință, pomenindu-l cu dragoste și prețuire în rugăciunile lor.
Pentru că atât de mult a iubit locurile unde și-a petrecut vacanțele, copil fiind, și mai târziu când adult se întorcea să-și aline sufletul în casa părintească, familia a decis să-i respecte ultima dorință. Trupul neînsuflețit se va întoarce să-și găsească liniștea în raiul copilăriei, alături de mama sa, în localitatea Mărtănuș, Covasna, când clopotele bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, pentru care a depus toate eforturile pentru a o vedea restaurată, vor bate doar pentru el, marți, 16 martie 2021. Dumnezeu să-l odihnească printre cei drepți și buni, iubitori de țară și de neam.
Mihaela Aionesei – Târgu Secuiesc