Se apropie sfârșitul de an 2021. După mai multe luni, luni pierdute lamentabil, după o traiectorie plină de suișuri și coborâșuri, de tatonări și halte, în cele din urmă iată că politica românească intră „în linie dreaptă” odată ce va fi votat în Parlament Guvernul generalului Ciucă, rezultat al închegării ultimei coaliții: PNL-PSD-UDMR + Naționalități, numită și „Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate”.

 

Sunt cunoscute de toată lumea condițiile, am zice dramatice, ba uneori chiar comice, dar și tragice, pe fondul sutelor de morți ai pandemiei COVID-19, în care a apărut această „îmbrățișare politică” nefirească dintre tabăra „Guvernul Meu” și temutul adversar „Ciuma Roșie”. Dar, ca la sfârșitul unui meci de box în 12 reprize, „campionii”, ponosiți de atâtea  lovituri încasate, își dau mâna a împăciuire și se îmbrățișează, deși trofeul câștigător îl va lua numai unul dintre ei.

 

Acum, zarurile fiind aruncate, spectatorilor, mai mult sau mai puțin activi, nu le rămâne decât să-și exprime speranța că în Țară lucrurile vor evolua spre bine, chiar dacă în tribune mai sunt destui susținători care continuă să-și care singuri pumni de necaz că n-au ajuns ei în prima linie, și pe ici pe colo mai vezi câțiva „dulăi” lingându-și rănile și fluierând a pagubă.

 

Acestea fiind zise, să privim scena mai de aproape, pentru a ne dumiri dacă după ieșirea de pe ring situația nu va degenera tulburând din nou apele pe Dâmbovița. Și nu suntem prea departe de adevăr. Căci imediat după „marea bătălie”, domnul Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, extrem de ofticat pe Cîțu, fostul premier interimar, și pe „locatarul de la Cotroceni”, lângă care defilat mândru cu ceva timp în urmă, a hotărât să-și dea demisia din PNL și împreună cu cei 16 „răzvrătiți” să-și întemeieze un partid nou. Ca să vezi ce repede schimbăm taberele când ceva nu merge pe placul nostru. Aceasta însă nu este singura mișcare, căci în culise se pregătesc altele, alte „mariaje”, viitoare asocieri și disocieri, menite a contracara „monstruoasa coaliție„, cum o numesc unii. Întrucât nu mai e așa de mult până la viitoarele alegeri, cei rămași de căruță și trecuți în Opoziție își pregătesc ascensiunea și atacurile la adresa actualilor adversari politici care au preluat Puterea. Astfel, eșalonul 2, USR, AUR, PMP, plus celelalte partide și partidulețe, la care se pot adăuga și noile surprize, vor schimba fața Opoziției, încercând dărâmarea Puterii, deși nu credem că vor reuși, dacă aceasta nu se va prăbuși din interior sub propria greutate, adică „majoritate solidă”. Dar până la urmă așa este politica …

 

Deocamdată cetățenii României așteaptă instaurarea noului Guvern și trecerea de la vorbe la fapte pentru implementarea mărețului plan de reconstrucție națională pe care și l-a propus. Înclinăm să credem că noii guvernanți vor avea mai mult succes decât „foștii” și lucrurile vor merge mai bine, spre bucuria celor care i-au votat. Dumnezeu să le dea minte și voință să poată scoate Țara la liman, că prea s-au stricat toate în ultimii ani.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail