Profesorul, publicistul, esperantistul și Omul de cultură Mihai Trifoi s-a născut în Sighetu Marmaţiei, în 8 august 1944, unde a frecventat cursurile şcolii generale şi liceale, apoi Institutul Pedagogic de trei ani din Baia Mare, secţia Limba şi literatura română. După absolvire, în anul 1967, exceptând câteva perioade de întrerupere, a activat în învăţământ ca profesor de limba şi literatura română până în momentul ieşirii la pensie, în anul 2009. În anul 1979 s-a mutat în Sfântu Gheorghe, iar după câţiva ani s-a mutat la Bixad, activând la şcoala din localitate ca profesor de limba şi literatura română.
După revoluţie, a reînceput să activeze intens şi în domeniul Esperanto organizând și participând la numeroase manifestări esperantiste în țară și în străinătate. Meritele sale, în acest domeniul, au fost răsplătite moral prin alegerea în mai multe funcții de conducere, în țară și în străinătate.
În perioada 1996-2013 a pregătit şi însoţit grupuri de elevi la Congresele Internaţionale ale Copiilor în Cehia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Israel, Croaţia. În această perioadă a participat activ la Congresele Universale de Esperanto în Praga, Montpellier, Berlin, Tel-Aviv, Zagreb, Götteborg, Vilnius, Florenţa, Yokohama, Rotterdam, Bjalistok, Copenhaga, Reykiavik, Braşov, Karlovy-Vary (Cehia), Örestrand (Suedia), Kaunas (Lituania), Parma (Italia), Ranzan (Japonia), Cracovia (Polonia), Copenhaga (Danemarca), Herzberg (Germania) ș a
În prezent este vicepreședinte al Asociației de Esperanto din România, șeful secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști, membru în Comisia Școlară a Ligii și în Comitetul Internațional de Esperanto, membru în Colegiul științific al Academiei Internaționale a Științelor San Marino, membru în Asociația Universală de Esperanto și în Uniunea Esperantistă Europeană, membru în Colectivul redacțional al revistei de cultură Clepsidra de cristal din Tăuții Măgherăuți din Maramureș, membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita și al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
În decursul anilor, mereu tânărul Mihai Trifoi a participat şi participă la diverse proiecte culturale, simpozioane naţionale, cultural-ştiinţifice, conferinţe, colocvii, congrese, întâlniri metodice, seminarii ș.a., în principalele centre culturale ale ţării şi în multe ţări de pe toate continentele. Este implicat în viaţa cetăţii, fiind unul dintre colaboratorii statornici ai instituţiilor şi asociaţiilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita și a celor esperantiste din țară și din întreaga lume.
Peste 40 de ani a fost dascăl de limba română, educând tot atâtea generații în limba lui Mihai Eminescu, între care se disting tinerii de etnie maghiară, din comuna Bixad, județul Covasna, localitate în care cărturarul Mihai Trifoi locuiește.
Publicistul, profesorul, cercetătorul și esperantistul Mihai Trifoi este autorul a 17 volume de articole, traduceri, comentarii și opinii, din care două în limba esperanto. Tot Domnia sa a editat 14 cărți traduse din opera filosofului danez Martinus.
În anul 1996 a scris şi publicat manualul Esperanto (Curs rapid de învăţare a Limbii Internaţionale fără profesor).
Publicistica lui Mihai Trifoi, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cuprinde un număr de 746 de articole apărute în perioada 1985-2022, adică în aproape 40 de ani, în publicațiile Cuvântul nou – 70 și în Mesagerul de Covasna – 675 (din 2011). Cele peste 700 articole, semnate de Mihai Trifoi după ce au apărut în presa locală din județul Covasna, au văzut din nou lumina tiparului, prin publicarea lor în 10 volume.
În calitate de editori și prefațatori ai majorității acestor volume, am avut privilegiul de a pătrunde în profunzimea discursului publicistic și eseistic al ziaristului profesionist Mihai Trifoi, care prin prestațiile sale documentate, responsabile, echilibrate și credibile și-a câștigat un loc distinct în rândul formatorilor de opinie și al analiștilor vieții publice contemporane.
Publicistul Mihai Trifoi reușește de mai bine de peste un deceniu să publice în cotidianul Mesagerul de Covasna editoriale de larg interes, apreciate de către cititorii cotidianului respectiv și, prin intermediul internetului, de un public mult mai numeros.
Este o adevărată performanță care dovedește profesionalism, discernământ, responsabilitate, echilibru, o bogată zestre culturală, o mare putere de muncă și un superb atașament față de nobila profesie de publicist. În acest mod, Mihai Trifoi, prin prestația sa jurnalistică de ținută, asigură pe de o parte continuitatea presei românești din zonă, iar pe de altă parte, actualizarea discursului jurnalistic la realitățile vremurilor pe care le trăim. Largul orizont de cunoaștere al publicistului Mihai Trifoi format prin contactul nemijlocit cu numeroase culturi și civilizații, de pe întreg mapamondul este garanția sigură a faptului că opera sa publicistică va rezista exigențelor vremurilor prezente și viitoare.
Un fin analist, cu abilități și solide cunoștințe socio-politice, un filolog cu o vastă experiență la catedră, profesorul Mihai Trifoi, cu fiecare carte, ne aduce în prim-plan, evaluarea unei perioade istorice, pe care ne-a fost dat să o trăim cu toții și să-i simțim toate izbânzile și angoasele sale.
În toate volumele publicate, autorul pledează pentru omenie, în modul cel mai simplu şi convingător. Aduce armonia într-o societate dezbinată şi transmite ideea convieţuirii paşnice a unor grupuri sociale ori etnii pe care clasa politică le învrăjbeşte în mod regretabil. Comentariul, analogiile sunt succinte, concise şi exacte, concluzia este un adevăr implacabil.
Prin conținutul, tematica și mesajul lor, articolele purtând semnătura lui Mihai Trifoi asigură informarea cititorilor, interpretarea și comentarea faptelor relatate, dar, în primul rând, textele sale îndeplinesc o pronunțată funcție de educație și de transmitere a moștenirii sociale și culturale. Practic, majoritatea articolelor profesorului, publicistului și scriitorului Mihai Trifoi sunt adevărate cursuri destinate educării adulților, și nu numai. Volumele în care aceste articole sunt republicate, după apariția lor în presa locală și de specialitate, pot fi incluse în categoria manualelor de educație civică și de cultură generală.
Datorită prestației sale jurnalistice, Mihai Trifoi și-a câștigat un loc distinct în presa scrisă și on-line, din județul Covasna, pentru că în lumea esperantiștilor de mult timp este o personalitate cu o notorietate recunoscută.
Nu în ultimul rând, și cu acest prilej aniversar, subliniem calitățile Omului Mihai Trifoi: vrednic, cinstit, modest, sociabil, generos, un om de omenie, care a făcut și face cinste familiei sale, comunității locale și, pe un plan mai larg României. O personalitate respectată și îndrăgită de toți cei care au avut privilegiu de a colabora cu Domnia Sa.
Pentru bogata sa activitate culturală, științifică și civică, Omului de cultură Mihai Trifoi, în anul 2014, în Colecția „Profesioniștii noștri” din cadrul Editurii Eurocarpatica, i-a fost dedicat volumul „Mihai Trifoi – profesor, publicist și esperantist la 70 de ni”, iar asociațiile și fundațiile din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș i-a conferit titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe”.
Acum, la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani, îi urăm distinsului esperantist, publicist – membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, profesor și colaborator statornic al instituțiilor și asociațiilor românnești din sud-estul Transilvaniei, multă sănătate și rodnică activitate în domeniile care i-au adus numeroase satisfacții și notorietatea bine meritată. La mulți și binecuvântați ani, dragă prietene, alături de cei dragi și apropiați!
Erich Mihail Broanăr, Ioan Lăcătușu