Împlinirea a 70 de ani de către magistratul, avocatul și liderul civic Ioan Solomon oferă o binecuvântată oportunitate de omagiere a unuia dintre cei mai importanți lideri civici ai comunității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș. Aceasta este, de fapt, o modestă răsplată simbolică, pentru întreaga sa activitate pusă în slujba prezervării și afirmării identității românești din Arcul Intracarpatic. Din perspectiva comunității românești, Ioan Solomon face parte din rândul personalităților marcante, care au dobândit o foarte bună reputaţie şi recunoaştere generală, la nivel local, regional și național.

OMUL de spirit românesc, pe care îl sărbătorim astăzi, s-a născut la 2 august 1954, în Barcanii Întorsurii, în acel univers mirific al Depresiunii carpatine a Buzăului Ardelean, unde şi-a petrecut copilăria şi a făcut cei dintâi paşi ai pregătirii sale şcolare. Urmează, apoi, cursurile Liceului Pedagogic din Odorheiul Secuiesc, unde se remarcă prin calităţile sale didactice şi artistice, obţinând numeroase premii la concursurile folclorice de dansuri populare româneşti şi… secuieşti. Remarcat s-a făcut şi de „zâna” din faimoasa Vale a Voineştenilor Covăsneni, colegă în ale învăţării şi devenirii profesionale, cu care îşi va împărtăşi bucuriile şi necazurile vieţii până azi, crescându-și, împreună, pe cei doi minunaţi copii ai lor, Adela şi Radu. Alături de distinsa sa soţie, tânărul dascăl, revenit în satul natal, în paralel cu iniţierea micilor săi consăteni în tainele cărţilor, s-a implicat, cu entuziasm şi pasiune, în activitatea artistică a localităţii. A rămas de neuitat în mentalul colectiv al zonei echipa de teatru a Căminului cultural din Barcani, formată din Nicu Solomon, Costică Neagoie, Nelu Iaru şi Maria Târziu-Pultică, de un talent cu totul deosebit, care putea concura cu orice trupă profesionistă. Totodată, tinerii dascăli îşi găsesc timpul necesar să-şi desăvârşească studiile: Nicu, urmând Facultatea de Drept a Universităţii bucureştene, iar Maria – Facultatea de Filologie a aceleiaşi prestigioase universităţi, fapt ce le conferă posibilitatea avansării lor profesionale şi a stabilirii în capitala judeţului Covasna, unde îi surprind evenimentele din decembrie 1989.

După decembrie 1989, în contextul noilor realități politico-sociale, magistratul Ioan Solomon a făcut parte din grupul de români care şi-a asumat lupta pentru păstrarea limbii române și a identităţii româneşti, în acele vremuri deosebit de tulburi, create în centrul ţării de forţele antiromâneşti, pe fondul politicii guvernanţilor de abandonare a românilor din zonă. În această inegală şi anevoioasă luptă, Ioan Solomon și grupul său de prieteni a acționat cu responsabilitate, demnitate, devotament şi profesionalism, militând pentru a se achita de misiunea pe care şi-a asumat-o, misiune izvorâtă din dragostea faţă de neamul şi ţara sa.

Prezenţa sa, atitudinile sale publice demne, încărcate de credinţă și profund patriotism, au constituit o îmbărbătare pentru membrii comunităţii româneşti, devenind un exemplul viu al iubitorului de glie şi neam, apreciat de toţi românii pentru caracterul său ales, vorba socotită și cugetarea adâncă. Din punct de vedere profesional, juristul Ioan Solomon s-a implicat în aşezarea pe baze democratice a administraţiei publice locale, în calitatea sa de membru în conducerea „Primăriei judeţului Covasna” şi de secretar general al Prefecturii acestui judeţ. Profunzimea şi profesionalismul juristului, cunoscător al legislaţiei naţionale şi a celei a Uniunii Europene, curajos, aflat, în toţi aceşti ani, în prima linie a luptei românilor pentru locul ce li se cuvine, într-un mediu multietnic şi pluriconfesional, şi-au găsit împlinirea în elaborarea, împreună cu prietenul său, dr. Ioan Lăcătuşu, a lucrării Un fals „referendum” pentru impunerea unei autonomii anacronice deja existente, volum mult apreciat în mediile intelectuale şi universitare din Bucureşti, Bacău, Tg. Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalău şi Sfântu Gheorghe. Pentru exemplificare, redăm mesajul primit în data de 10 decembrie 2007, de la distinsa cercetătoare dr. Maria Cobianu-Băcanu, de la Academia Română din București: „Dragii mei, Dragă Dle Lăcătușu și Dle Solomon, Vă felicit pentru competența profesională cu care ați redactat această lucrare (Un fals referendum…), pentru spiritul de sinteză și profunzimea analizelor realizate…”

Calitățile analistului, publicistului și intelectualului patriot Ioan Solomon sunt pe larg prezentate în volumul Profesioniștii noștri 15. Ioan Solomon, la 60 de ani”, ediție îngrijită de Vasile Stancu și Ioan Lăcătușu. După donarea volumului la instituțiile din Depresiunea Întorsurii Buzăului, în 17 aprilie 2014, din Dubai, unde se afla în vizită la familia fiicei Adela, prietenul Nicu Solomon mi-a trimis un mesaj în care spune: Îți mulțumesc, Ionică, şi sper că se va găsi cineva să-l frunzărească, cândva”. Cu certitudine, distinse prietene!…

Ioan Solomon a fost consilier în Consiliul Judeţean Covasna şi membru într-o serie de comisii de specialişti de pe lângă Consiliul local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

Magistratul, avocatul și liderul civic Ioan Solomon s-a remarcat, în primul rând, ca unul al grupului de intelectuali români care au pus bazele societăţii civile româneşti din judeţul Covasna, în slujba căreia a desfăşurat o bogată şi rodnică activitate. Cu timp sau fără timp, a pus umărul şi a adus o importantă contribuţie la iniţierea, desfăşurarea şi finalizarea a numeroase evenimente, manifestări, proiecte şi demersuri vizând marcarea prezenţei culturale româneşti în spaţiul public, apărarea identităţii şi demnităţii românilor din acest areal, eliminarea discriminărilor pe bază etnică şi stoparea iniţiativelor separatiste şi de enclavizare a celor două judeţe. Lista izbânzilor româneşti din Arcul intracarpatic, din ultimele două decenii, care sunt legate de numele lui Ioan Solomon şi ale colegilor săi, este cuprinzătoare şi include asociaţii şi instituţii ce au avut şi au un rol important în prezervarea şi afirmarea identităţii româneşti în această parte de ţară: Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, al cărei preşedinte a fost timp de peste un deceniu; Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, numărându-se printre colaboratorii cei mai apropiaţi ai Înalt Preasfinţitului Ioan Selejan, în calitatea sa de membru al Adunării şi Consiliului Eparhial, încă de la înfiinţarea Episcopiei, şi de membru în Adunarea Naţională Bisericească, timp de două legislaturi; Forumul Civic al Românilor din Covasna şi Harghita, fiind învestit şi cu onoranta funcţie de preşedinte al Forumului şi alte asociaţii culturale şi civice româneşti din conducerea cărora face parte (Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, Fundația „Mihai Viteazul”, Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna, Asociația Carpaților Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita ș.a.).

Ca preşedinte al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” şi, apoi, al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna şi Harghita, şi-a îndeplinit misiunea de a coagula societatea românească, de a crea un suport juridic puternic şi legal în faţa agresiunii şi pretenţiilor autonomiste. Din momentele memorabile, înscrise pe răbojul acestor frământaţi ani din societatea românească, amintim: întâlnirile reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna şi Harghita cu preşedinţii, prim-miniştrii şi alţi înalţi demnitari ai Statului Român, Adunarea reprezentanţilor românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş de la Izvorul Mureşului, mitingul de protest al românilor din Sfântu Gheorghe, alte evenimente culturale de importanţă naţională şi regională, emisiunile de la posturile naţionale TV şi Radio, turneele de lansare a unor cărţi, sărbătorirea Zilei Naţionale şi a altor momente importante din istoria naţională, regională şi locală, festivalurile folclorice şi multe altele.

Mass-media locală, regională și națională au relatat pe larg contribuția domnului Ioan Solomon la organizarea și desfășurarea a numeroase demersuri culturale, științifice și civice, dintre care menționăm, în primul rând, activitatea desfășurată ca membru în comitetul de iniţiativă şi participant la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, împreună cu prietenii din conducerea Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna” şi a Fundaţiei „Miron Cristea”, cu prefecţii judeţelor Covasna şi Harghita, cu sprijinul unor deputaţi şi miniştri, cu binecuvântarea PF Teoctist, ÎPS Antonie şi ÎPS Andrei; participarea la organizarea unor sesiuni, simpozioane, colocvii, dezbateri, conferinţe, expoziţii documentare, lansări de carte pe teme privind istoria, cultura şi spiritualitatea românească din sud-estul Transilvaniei şi convieţuirea interetnică din Arcul Intracarpatic. Suntem convinşi că resorturile care au stat la baza tuturor acestor acţiuni, manifestări şi demersuri desfăşurate de OMUL şi JURISTUL IOAN SOLOMON au fost numai şi numai credinţa şi iubirea sa creştinească faţă de aproapele său, faţă de ţară, neam şi limba românească, faţă de fiinţa naţională aflată în primejdie.

Între numeroasele proiecte și manifestări culturale și civice românești inițiate, la care a participat Ioan Solomon, s-au mai aflat: organizarea anuală, împreună cu colegii din conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, a ciclului de manifestări cultural-științifice și civice sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”; participarea la înfiinţarea Muzeului Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe; realizarea filmului documentar despre starea bisericilor ortodoxe din judeţele Covasna şi Harghita; organizarea manifestărilor culturale din cadrul Zilelor Andrei Şaguna”, Zilelor Nicolae Colan”, Zilelor Sfântu Gheorghe”, amplasarea unor plăci comemorative dedicate mitropolitului Nicolae Colan, episcopului Veniamin Nistor, protopopului Aurel Nistor (în Araci), scriitorului Marin Preda (la Cristuru Secuiesc), Dan Baicu (în incinta sediului Arhivelor Naţionale Covasna), precum şi pe clădirile fostelor Școli confesionale ortodoxe din Sfântu Gheorghe şi Tg. Secuiesc; participarea la organizarea Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură.Civilizaţie”; participarea la ridicarea monumentului „Andrei Şaguna”, a bustului „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, a monumentului Eroilor Jandarmi din Aita Mare, a Eroilor Poliţişti din Sfântu Gheorghe, a crucilor memoriale pe locul bisericilor dărâmate, în 1940, din Căpeni, Comolău şi Vârghiş; organizarea unei bazei de date referitoare la istoria, cultura şi spiritualitatea românească din sud-estul Transilvaniei; activitatea ca membru în comitetul de iniţiativă şi participant la înfiinţarea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, participarea la organizarea Universităţii de Vară „Izvoru Mureşului”; participarea la organizarea itinerarului religios-istoric al tinerilor şi studenţilor din principalele centre culturale ale ţării, în parohii ortodoxe din cuprinsul judeţelor Covasna şi Harghita, de ziua Sfântului Andrei, şi participarea la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naţionale a României, la Sfântu Gheorghe şi Miercurea-Ciuc; reînhumarea, cu ritual creştin ortodox, a osemintelor ostaşilor români ucişi la Aita Seacă şi ridicarea unui monument în memoria acestora, cu binecuvântarea ÎPS Ioan Selejan ș.a.

În toți acești ani, a ținut legătura cu localitatea natală – Barcani, participând la principalele evenimente publice din viața consătenilor săi. Pentru această rodnică activitate pusă în slujba binelui public și a promovării identității naționale românești în spațiul multietnic și pluriconfesional al județului Covasna, juristul și liderul civic Ioan Solomon a fost răsplătit moral, cu numeroase distincții, ordine, medalii, diplome.

În spiritul adevărului, trebuie să remarcăm faptul că tot acest traseu profesional performant nu ar fi fost posibil fără dragostea, prietenia şi căldura căminului conjugal, luminat şi îngrijit, cu atâta generozitate, de soţia sa – prof. Maria Solomon – și de iubiții lor copii – Radu și Adela, împreună cu soțul Crist și cu cei doi minunați nepoți.

Familia Ioan și Maria Solomon a avut o importantă contribuție la înființarea și buna funcționare a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe (obținerea denumirii, compunerea imnului școlii, redactarea Revistei Școlii – „Zbor Înalt”, ridicarea bustului mitropolitului Nicolae Colan, organizarea Zilelor Școlii ș.a. ).

Fostul învățător din tinerețe, înzestrat cu calități native de pedagog, dar și de publicist, a fost și un colaborator statornic al presei locale și bisericești, dar și al publicațiilor editate de către societatea civilă românească din zonă („Oituzul”, Buletinul Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, Grai Românesc ș.a.).

Acum, la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, avem un nou prilej, pentru a-l cinsti aşa cum se cuvine, în raport cu tot ceea ce a realizat în această perioadă, cu viaţa civică și cultural-științifică așezată în slujba românilor din inima țării. Nădăjduim că timpul și sănătatea îi va permite să redacteze o lucrare memorialistică, în care să prezinte informații despre evenimentele importante, la care a participat, despre personalitățile cu care s-a întâlnit, despre atâtea amintiri frumoase (și mai puțin frumoase), ce nu sunt cunoscute de publicul larg. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât Dumnezeu l-a înzestrat pe prietenul Ioan Solomon cu înțelepciune și harul scrisului elevat. Ar fi mare păcat ca acest adevărat „tezaur” de gând și faptă românească, să nu rămână moștenire pentru familia sa, numeroșii lui prieteni, dar și pentru istoria românilor din Arcul Intracarpatic.

În final, folosind formulele consacrate ale Forumului pentru cei mai merituoşi dintre membrii săi, ţinem să-ţi amintim că, pentru toate cele afirmate în acest scurt răvaş, vei fi întotdeauna pentru noi, pilda vie a slujirii cu har şi devoţiune a Neamului şi Credinţei Străbune, cu chipul iubirii şi smereniei precum al Sfinţilor Români din icoane. Îţi mulţumim pentru frântura de rai dăruită nouă tuturor şi fiecăruia în parte şi îţi dorim viaţă lungă, sănătate şi multe bucurii alături de minunata ta familie! Să ne bucure Dumnezeu de prietenie şi să ne umple inimile de iubire, la bine şi la greu!…

La mulţi ani, dragul nostru prieten Ioan Solomon! Multă sănătate, ţie şi întregii familii, pentru a putea beneficia de tihna binemeritată, după atâţia ani de muncă, dar şi pentru a-ţi îndeplini onoranta misiune de bunic.

Barcani – Sfântu Gheorghe – Covasna, 2 august 2024

Din încredințarea prietenilor, din cadrul asociațiilor culturale românești ale județelor Covasna și Harghita,

Dr. Ioan Lăcătușu

 

Omul în slujba neamului*

ÎPS Ioan SELEJAN al Munţilor

 

În această carte au fost adunate o parte din faptele împlinite de un vrednic român, născut acolo unde apa Buzăului îşi ia rămas bun de la Ardeal.

Părinţii i-au fost primii dascăli care l-au învăţat întâi legea noastră strămoşească ortodoxă, legea iubirii, a cinstei, a omeniei.

A fost binecuvântat de Dumnezeu cu inteligenţă şi înţelepciune, din care s-au împărtăşit în decursul timpului cei care l-au cunoscut.

Fiindu-i recunoscute încă din fragedă pruncie aceste daruri, atât părinţii, cât şi dascălii, l-au îndrumat să-şi continue studiile, gândindu-se că ar fi, în timp, un purtător de lumină al satului, urmând astfel cursurile Liceului Pedagogic din Odorheiu Secuiesc.

Dar Dumnezeu a avut planuri mai mari cu tânărul Ioan Solomon şi astfel, în curând, devine absolventul Facultăţii de Drept, slujind apoi în acest templu al Justiţiei.

După schimbarea vremii, în ’89, a fost solicitat să-şi desfăşoare activitatea, timp de aproape două decenii, în Administraţia de Stat a judeţului Covasna.

A fost omul care, în cadrul Prefecturii de la Sfântu Gheorghe, a ţinut la loc de cinste legea românească în acele momente când corabia românismului plutea pe învolburate valuri.

Domnia Sa face parte din acei intelectuali români care au fondat „Liga Andrei Şaguna”, iar împreună cu reprezentanţii „Asociaţiei Patriarh Miron Cristea din Harghita”, vor pune piatra de temelie a Episcopiei românilor ortodocşi din Covasna şi Harghita.

Pentru devotamentul său faţă de Biserica strămoşească, credincioşii şi preoţii l-au ales membru atât în Adunarea Eparhială, cât şi în Adunarea Naţională Bisericească, fiind unul din fiii acestei eparhii care a participat la alegerea primului ierarh al Eparhiei Munţilor.

Ca preşedinte al „Ligii Andrei Şaguna” a organizat mai multe activităţi în vederea promovării culturii noastre româneşti şi a păstrării identităţii românilor din sud-estul Transilvaniei. În calitate de jurist a încurajat şi a alcătuit „Statutul de funcţionare” pentru mai multe asociaţii şi organizaţii civice româneşti.

A militat în spaţiul public şi în mass-media pentru o bună convieţuire interetnică în zonă, pentru realizarea unui climat de pace şi evitarea oricăror conflicte care ar fi avut efecte nedorite în acest spaţiu est-transilvan.

Ca bun român, ştiu că astăzi mai are o sfântă dorinţă: aceea a întoarcerii acasă a celei care ne este soră de mamă – Basarabia.

N-am reuşit să cunosc dintre fraţii săi decât doar pe unul – Ioan Lăcătuşu. Îngădui a fi contrazis întru această afirmaţie.

Acum, când Domnul Avocat Ioan Solomon se află la orizontul şase, îi doresc atât Domniei Sale, cât şi Distinsei Sale soţii, toate cele ce vin de Sus prin harul lui Dumnezeu.

* Cuvântul ÎPS Ioan Selejan, în Profesioniştii noştri 15. Ioan Solomon magistrat, avocat şi lider al românilor din Arcul Intracarpatic la 60 de ani, ediţie îngrijită de Ioan Lăcătuşu şi Vasile Stancu, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2014, p. 13-14.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail