În conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, statele membre stabilesc eco-condiţionalitatea care trebuie respectată de agricultorii care solicită plăţi directe, conform Anexei III din Regulamentul CE nr.73/ 2009 şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Obligaţiile legale privind eco-condiţionalitatea care revin agricultorilor români după data aderării la Uniunea Europeană sunt prevăzute în Ordinul comun nr. 30/147/2010 al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministrului Mediului şi Gospodăriri Apelor, pentru definirea „Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu” în România.
Bunele condiţi agricole şi de mediu trebuie să fie respectate pe întreaga suprafaţă a fermei, în special pe suprafeţele care nu mai sunt utilizate în scopul producţiei.
Astfel că, potrivit legislatiei în vigoare cât şi procedurilor APIA, agricultorul care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) NU trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, iar agricultorul care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.
Ordinul comun nr.30/147/2010, prevede două condiţii pentru agricultori
GAEC 5 Nu este permisă arderea miriştirilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil
Obiectivul acestei condiţii este menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionarea minimă a miriştilor. Conformitatea sau neconformitatea cu GAEC 5 se constată la control pe teren, unde se observă dacă miriştea sau resturile vegetale au fost sau nu arse.
GAEC 8 Nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.
Obiectivul acestei condiţii este menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Conformitatea cu GAEC 8 se constată prin control clasic pe teren şi prin teledetecţie. Dacă în cadrul fermei nu s-au ars pajişti permanente, GAEC 8 este respectat. Neconformitatea cu GAEC 8 se constată la faţa locului de către inspector, care a găsit pe teren parcele de pajişti permanente arse.
Având în vedere cele mai sus, şi luând în considerare necesitatea îmbunătăţirii calităţii controalelor pe teren, se impune o mai bună gestionare a situaţiilor de ardere a miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Pentru aceasta este necesară implicarea directă a Primăriilor.
Comunicat APIA