Hotărâre definitivă a Tribunalului Harghita: Cele 150 de cruci din lemn ridicate în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului rămân în picioare! Nu s-a profanat Cimitirul!

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnovanu, aduce la cunoștință că cele 150 de cruci din lemn ridicate în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în luna iulie 2023, rămân în picioare, ca urmare a pronunțării sentinței definitive de către Tribunalul Harghita, în această speță.

Agenția națională de presă a Ungariei anunță hotărârea definitivă a Tribunalului Miercurea-Ciuc: cele 150 de cruci din lemn de la Valea Uzului rămân în picioare! Nu s-a profanat Cimitirul!”, a scris acesta, pe pagina sa de socializare, unde a atașat și link-ul știrii apărută pe portalul hirodo.hu (https://hirado.hu/romana/cikk/2024/11/19/cimitirul-militar-din-valea-uzului-tribunalul-din-miercurea-ciuca-respins-recursul-in-cazul-crucilor-de-lemn-amplasate-in-cimitir).

Biruință pentru adevăr și respect pentru eroi!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, prin președintele Dragoș Burghelia, a avut o reacție, după aflarea veștii legată de pronunțarea sentinței definitive de către Tribunalului Miercurea-Ciuc, în favoarea „pârâților” care au amplasat cele 150 de cruci din lemn ridicate în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în locul a 50 de cruci ridicate pentru eroii români în Cimitirul Valea Uzului şi a unui monument pentru soldaţii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, care au fost demolate.

Cu bucurie și recunoștință vă anunțăm că Judecătoria Miercurea-Ciuc a pronunțat o hotărâre definitivă: cele 150 de cruci din lemn de la Valea Uzului rămân în picioare! 

Acest verdict confirmă că nu s-a comis nicio profanare a cimitirului, ci, dimpotrivă, gestul de amplasare a crucilor reprezintă o reparație morală pentru toți eroii căzuți pe câmpul de luptă, indiferent de naționalitate sau confesiune.

Decizia vine ca o dovadă a faptului că memoria celor care și-au jertfit viața pentru libertate și demnitate trebuie să fie respectată și onorată. Valea Uzului trebuie să devină un loc al împăcării, al recunoștinței și al respectului față de istorie.

Mulțumim tuturor celor care au sprijinit acest demers, dar mai ales comunităților care, prin solidaritate și răbdare, au arătat că memoria eroilor trebuie apărată cu demnitate.

 Eroii nu mor niciodată!” se arată pe pagina de socializare a Forumului.

Informații cu privire la  ridicarea celor 150 de cruci în memoria eroilor români, în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, în locul celor demolate, aflați amănunte din reportajul semnat de Gina Ștefan, corespondent Agerpres: https://www.agerpres.ro/social/2023/07/08/reportaj-harghita-150-de-cruci-de-lemn-in-memoria-eroilor-romani-in-cimitirul-valea-uzului-in-locul-celor-demolate–1136977

***

Redăm mai jos știrea publicată pe portalul hirodo.hu

„Cimitirul militar din Valea Uzului – Tribunalul din Miercurea Ciuc a respins recursul în cazul crucilor de lemn amplasate în cimitir

Tribunalul din Miercurea Ciuc a respins recursul înaintat de comuna Sânmartin şi Consiliul Judeţean Harghita, care solicitau continuarea investigaţiei Procuraturii în cazul crucilor de lemn amplasate anul trecut, în iulie, în Cimitirul militar din Valea Uzului – a relatat, marţi, portalul de ştiri Szekelyhon.ro, pe baza hotărârii instanţei.

Potrivit portalului de ştiri, hotărârea este definitivă, astfel că părţile implicate nu mai au nicio cale legală de a contesta amplasarea crucilor de lemn şi circumstanţele acestui demers.

Comuna Sânmartin, care administrează cimitirul şi Consiliul Judeţean Harghita, s-au adresat instanţei după ce, în luna aprilie, parchetul din Miercurea Ciuc a închis, fără punerea sub acuzare, investigaţiile penale iniţiate în legătură cu cele 150 de cruci de lemn amplasate anul trecut, fără autorizaţie, de organizaţia naţionalistă română „Calea Neamului”, în Cimitirul militar din Valea Uzului. Cele două administraţii au solicitat instanţei din Miercurea Ciuc să reevalueze decizia Parchetului şi să oblige continuarea investigaţiei penale. În recenta sa decizie, instanţa a considerat că recursul este nefondat şi l-a respins.

Parchetul a deschis mai multe investigaţii pe baza plângerilor depuse de primarul din Sânmartin, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi alte persoane fizice, legate de amplasarea, în iulie anul trecut, a crucilor. Acuzaţiile vizau instigare publică, incitare la ură, violenţă şi discriminare, instigare la distrugere, tulburare de posesie, profanare de morminte şi efectuarea de lucrări în cimitir fără autorizaţie de construcţie.

Parchetul a concluzionat că faptele de instigare publică nu sunt susţinute de probe. În ceea ce priveşte amplasarea celor 150 de cruci din lemn, deşi există suspiciunea că acestea ar fi fost amplasate fără autorizaţie, s-a stabilit că fapta nu intră sub incidenţa penală, deoarece „cimitirul nu are statut de monument istoric”.

Cele 150 de cruci mai mici şi o cruce mare au fost amplasate în iulie anul trecut, în cimitirul militar, de naţionalişti români, după ce prima lor tentativă de ocupare a fost declarată ilegală de justiţia din România, care a dispus îndepărtarea simbolurilor şi construcţiilor amplasate fără autorizaţie.

Din cimitirul localităţii Valea Uzului, aflată în administrarea comunei Sânmartin, au fost îndepărtate, în noaptea de 28 spre 29 iunie 2023, crucile de beton, monumentul şi şirul de steaguri româneşti amplasate abuziv în anul 2019. Acţiunea s-a desfăşurat conform unei hotărâri definitive a instanţei, care a obligat primăria din Dărmăneşti, judeţul Bacău, să îndepărteze aceste simboluri.

Consiliul local din Dărmăneşti a inclus, în martie 2019, cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, deşi anterior era îngrijit de comuna Sânmartin şi era considerat de comunitatea maghiară un cimitir militar maghiar. În data de 6 iunie 2019, mii de participanţi români au pătruns cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea ortodoxă a unei parcele româneşti şi a unui monument, împotrivindu-se unui lanţ uman format de secui care încercau să oprească evenimentul.

La o săptămână după incidentele violente, autorităţile române competente au confirmat că cei 149 de militari români ale căror nume au fost rostite în timpul ceremoniilor organizate repetat după ocuparea cimitirului, nu sunt înmormântaţi în Cimitirul militar din Valea Uzului”.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail