Un raport privind coexistenţa dintre om şi carnivorele mari, întocmit de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost votat miercuri, la Bruxelles, în cadrul şedinţei plenare a Comitetului Regiunilor, a anunţat Biroul de Presă al CJ Harghita.
Potrivit sursei citate, raportul intitulat „Promovarea în cadrul directivelor UE privind Natura a coexistenţei cu specii care generează conflict” şi întocmit de Borboly Csaba, care este membru în cadrul Comitetului Regiunilor, cuprinde propuneri referitoare la aplicarea directivelor europene astfel încât să fie prevenite conflictele şi pagubele provocate de carnivorele mari.
Borboly a atras atenţia că primordială trebuie să fie protejarea vieţilor omeneşti şi consideră că este inacceptabil ca statele membre, sub pretextul protejării carnivorelor mari sau obiectivelor legate de biodiversitate, să nu asigure condiţiile instituţionale şi de natură legislativă necesare intervenţiei rapide şi eficace, conform directivelor.
„În scopul aplicării directivelor este important a se conştientiza că viaţa umană are prioritate, iar speciile protejate reprezintă o valoare morală atât pentru statele membre, cât şi pentru Europa”, a declarat Borboly Csaba în cadrul şedinţei plenare, citat de Biroul de Presă al instituţiei pe care o conduce.
Acesta a punctat faptul că, în anumite regiuni, în care carnivorel mari au provocat pagube şi au pus în pericol viaţa oamenilor şi ale animalelor, trebuie să se îmbunătăţească gestionarea conflictelor, pornind de la experienţele relevante desprinse din proiecte de cercetare şi dezvoltare.
Borboly Csaba a mai atras atenţia asupra faptului că coexistenţa paşnică între oameni şi specii care generează conflicte se poate asigura numai prin „aplicarea unui plan de management – la nivel naţional, regional şi local – împreună cu un sistem monitoring efectiv privind implementarea directivelor din partea UE”.
Preşedintele CJ a menţionat că, în urma numeroaselor consfătuiri care au avut loc, s-a reuşit elaborarea unui proiect de aviz care reprezintă un important pas înainte şi din punct de vedere al protecţiei mediului şi a subliniat că documentul pune accent pe prevenţie şi informare.
Potrivit sursei citate, acesta este primul document aprobat la nivel european care permite demararea unui dialog pe această temă şi oferă posibilitatea de a solicita Comisiei Europene, dar şi Parlamentului şi Guvernului României să abordeze această tematică.
„Sunt încrezător în ceea ce priveşte faptul că în sfârşit se poate demara un dialog pe o temă care din păcate a fost ignorată deoarece au existat interese de a nu dezbate o problemă reală care afectează numeroase persoane”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Sursa citată a mai precizat că la întocmirea documentului s-a cerut opinia profesorilor universitari de la Facultatea „Szent István” din Ungaria, respectiv cea a numeroşilor reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi internaţionale, dar şi a organizaţiilor civile din România.
În fiecare an, în Harghita se înregistrează pagube provocate de urşi în gospodăriile oamenilor, dar şi la stâne sau în stupine.
De asemenea, în judeţ sunt cazuri de atacuri ale urşilor asupra oamenilor, de cele mai multe ori fiind vorba de ciobani aflaţi cu animalele la păscut sau de persoane surprinse în pădure la cules de ciuperci sau fructe, însă şi de oameni care sunt atacaţi în zona culturilor agricole, unde urşii merg în căutare de hrană.
AGERPRES