Guvernul a aprobat miercuri prima rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, a anunțat premierul Dacian Cioloș.

„Am aprobat prima rectificare bugetară din acest an. Încă de la începutul mandatului ne-am asumat o gestionare a bugetului care să asigure menținerea deficitului bugetar în limitele de sub 3%. Chiar dacă par cifre tehnice, acest deficit este important pentru a menține credibilitatea în capacitatea guvernului și a statului de a gestiona bugetul și în consecință de a asigura stabilitate în dezvoltarea economică și în evoluția economică a țării (…). Este o rectificare pozitivă, în ciuda bugetului strâns pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut”, a afirmat Cioloș la Palatul Victoria.
Premierul a adăugat că veniturile bugetare „au fost până pe primul semestru mai mari decât cele prevăzute cu o sumă de peste 3 miliarde de lei, care se regăsește în plus în alocarea bugetară față de ceea ce a fost decis pentru 2016″.

Cioloș: E prima dată după mulți ani când facem o rectificare bugetară fără amprentă politică
Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri că este pentru prima dată după mulți ani când Guvernul face o rectificare bugetară în an electoral, „fără o amprentă politică”.
„Cred că este pentru prima dată după mulți ani de zile când facem o rectificare bugetară în an electoral, o rectificare fără o amprentă politică. Obiectivul nostru e de a finanța politici publice anunțate, de a acoperi nevoi reale și nu de a căuta, prin rectificarea bugetară, să câștigam voturi în detrimentul eficienței bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate în programul de guvernare, începute de diferite ministere, dar și pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorâte din priorități care au apărut pe parcurs în derularea mandatului, inclusiv Ordonanța 20 cu corectarea grilelor de salarizare care se aplică de la 1 august, dar și pentru a pune în practică unele decizii ale Parlamentului pentru plata unor beneficii sociale, fără a pune însă în pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat Cioloș, la Palatul Victoria.
Prim-ministrul a insistat asupra menținerii în limitele propuse a deficitului bugetar și a cerut evitarea unor „tentații” care să pună presiune asupra bugetului.
„E important să putem menține un echilibru al bugetului între cheltuielile pentru investiții, cheltuielile pentru consum. Acesta e modul nostru de abordare și sper ca acest an electoral și lunile care vin să evite tentații care să pună presiuni nesustenabile asupra bugetului”, a mai spus șeful Executivului.

Sănătatea, Educația și Drepturile sociale – priorități ale primei rectificări bugetare din acest an
Sănătatea, Educația și Drepturile sociale sunt priorități ale primei rectificări bugetare din acest an, a afirmat miercuri premierul Dacian Cioloș, precizând că a fost acordată o atenție deosebită și investițiilor.
Prim-ministrul a anunțat că situația investițiilor pe primele șase luni este mai bună decât în perioada similară a anului trecut.
„Am acordat și acordăm atenție și investițiilor — suntem conștienți că nu e suficient să punem mai mulți bani pentru consum în salarii, în beneficii sociale. E important să vedem și cum evoluează investițiile. (…) Pe primele șase luni avem o situație mai bună decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu trei domenii care se evidențiază cu execuție bună pe investiții: dezvoltarea regională, transporturile și agricultura”, a explicat Cioloș, într-o declarație de presă, la Palatul Victoria.
În ceea ce privește Sănătatea, premierul a precizat că prin rectificare se asigură resursele pentru aplicarea Ordonanței care vizează corectarea grilelor de salarizare, pentru finanțarea unor programe de sănătate, dar și pentru a asigura medicamente compensate și gratuite.
„Avem o alocare bugetară suplimentară de aproape 570 de milioane de lei, care va viza peste 163.000 de persoane ce, prin corectarea grilei de salarizare, vor avea venituri mai mari. Alte 860 de milioane sunt asigurate sub forma creditelor de angajament pentru diferite programe de sănătate care se derulează în acest an”, a explicat prim-ministrul.
Referitor la domeniul Educației, Dacian Cioloș a anunțat o alocare suplimentară de peste un miliard de lei.
„E vorba de bani destinați corectării grilei de salarizare, (…) dar și pentru eliminarea unor nedreptăți în ceea ce privește salariile personalului din învățământ, nedreptăți care au fost corectate printr-un proiect de lege adoptat de Parlament. (…) Din acest miliard vor merge bani și pentru finanțarea unor programe educaționale”, a spus Cioloș, precizând că rectificarea în Educație „vizează pozitiv aproape 280.000 de cadre didactice și auxiliare”.
Premierul a afirmat că Guvernul și-a asumat plata drepturilor sociale, indiferent dacă acestea au fost asumate anterior elaborării bugetului pe acest an sau ele au intervenit pe parcursul anului, prin decizii ale Parlamentului.
„Prin rectificare alocăm peste 2,8 miliarde de lei în bugetul Ministerului Muncii. Jumătate, circa 1,4 miliarde de lei, sunt destinate plății indemnizației pentru creșterea copilului, dar și unor ajutoare sociale sau alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu dizabilități”, a adăugat Cioloș.
El a menționat că alte 1,4 miliarde de lei sunt destinate asigurării plății pensiilor până la sfârșitul anului.
„Ca să fie clar că Guvernul este responsabil din acest punct de vedere. Am spus-o de mai multe ori, în ciuda unor lucruri care au tot rulat pe unele ecrane că Guvernul tehnocrat taie pensiile. Ne asumăm această responsabilitate și acoperim sumele necesare pentru plata pensiilor până la sfârșitul anului, deci nu se pune problema de nicio tăiere de pensii”, a precizat Dacian Cioloș.

Mircea Dumitru: Educația a primit, pentru prima oară în 25 de ani, o sumă importantă la rectificare . .
Ministerul Educației a primit la rectificare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o sumă de bani importantă, peste un miliard de lei, bani care vizează aplicarea de măsuri pe axa de educație, dar și unele care se conjugă cu latura socială, a declarat ministrul Mircea Dumitru, într-un briefing la Palatul Victoria.

„Anul acesta, Ministerul Educației a primit la rectificarea bugetară o sumă foarte mare. Este probabil pentru prima oară în ultimii 25 de ani când Educația primește la rectificarea bugetară o astfel de sumă importantă, mai mult de un miliard de lei. (…) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educației este alcătuit din 417,8 milioane de lei destinate învățământului universitar și 597,9 milioane lei învățământului preuniversitar. (…) Sunt măsuri, deopotrivă, pe axa de educație, care sunt menite să asigure o anumită stabilitate profesorilor, dar și elevilor din învățământul public românesc și măsuri care se conjugă și cu anumite decizii care au fost luate pe latură socială”, a explicat Mircea Dumitru.
El a spus că la această sumă se adaugă „225 de milioane de lei, deblocate din conturile universităților”. „Universitățile vor avea acești bani la dispoziție atât pentru plata drepturilor salariale, cât și pentru anumite proiecte de investiții”, a spus ministrul.
Mircea Dumitru a menționat că de o parte din bani alocați la rectificare vor beneficia „cadrele didactice și personalul auxiliar din învățâmânt, aproximativ 280.000 de oameni”.
„Iar motivația folosirii acestor bani în mod concret este de a duce la îndeplinire anumite decizii pe care Guvernul le-a luat și față de care s-a angajat privind majorarea și corectarea salariilor personalului didactic și didactic auxiliar, atât din învățământul universitar, cât și din învățământul preuniversitar. De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru aplicarea unei măsuri reparatorii adoptate de Parlamentul României. În mod specific mă refer la Legea 85/2016, potrivit căreia personalul didactic care nu a obținut hotărâri judecătorești pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 — mai 2011 beneficiază, cu toate acestea, de drepturi, începând cu anul 2016, într-un mod similar acelor cadre didactice care au obținut aceste drepturi în urma unor demersuri în instanță și a unor hotărâri judecătorești”, a arătat el.
Ministrul Educației a precizat că prin sumele alocate MENCȘ la rectificare vor putea fi asigurați „banii necesari pentru plata unora dintre titlurile executorii promise profesorilor până la sfârșitul anului trecut”.
„Nu au fost plătite aceste drepturi până la sfârșitul anului 2015 și acum putem să asigurăm banii pentru a plăti aceste drepturi salariale care au fost câștigate în instanță în anii anteriori. (…) Este un capitol care era așteptat și soluția aceasta este extrem de importantă pentru întregul sistem de învățământ din România”, a precizat el.
Dumitru a reamintit că, „pentru prima dată, Ministerul Educației asigură manuale școlare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a”.
„Este vorba de un efort bugetar de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane de manuale școlare noi. (…) Este vorba aici, totodată, de o prevedere legală care se aplică din anul școlar 2016 — 2017″, a menționat ministrul.
Potrivit acestuia, „un alt proiect important, așteptat de elevi, este decontarea navetei”.
„Există un prim proiect de ordonanță de urgență, elaborat în parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului, astfel încât să putem asigura decontarea navetei elevilor. OUG rezolvă problema nedecontării integrale a costurilor de navetă ale elevilor care studiază în altă localitate decât în aceea de domiciliu. În acest moment luăm în calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul național, restul urmând să provină din bugetele locale ale Consiliilor Județene”, a declarat Mircea Dumitru.
Ministrul Educației a făcut referire și la „proiectul de OUG pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din învățământul preuniversitar”. „Proiectul pilot la care ministerul a lucrat alături de Ministerul Finanțelor vizează 21 de școli alese astfel încât să acopere întreaga diversitate de unități de învățământ din România”, a precizat Mircea Dumitru.
De asemenea, ministrul s-a referit și la un program educațional pe care MENCȘ are în plan să îl demareze din această toamnă și anume „Profesori motivați în școli defavorizate”.
„Aceasta este, de fapt, o componentă a unei strategii mai largi a Guvernului, un pachet de măsuri antisărăcie, pe care l-am și discutat în detaliu, și am și anunțat public acum câteva zile împreună cu domnul ministru Ghinea, care sunt liniile principale ale acestei viziuni strategice. Ceea ce ne dorim aici, în ceea ce privește componenta educațională, este nevoia de a sprijini cadrele didactice care predau în școlile defavorizate din întreaga țară. Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finanțare care sprijină atragerea tinerilor profesioniști pentru a preda în școli defavorizate din întreaga țară. Bugetul care a fost alocat este de 25 de milioane de euro și avem în vedere acele zone, în primul rând, în care sunt copii cu risc ridicat de abandon școlar, copii care provin din familii sărace, defavorizate, copii care au diverse dizabilități sau care provin din etnia romă. De asemenea, copii care locuiesc în comunități izolate sau aceia care se află în regim de școală de penitenciar sau de reeducare”, a explicat Mircea Dumitru.
AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail