. . Conducerea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Covasna, spune că județul nostru este cel mai bine poziționat la ora actuală, în ceea ce privește numărul proiectelor depuse de fermieri. 

Directorul OJFIR Covasna,Szakal Andras Zsolt a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că numărul de proiecte depuse de fermierii covăsneni în vederea obținerii de fonduri europene pentru investițiile rurale a depășit media ultimilor 9 ani, clasând județul nostru în top, cu cele mai multe proiecte depuse din Regiunea de dezvoltare Centru.

„Cred că sunt cele mai multe proiecte depuse din 2007 încoace, sunt peste 50 de proiecte. Marea majoritate a proiectelor sunt pentru investiții agricole, pe măsura 4.1 – „Investiții în exploatații agricole”, și aici predomină dotarea cu utilaje agricole, a diverselor ferme și a diverselor PFA-uri. De asemenea, există proiecte care prevăd modernizarea fermelor agricole, a fermelor vegetale, utilaje, și totodată, pe noile măsuri 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole” șimăsura 6.4 – „Investiții în crearea și dezvoltarea activității non-agricole”, care s-au lansat în luna iulie a acestui an și aici au fost depuse peste 14 proiecte, (…) dar acestea se referă la investițiile în mediul rural non-agricol.” – a declarat Szakal Andras Zsolt.

Potrivit acestuia, proiectele depuse de fermieri pe măsura 6.2., în vederea accesării unui sprijin pentru înființarea activității non-agricole, beneficiază de finanțare 100% din fonduri europene, în vreme ce proiectele depuse pe măsura 4.1. – „Investiții în exploatații agricole” beneficiază de un anumit procent, diferența fiind acoperită prin co-finanțare.

32 de proiecte depuse pentru măsura 6.1., cu finanțare integrală din fonduri europene

Conform datelor puse la dispoziție de către conducerea OJFIR Covasna, cea mai accesată măsură a fost 6.1. – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, ce vizează creşterea numărului de tineri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze și să participe la lanţurile alimentare integrate. Totodată, măsura încurajează îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă, bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă: „Mai avem un alt tip de măsură și și aici avem 32 de proiecte depuse, este vorba despre cea mai căutată măsură, din punctul meu de vedere, și anume „Instalarea tânărului fermier”. Aici se acordă 50.000 de euro, cu finanțare 100%, deci beneficiarul nu trebuie să contribuie cu nicio sumă de bani.”

Szakal Andras Zsolt a menționat că în unele cazuri măsurile accesate pot ajunge să fie finanțatecu până la 2 milioane de euro, însă nu este și cazul județului Covasna, unde sumele acordate pentru sprijinirea fermierilorsunt cuprinse între 500 și 100.000 de euro.

„Deci, ca o concluzie, din punctul meu de vedere cred că este cea mai bună sesiune de depunere a proiectelor pe județul Covasna, de la apariția Programului Național de Dezvoltare Rurală. Din 2007 încoace este cea mai bună perioadă de depunere a proiectelor în județ, chiar făcând o analiză pe Regiunea 7 Centru, încluzând aici județele Alba, Mureș, Sibiu, Covasna și Harghita, județul nostru stă cel mai bine în ceea ce privește numărul de proiecte depuse.” – a conchis acesta.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail