Guvernul României a adoptat săptămâna trecută o hotărâre prin care alocă sumele de bani necesare refacerii diferitelor obiective – clădiri publice, drumuri, poduri, etc. – din localitățile afectate de inundații.
Nouăsprezece unități administrativ teritoriale afectate, zeci de persoane evacuate, sute de animale salvate, un drum național și două drumuri județene închise, poduri și podețe distruse ori avariate, sute de gospodării și anexe afectate – acesta este bilanțul sumbru al inundațiilor care au lovit județul Covasna în numai câteva zile, la începutul lunii iulie. De atunci autoritățile locale, dar și personalul instituțiilor publice deconcentrate (pompieri, jandarmi, poliție, armată, specialiști ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, ai Direcției pentru Agricultură, etc.), localnici și voluntari din toată țara ajută la înlăturarea efectelor acestei catastrofe. Spre deosebire de alte zone ale țării, unde localnicii au fost filmați ori fotografiați stând la cârciumi în timp ce forțele de intervenție încercau să limiteze pagubele produse de ape, în tot județul Covasna localnicii s-au mobilizat în mod exemplar și au muncit zi și noapte, cot la cot cu cei care încercau să le salveze gospodăriile. După ce apele s-au mai retras, comisiile de evaluare, constituite la nivel județean, au putut merge în teren pentru a stabili cuantumurile estimative ale pagubelor produse în această lună.
Astfel, Guvernul României a alocat, printr-o Hotărâre adoptată săptămâna trecută, peste 193 de milioane de lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităților naturale produse în lunile iunie și iulie 2018. Județului Covasna i-au fost alocați, prin Hotărârea de Guvern numărul 563/2018, 10.145.000 de lei, cele mai mari sume fiind atribuite comunelor Dobârlău și Sita Buzăului.
Aproape trei milioane de lei pentru Dobârlău
Cele mai mari pagube le-au produs inundațiile de la începutul acestei luni, în comuna Dobârlău. La data de 1 iulie, locuitorii comunei Dobârlău ar fi trebuit să sărbătorească, alături de formații folclorice și artiști de muzică populară din zonă și nu numai, „Zilele Dobârlăului”. În schimb, aceștia au fost nevoiți să își ia animalele și ce bunuri mai de preț au putut căra cu ei și să își părăsească locuințele, din calea apelor. Au fost câteva zile și nopți de coșmar, în care și-au văzut munca distrusă de natură, în care s-au rugat ca apele să le cruțe ce mai rămăseseră din gospodăriile lor. Acum, ajutați de semeni, de necunoscuți din toată țara, încearcă să își recupereze sau să reconstruiască ce mai pot din gospodării.
Pentru refacerea infrastructurii, Guvernul a alocat comunei Dobârlău suma de 2.705.000 de lei, în vederea efectuării de reparații la școala generală și la căminul cultural din Lunca Mărcușului, precum și pentru refacerea drumurilor comunale DC15, DC15A și DC7A, dar și a șapte podețe distruse de ape.
„Abia marți (31 iulie a.c. – n. red.) va veni proiectantul și vom merge cu el pe teren. Au fost făcute inițial niște devize estimative, iar acum urmează să întocmim pe teren. Eu cred că suma alocată acum va ajunge – cel puțin ceea ce ține de drumuri e suficientă. În schimb la școală și la căminul cultural – sunt alocate câte zece mii de lei, care nu vor ajunge, dar ne descurcăm cu ce avem. Școala este cuprinsă și în proiectul pe fonduri europene. Deci acolo nu va fi problemă, pentru că din acești zece mii de lei vom reface toată zugrăveala, vom schimba parchetul și sobele, iar anul viitor oricum ea va intra în reabilitare totală. Căminul, în schimb, nu este cuprins în proiect. Oricum, când am prioritizat depunerea de proiecte am băgat în față școlile, pentru că mi s-a părut normal ca acestea să aibă prioritate.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, Bogdan Barbu, primarul comunei Dobârlău.
Acesta a remarcat solidaritatea oamenilor, care s-au ajutat între ei, dar și a celor din alte zone ale țării, care au trimis sinistraților tot ce au putut ei: „Ajutoare au venit din toată țara. Au adus haine, conserve, unii au adus chiar materiale de construcții. Oamenii chiar s-au mobilizat. Acum cei de la Apele Române lucrează la diguri. Nu putem repara peste noapte tot ce a distrus apa în câteva zile. Avem încă drumuri dezafectate, digurile – nu este ușor să refacem tot repede. Datorită localnicilor s-au evitat multe alte neplăceri. Forțele de intervenție nu puteau să fie prezente în același timp în toate locațiile din județ și atunci oamenii s-au mobilizat și au făcut tot ce au putut ei. Oamenii au primit materiale de construcții și tot felul de ajutoare de la semeni, parohiile s-au implicat foarte mult. Eu am rămas foarte impresionat de tot ce s-a întâmplat și sper ca în aproximativ 3 luni de zile să aducem lucrurile la starea inițială – ne dorim să nu ne prindă iarna fără să rezolvăm tot.”, a adăugat primarul.
Cei afectați de inundații vor primi, tot de la Guvernul României, și ajutoare în bani, între 5.000 și 10.000 de lei, în funcție de gradul de afectare al gospodăriei.
„Au rămas aproape 60 de gospodării afectate. 90% dintre proprietari vor primi câte 10.000 de lei de la Guvern, iar ceilalți 10% vor primi câte 5.000 de lei, în funcție de gradul de afectare a gospodăriei – acolo unde gospodăriile au fost afectate în proporție de peste 50%, proprietarii vor primi despăgubiri în valoare de 10.000 de lei, iar unde a fost gradul de afectare sub 50%, vor primi 5.000 de lei. ”, a explicat Bogdan Barbu
La Sita Buzăului vor fi refăcute podurile
Comunei Sita Buzăului i-a fost alocată suma de 2.391.000 de lei, pentru refacerea a două poduri din beton – unul care asigură accesul către mănăstire și podul din zona Cremenea, precum și a altor două poduri – cel din zona Zăbrătău și cel din zona Chichirău – Crasna.
„Suma nu ajunge, dar vom găsi o soluție tehnică. Acum proiectantul este în teren și face calcule ca să putem interveni la toate podurile. Lucrările vor începe, sper eu, cam într-o lună. Fondurile acestea sunt pe situații de urgență, deci trebuie făcute lucrările în toamna aceasta. Mai avem un drum rupt, pe care încercăm să îl facem împreună cu Apa Buzău (Administrația de Apă Bazinală Buzău Ialomița – n. red.) – le trimitem o adresă prin care le aducem la cunoștință situația, să vedem dacă ei pot face o protecție la mal. Vedem cu ce vin ei și dacă nu, facem noi pe cont propriu. Pe râul Buzău avem două case izolate în Crasna. Eu sunt totuși mulțumit de suma care ne-a fost alocată și vom încerca să facem față situației.”, a declarat primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Aproape un milion de lei pentru comuna Chichiș
Și comuna Chichiș, în special satul Băcel, a fost lovită de furia naturii, la începutul lunii iulie. Aici, au fost evacuate inițial, peste 70 de persoane, iar aproape 40 de gospodării erau inundate încă din primele zile ale urgiei. Acum apele s-au retras, iar localnicii au început să își refacă locuințele.
„În case miroase și acum de la nămol, iar apele au distrus toată mobila, pardoseala, chiar și tencuiala caselor. Localnicii nu au avut timp să își evacueze lucrurile care sunt acum distruse. Bine că au putut să își evacueze animalele. Oamenii încă nu au primit despăgubirile promise, deși comisiile au fost aici, dar încă așteptăm să se aloce sumele pentru fiecare gospodărie, în funcție de gradul de afectare. În acest sens, noi am făcut la primărie o listă preliminară, iar în baza acesteia, comisiile au fost la gospodării și au făcut evaluările. Au existat și contestații la evaluări, motiv pentru care s-a repetat procedura, iar acum așteptăm lista finală.”, a declarat primarul comunei, Santa Gyula.
Cât despre cei 954.000 de lei alocați de către Guvernul României pentru refacerea și consolidarea școlii gimnaziale din Băcel, pentru refacerea drumului comunal DC27A, a drumurilor și podețelor din satul Băcel, acesta a adăugat: „Ne descurcăm cu această sumă. Trebuie refăcut drumul de dincolo de pod, școala și trei podețe. Deocamdată se lucrează la proiect.”
Și locuitorii din această comună grav lovită de furia naturii au simțit omenia, căldura și solidaritatea semenilor lor din toate colțurile țării, deoarece și în Chichiș au sosit ajutoare de tot felul, în special prin intermediul parohiilor:
„Ajutoarele primite de la populație au fost distribuite de către părintele din Băcel, iar cei din parohie au muncit destul de mult la recepția și distribuirea lor. Am primit ajutor, în primă fază, și de la alte primării – alimente, apă minerală – în special de la primăriile Valea Crișului, Bodoc. Parohia unitariană de aici din Chichiș organizase o tabără aici în localitate, în acea perioadă, cu tineri până în 18 ani, care timp de două zile, în loc să stea în tabără, au venit și au ajutat oamenii la curățat curțile de nămol. Chiar este frumos când vin alți oameni, chiar străini să îi ajute pe cei care au nevoie.”, a precizat Santa Gyula.
„În ceea ce privește apa potabilă, fântânile au fost asanate de către cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar încă nu au fost dezinfectate, deoarece pânza freatică este încă prea sus. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem dezinfecta cu clor, după care apa va trebui din nou evacuată din fântâni, iar apoi cei de la Direcția de Sănătate Publică vor lua mostre pentru a face evaluări ale apei, ca să vadă dacă se poate folosi.”, a mai adăugat acesta.
***
Guvernul a alocat sume pentru refacerea infrastructurii a încă 12 localități din județ, în afară de cele trei menționate anterior, dar și Consiliul Județean Covasna a primit 136 de mii de lei, pentru reparații la podul peste râul Olt, în localitatea Aita Mare. Localitățile care vor primi ajutoare de la Guvern sunt: Brateș (190.000 lei), Brețcu (180.000 lei), Comandău (750.000 lei), Ghelința (15.000 lei), Hăghig (477.000 lei), Ilieni (19.000 lei), Întorsura Buzăului (215.000 lei), Sânzieni (849.000 lei), Târgu Secuiesc (980.000 lei), Valea Mare (61.000 lei), Vâlcele (50.000 lei) și Zăbala (173.000 lei).
Tot prin Hotărârea de Guvern numărul 563/2018, în urma inundațiilor din lunile martie-aprilie, nouă localități din județul Covasna au primit în total 6.761.000 de lei, după cum urmează: Întorsura Buzăului – 2.160.000 lei, Sita Buzăului – 1.306.000 lei, Baraolt – 1.630.000 lei, Bățanii Mari – 116.000 lei, Malnaș – 233.000 lei, Boroșneul Mare 505.000 lei, Brăduț – 658.000 lei, Sfântu Gheorghe – 5.000 lei și Bodoc – 150.000 lei.
Oana-Mihaela Costache