Gruman Robert, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, actualmente om de afaceri, este de părere că recenta lansare a colectei de bani în sprijinul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a fost amendat de către Prefectura Covasna cu suma de 10.000 de lei pentru pavoazarea oraşului cu steaguri şi cocarde roşu-alb-verde de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie, „ nu este oportună”. Pe una dintre paginile sale de socializare, Grumar Robert a explicat, în 10 puncte, „DE CE COLECTAREA DE 1 LEU NU ESTE OPORTUNĂ?”
„Această postare este mai lungă decât de obicei, dar cred că este important să o citim în întregimea sa, pentru a putea avea o opinie obiectivă. În general, am simțit pe „pielea” noastră cum este să fii maghiar în România când UDMR se afla în opoziție în parlament si naționalismul se dezlănțuia în țară. Menționez că în ultimii 15 ani, fără excepție, am participat la toate mișcările pentru drepturile maghiarilor din Transilvania. Fie că a fost vorba de înlocuirea șefilor de etnie maghiară a instituțiilor deconcentrate, fie că a fost vorba de utilizarea simbolurilor noastre sau de îngrădirea drepturilor noastre lingvistice. În același timp, în ultimii 5 ani, am relatat despre provocările specifice cu care se confruntă minoritatea maghiară din Transilvania în Strasbourg la Consiliul Europei.
De ce consider că această colectare inițiată nu este oportună?
Legislația actuală prevede ca steagul unei alte țări poate fi arborat numai alături de steagul României.
Legea nu interzice utilizarea altor elemente decorative – de ex. cocarde, care pot fi utilizate în orice combinație de culori.
În plus față de legislația interpretabilă – dacă steagul este de dimensiune mai mică, ori este drapel oficial sau nu – steagurile expuse pot fi interpretate și ca o provocare față de comunitatea românească.
După ce aceste steaguri au fost expuse, cred că nu este o surpriză pentru nimeni că Tarnoveanu și Simion au ajuns în orașul nostru pentru a-și face show-ul cunoscut.
În conformitate cu experiența din anii precedenți și în lumina legislației în vigoare, sancțiunea impusă de prefectură este o consecință clară a afișării steagurilor.
A fost impusă o sancțiune de 5.000 de lei cu referire la legea drapelului (amenda parțial acoperită de legislație), iar alți 5.000 de lei pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă (amendă, care este mai degrabă un abuz).
Aceaste sancțiuni ar fi putut fi evitate dacă orașul nu ar fi fost decorat cu steaguri, ci cu alte elemente decorative de ex. cocarde.
Prefectul este reprezentantul guvernului în județul nostru. Guvern în cadrul căruia UDMR este membru, astfel în opinia mea este total incorect ca (sub)prefectul sau prefectura să fie intitulat ca inamic al maghiarilor.
În ultimii 30 de ani, UDMR are cea mai puternică poziție de negociere în guvern, unde poate rezolva definitiv aceste probleme prin modificarea legislației.
Sancțiunile nu trebuie plătite acum, ele pot fi și trebuie contestate în conformitate cu legislația în vigoare. (Amenda pentru arborarea steagurilor are mai puține șanse, amenda pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă are mai multe șanse să fie anulată).
Argumentele enumerate arată că colectarea inițiată de Serviciul de Protecție Juridică Mikó Imre nu este oportună. Această acțiune categorizează maghiarii din județ în maghiari buni (care donează) și mai puțini buni (care nu donează), totodată adâncește și mai mult distanța dintre maghiari și români în regiune. Cred că în această perioadă marcată de epidemie, populația așteaptă mai puține dezbateri despre steaguri și mai multe soluții pentru redresarea economică. Mai ales acum la un an de la izbucnirea epidemiei, când există încă multe semne de întrebare din toate punctele de vedere, există o nevoie mai mare de solidaritate decât oricând. Vă mulțumesc că ați citit această postare!”- a scris fostul președinte al Consiliului Județean Covasna.
„În sfârșit, cineva a îndrăznit să spună adevărul!”- afirmă un cititor în comentariul său la această postare.
***
Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Miko Imre”, înfiinţat de Uniunea Democrată Maghiară din România, a menționat, recent, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că amenda „nu este doar o problemă a primarului, ci a întregului oraş” , drept pentru care a solicitat membrilor comunităţii maghiare să dea dovadă de solidaritate donând, în mod simbolic, câte un leu pentru plata amenzii. „Solicităm donatorilor să doneze câte un leu. (…) Donaţia poate fi făcută personal în cutia amplasată la sediul Serviciului din strada Martinovics 2, iar de luni va fi posibilă şi plata online pe site-ul www.mikoimre.ro”, se arată în postare.
Steagul oficial al Ungariei NU ARE STEMĂ!
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc săptămâna trecută, primarul Antal Arpad a declarat că „steagurile arborate sunt simboluri ale comunităţii maghiare de pretutindeni şi nu trebuie confundate cu drapelul Ungariei.”
„Statalitatea este dată de stemă pe un steag şi nu aţi văzut niciun steag cu stema Ungariei. (…) În continuare spun acest lucru şi, probabil se va înţelege la un moment dat, deci nu sunt steagurile Ungariei, ci sunt steagurile şi simbolurile comunităţii maghiare pe care le folosim pentru că a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.”
Așa cum i-am spus și în cadrul respectivei conferințe de presă, îi spun și acum primarului (și prietenului meu) Antal Arpad, că NU TOATE STEAGURILE OFICIALE AU STEMĂ, așa cum NICI STEAGUL OFICIAL al UNGARIEI NU ARE STEMĂ ( foto: steagul Ungariei arborat pe Parlamentul de la Budapesta), fiind identic cu cele arborate în Sf. Gheorghe, de 15 martie 2021.
Doar împreună- români și maghiari, respectându-ne unii pe alții, putem trăi și clădi un viitor în acest oraș/județ!
Ca româncă, care îmi duc traiul de peste 42 de ani în Sf. Gheorghe, unde: am făcut a II-a treaptă de liceu împreună cu colegi de etnie maghiară, cu care am legat trainice prietenii și de la care am învățat limba lor maternă în mai puțin de un an de zile; m-am angajat și am lucrat, întotdeauna, alături de colegi maghiari cu care am vorbit când în română, când în maghiară, fără a simți că acest lucru ne deranjează pe vreunul dintre noi; m-am căsătorit (de două ori) cu bărbați proveniți din familii mixte, cu mame de etnie maghiară; doi din cei trei copiii ai mei au prenume maghiare iar nașa uneia dintre fete este de etnie maghiară; am prieteni maghiari și parteneri etnici maghiari cu care colaborez la firma care editează ziarului Mesagerul de Covasna; am luat atitudine, ca director de ziar dar și ca reprezentat al unui ONG față de modul discriminatoriu prin care autoritățile locale s-au raportat la contribuabilii de etnie română, am spus-o și o spun răspicat că doar împreună- români și maghiari, respectându-ne unii pe alții și respectând legile -bune sau rele- ale acestei țării numită ROMÂNIA, ai cărei cetățeni suntem cu toții, putem trăi și clădi un viitor pentru noi, dar mai ales pentru copiii și nepoții noștri, în acest oraș/județ!
Maria CREȚU-GRAUR
Sursa foto: https://www.facebook.com/mihail.s.tarnaveanul