În perioadele secetoase, Gospodărie Comunală SA a primit mai multe plângeri cu privire la presiunea scăzută a apei, venite din partea locuitorilor din Chilieni, Coșeni, Chichiș, Ozun, Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău.

Principala cauză pentru această problemă este faptul că, de multe ori, apa potabilă este folosită pentru irigarea terenurilor agricole, iar rețeaua de alimentare a fost concepută pentru uz rezidențial, subliniază Kozsokár Attila, directorul companiei de apă. Acesta le recomandă gospodarilor să utilizeze, pe cât posibil, apa din fântâni pentru astfel de situații.

„În primul rând, trebuie subliniat faptul că aceasta este o problemă temporară, care apare doar pe timp de secetă. Imediat cum au venit ploile, au încetat plângerile, deci este clar că irigarea este cauza problemei, deoarece nu avem plângeri primăvara, toamna sau iarna, ci doar în perioadele secetoase. Utilizarea apei pentru activități agricole, în special pentru irigare, este unul dintre principalii factori care influențează problemele legate de presiune și randament, deși, conform legii, apa potabilă nu ar trebui utilizată pentru irigații și nici nu este ideală pentru irigații din cauza conținutului de clor. Evident, mulți fermieri nu au de ales, chiar dacă ne convine sau nu această situație, nouă sau vecinilor care, practic, rămân fără apă. Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost conceput pentru uz rezidențial, nu pentru nevoi agricole. Este mult mai adecvată irigarea terenurilor cu apă din fântâni, nerecomandată pentru consumul uman din cauza conținutului ridicat de nitriți sau nitrați. Pentru asta este nevoie și de infrastructură, dar având în vedere că perioadele secetoase sunt inevitabile, trebuie luată în considerare și această opțiune. Chiar dacă avem capacitatea de a stoca o cantitate suficientă de apă, infrastructura existentă nu ne va permite să furnizăm mai mult decât permite capacitatea conductelor, până când nu se vor face investiții majore. Pentru noi, irigarea terenurilor agricole nu poate fi o prioritate, trebuie să servim locuitorii în primul rând”, a explicat Kozsokár Attila, directorul Gospodărie Comunală SA.

Directorul tehnic al companiei de apă, Bács-Benke Eszter, a explicat că rețeaua a fost proiectată inițial pentru alimentarea cu apă potabilă a localităților Chilieni și Coșeni, aparținătoare municipiului Sfântu Gheorghe, fiind instalată o conductă de 110 mm, perfectă pentru acest scop. La scurt timp după instalare, la această conductă a fost racordată și comuna Chichiș.   

„În îndeplinirea îndatoririi noastre de furnizor regional de servicii, în 2016 am preluat comuna Ozun și am încercat să aducem calitatea apei de acolo la parametrii prevăzuți de lege. Din păcate, în ciuda investițiilor pe care le-am făcut, nu am avut succes, așa că împreună cu Primăria, pe baza unui proiect tehnic, am instalat spre Ozun o conductă de aducțiune cu diametrul de 125 mm, pe care, din cauza fondurilor limitate și bazându-ne pe proiectul tehnic, am a conectat-o ​​la conducta cu diametrul de 110 mm din Chilieni. După Ozun au urmat Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău. Pe scurt, o conductă cu diametrul de 110 mm alimentează o parte din zona industrială a municipiului Sfântu Gheorghe, Chilieni, Coșeni, Chichiș, Ozun, Sântionlunca, Bicfalău și Lisnău. Deși sistemul funcționează bine în condiții normale, atunci când consumul depășește limitele normale pot apărea unele probleme minore sau majore în ceea ce privește presiunea apei”, a explicat Bács-Benke Eszter.

Potrivit acesteia, printre investițiile majore în infrastructură, pe care Gospodărie Comunală le are în plan, se numără instalarea unei conducte de 160 mm către Ozun, cu un punct de racordare la conducta 355 de pe strada Constructorilor din Sfântu Gheorghe, care ar ajuta la remedierea situației, dar acest proiect se află încă în faza de studiu de fezabilitate, și ar putea dura ani de zile până la demararea lucrărilor.

„O altă soluție fezabilă pe care o luăm în considerare ar fi așezarea unei conducte de 160 mm între Câmpul Frumos și Sântionlunca, creând astfel un sistem inelar pentru alimentarea comunei Ozun și a celor menționate anterior – studiile necesare acestui proiect ar putea fi demarate anul viitor”, a mai spus directorul tehnic.

Gospodărie Comunală SA a primit sesizări și despre anumite persoane care alimentează sistemele de irigare de la hidranții de incendiu, fapt care contribuie, de asemenea, la scăderea presiunii apei. Situația va fi verificată amănunțit, iar dacă se va confirma, autorii vor fi reclamați la poliție, întrucât nu doar că au creat probleme în alimentarea cu apă, dar au și comis un furt.

Gospodărie Comunală SA

Biroul de presă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail