În cadrul programului „Primul Ghiozdan” derulat pentru al 12-lea an consecutiv, Consiliul Județean Covasna a înmânat miercuri, 4 septembrie, directorilor unităților de învățământ prezenți la  ședința care s-a desfășurat în sala de conferințe a Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, ghiozdanele pentru cei 2.180 de copii covăsneni care încep școala în această toamnă.

Potrivit Biroului de prsă al instituției, bugetul total al programului din acest an este de 200.000 de lei, iar prețul unui pachet se ridică la 90 de lei.

Ghiozdanele sunt echipate cu penare, ecusoane, creioane colorate, carioci, recipiente pentru apă și cutii de sandvișuri, pentru ca toţi cei 2.180 de elevi – 1.096 de băieți și 1.084 de fete – să înceapă școala pregătiți corespunzător.

În cadrul Consiliului Județean Covasna am inițiat mai multe programe menite să susțină familiile din județul nostru. Unul dintre acestea este Programul Primul Ghiozdan, prin care dorim să preluăm din povara financiară a începerii școlii, astfel încât lipsa echipamentului necesar să nu devină un obstacol în calea învățării. În același timp, începând din prima zi a anului şcolar vom putea asigura corn și mere pentru 22.634 de copii, de trei ori pe săptămână vor primi corn, două zile biscuiți și mere. Am încheiat contractele necesare, dar din păcate nicio firmă nu a participat la licitație pentru furnizarea laptelui, de aceea începând cu 9 septembrie vom putea asigura doar produsele de panificație şi fructe. Pentru acestea am încheiat un contract cadru, astfel în următorii ani vom putea asigura produsele fără probleme. Licitația a fost câștigată de Pan Abacs SRL, cu o valoare a contractului de 851.000 lei pentru mere și 2.532.731 lei pentru produse de panificație. În programul guvernamental de „Masă caldă” sunt incluse 27 de școli din județul nostru, ceea ce înseamnă mese școlare zilnice pentru 6.442 de copii” – a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Într-un comunicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna se menționează că începând din anul 2013, C.J. Covasna a oferit, printr-un program propriu, primul ghiozdan echipat cu rechizite pentru 26.106 de elevi din clasele pregătitoare.

Tot începând din 9 septembrie, 22.634 de copii vor primi corn, biscuiți și mere de la Consiliul Județean Covasna, în cadrul Programului pentru şcoli al României (fostul program Cornul și laptele).

Bugetul programului alimentar școlar pentru anul 2024 – 2025 a fost aprobat, recent, de Guvern. Valoarea totală se ridică la 760,24 milioane de lei. Programul acoperă nevoile elevilor înscriși la grădiniță și gimnaziu.

Într-un comunicat transmis de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru anul școlar 2024-2025 se alocă suma de 760.241.000 lei pentru Programul pentru şcoli al României, care se utilizează după cum urmează :

  • 176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
  • 676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
  • 063.000 lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.

Județul Covasna are grijă de elevii și tinerii săi

La ședința de miercuri, 4 septembrie, Tamás Sándor a subliniat că județul Covasna este un județ care are grijă de elevii şi tinerii săi.

Autoritatea județeană oferă sprijin financiar elevilor și profesorilor care au obținut rezultate deosebite la etapele județene ale concursurilor și competițiilor sportive. Totodată au fost lansate mai multe programe în parteneriat cu autoritățile locale, în special în zonele rurale, pentru a îmbunătăți calitatea vieții, educația și oportunitățile de petrecere a timpului liber pentru copii și tineri: școlile și grădinițele sunt modernizate, în timp ce centrele culturale rurale, facilitățile sportive, bibliotecile locale sunt renovate, se construiesc locuri de joacă, se creează și se echipează spații pentru tineret și se oferă sprijin pentru achiziționarea de costume populare pentru grupurile de dans. În același timp, peste 500 de elevi din județ sunt beneficiarii programului „Școală după Școală”. 

În cadrul întâlnirii, inspectorul școlar general al judeţului Covasna, Kiss Imre, a menționat  că digitalizarea și inteligența artificială au un impact vizibil asupra educației. Cu toate acestea, se fac toate eforturile pentru ca elevii să învețe despre tradițiile locale și să primească cea mai bună educație posibilă. În cadrul întâlnirii, inspectorul șef școlar a mulțumit Consiliului Județean pentru sprijinul acordat prin Programul „Primul Ghiozdan” și alte proiecte similare, care, pe lângă extinderea continuă a infrastructurii pentru educație, oferă un impuls suplimentar.

În comuna Dalnic, 13 copii vor beneficia de acest program, a arătat directoarea Școlii Generale „Darkó Jenő”, Anna-Mária Bonda. Ei deja așteaptă cu nerăbdare să primească ghiozdanele încă din prima zi de școală, la ceremonia de deschidere a anului școlar și să se alăture elevilor din clasele mai mari. „Așa cum ne povestesc părinții, aceste ghiozdane îi însoțesc pe cei mici pe tot parcursul ciclului școlar primar, iar familiile sunt scutite de o cheltuială majoră. Școala noastră participă deja de doi ani și la programul Masă caldă, care este un alt sprijin important pentru copii și părinți” – a subliniat directorul școlii din comuna Dalnic.

Programul „Primul Ghiozdan”, cu finanțare județeană, este cel mai popular program atât în rândul copiilor, cât și al părinților.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: CJ Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail