Împlinirea a 80 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă va fi sărbătorită duminică, 8 septembrie, prin ceremonii militare şi religioase, motiv pentru care vor fi instituite o serie de restricţii de circulaţie în centrul localităţii, informează autorităţile locale.
Potrivit acestora, evenimentul va fi marcat prin depuneri de coroane de flori la monumentele şi mormintele eroilor, o slujbă religioasă, precum şi printr-o paradă militară.
„Pentru a marca 80 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, pe 8 septembrie 1944, în acest sfârşit de săptămână vor fi instituite restricţii de parcare şi de circulaţie. Evenimentul va fi marcat prin ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori la monumentele şi mormintele eroilor căzuţi în luptele din septembrie 1944. Astfel, începând de vineri, de la ora 17,00, şi până duminică, la ora 15,00, parcarea va fi interzisă pe strada 1 Decembrie 1918, tronsonul dintre Piaţa Sfântul Gheorghe (din faţa Agenţiei CFR) şi până la str. Varadi Jozsef (inclusiv parcarea fostului Hotel Bodoc). Restricţii de circulaţie vor fi impuse şi sâmbătă şi duminică, pentru repetiţii, respectiv pentru desfăşurarea paradei militare. Şoferilor li se recomandă să ia în calcul posibilitatea apariţiei blocajelor pe tronsonul dintre str. Armata Română şi cazarma Jandarmeriei, respectiv până spre Piaţa Libertăţii”, precizează Poliţia Locală, într-un comunicat de presăremis miercuri AGERPRES.
În cinstea acestui eveniment, vineri, 6 septembrie, de la ora 11,00 la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe va avea loc simpozionul intitulat „80 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţia străină”.
În cadrul simpozionului vor fi prezentate comunicările „Un erou voineştean căzut în luptele pentru eliberarea oraşului Sf. Gheorghe” de drd. Florentina Teacă, „Sfântu Gheorghe – primul oraş eliberat din Transilvania de Nord de sub ocupaţia horhystă” de muzeograful Florin Herţeg, „Demersuri întreprinse pentru revenirea administraţiei româneşti în Sf. Gheorghe şi jud. Covasna după 8 septembrie 1944” de drd. Tatiana Scurtu şi „Manifestările dedicate sărbătoririi eliberării oraşului Sf. Gheorghe de sub ocupaţia străină organizate în perioada 1990-2023” de dr. Ioan Lăcătuşu şi Erich-Mihail Broanăr.
Simpozionul este organizat de Prefectura Covasna, Garnizoana Militară, Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944. Printre cei care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului s-au numărat generalul Grigore Bălan şi caporalul Gheorghe Arambaşa, cel care a înălţat tricolorul românesc pe turla Primăriei din Sfântu Gheorghe, ca semn al libertăţii.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Foto: Arhiva Mesagerul de Covasna 2023