Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sepsi va demara, luna aceasta, o serie de consultări publice în trei zone marginalizate din municipiul Sfântu Gheorghe, în scopul inventarierii nevoilor locuitorilor şi elaborării celei de a doua Strategii de Dezvoltare Locală, pentru perioada 2023-2029.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, primele consultări publice vor avea loc în data de 29 august, de la ora 14, cu membrii comunităţii de romi din Cartierul Orko, la Şcoala „Neri Szent Fulop”, şi de la ora 18 cu membrii comunităţii din Câmpul Frumos, în sala de şedinţe a Parcului Industrial, precum şi pe 30 august, de la ora 18, cu membrii comunităţii din cartierul Ciucului, la Centrul Comunitar Integrat.

„Asociaţia GAL Sepsi demarează o serie de consultări publice în luna august în cele trei zone urbane marginalizate din oraş în scopul de a afla experienţele, opiniile şi sugestiile de schimbare a locuitorilor zonelor respective, ca acestea să fie integrate în Strategia de Dezvoltare Locală nr. 2 (…) Seria consultărilor publice continuă şi în luna septembrie, despre data şi locul exact al fiecărei întâlnire vom reveni în curând. În acelaşi timp, în următoarele săptămâni mai mulţi operatori de teren vor vizita familiile din cele trei zone urbane în scopul culegerii de date necesare pentru elaborarea Studiului de referinţă aferentă Strategiei de Dezvoltare Locală. Colegii asociaţiei GAL Sepsi cer ajutorul locuitorilor din Orko, cartierul Ciucului şi Câmpul Frumos să-i întâmpine cu încredere pe operatorii de teren. Rezultatele cercetării vor fi prezentate fiecărei comunităţi în parte în cadrul consultărilor publice”, informează reprezentanţii GAL Sepsi, printr-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Aceştia au precizat că realizarea şi implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală are loc în cadrul Programului operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, care finanţează grupurile de acţiune locală în demersul lor de a dezvolta şi implementa strategii locale de incluziune socială.

„Perioada de finanţare a început în luna august a anului curent. În acest sens, fiecare grup de acţiune locală urban are dreptul de a elabora o strategie locală care îşi propune să ajută persoanele care trăiesc în risc de sărăcie şi excluziune socială să aibă o şansă la o viaţă decentă, să fie capabili să devină cetăţeni cu drepturi şi obligaţii egale ai oraşului în care trăiesc”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în perioada 2018-2023, GAL Sepsi a implementat Strategia de Dezvoltare Locală 1 (SDL) care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a comunităţilor din zonele urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe.

„Strategia s-a realizat în 2017 cu ajutorul a numeroaselor instituţii publice, ONG-uri, persoane fizice şi reprezentanţi ai comunităţilor marginalizate şi conţine obiective bazate pe nevoile reale ale localnicilor din municipiu. Această abordare se bazează pe principiul Dezvoltării Locale plasată sub Responsabilitatea Comunităţii, conform căreia orice investiţie, dezvoltare, program implementat într-o comunitate trebuie să bazeze pe nevoile reale ale membrilor comunităţii, trebuie să se întâmple cel mai aproape de ei, în loc să fie definite la masa decidenţilor îndepărtaţi. Unul dintre cele mai importante elemente ale procesului de dezvoltare a strategiei locale este crearea unei relaţii de parteneriat activ cu membri comunităţilor marginalizate, a unui dialog prin care se pot formula acele lipsuri şi nevoi care pot fi ulterior soluţionate prin proiecte integrate „, au mai menţionat reprezentanţii GAL Sepsi.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail