Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad: „Constat că, după aproape 27 de ani, obiectivele propuse prin Statutul Fundației sunt la fel de actuale”
Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aniversează anul acesta 27 de ani de existență. Festivalul „Tinere Talente”, Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” – sunt câteva dintre manifestările de la începuturile Fundației, care au trecut de proba timpului, continuând să atragă participanți – formații de artiști și iubitori de tradiții – din țară, dar și din străinătate – astfel că se regăsesc și în agenda pe anul 2017.
Despre momente din trecutul Fundației, dar și despre planurile pentru anul curent, președinta acesteia, prof. ing. Maria Peligrad, ne-a acordat un interviu.
- Stimată doamnă prof. Ing. Maria Peligrad, înainte de a ne vorbi despre activitățile recente și despre planurile Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, vă rog să ne prezentați, pe scurt, povestea acesteia.
- După cum știți, Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, într-un moment în care societatea românească era puternic bulversată de modificările survenite în urma Revoluției din decembrie 1989,de evenimentele petrecute în martie 1990 și de dorința, de altfel, împlinită, a liderilor maghiari, de separare a învățământului pe criterii etnice. S-a produs atunci o destabilizare a învățământului, a școlilor. În acest sens, comunitatea românească s-a mobilizat, organizat în această fundație, care și-a propus atunci să apere învățământul în limba română, istoria și identitatea noastră națională. Am participat la discuțiile de început și am devenit membru fondator al acestui ONG care și-a făcut cu prisosință datoria față de societate. În opinia mea, din păcate, separarea școlilor a dus la o oarecare separare a tinerelor generații – de români și maghiari – nemaiavând nici unii, nici alții, acces ușor și prietenesc la cultura celuilalt, la preocupările și aspirațiile fiecăruia din ei, existând de fapt aceeași preocupare de progres social și economic al întregii societăți.
- S-a schimbat ceva în ceea ce privește viziunea Fundației?
- Constat că azi, după aproape 27 de ani, obiectivele propuse prin Statut, sunt la fel de actuale, ceea ce a impus ca prezența noastră în viața comunității să fie continuă, dinamică, prezență de care s-au bucurat anual, mii de cetățeni. Am ales diversificarea acțiunilor, am căutat forme diferite de prezentare și grupuri țintă noi, ele fiind dinamice în timp, având mereu dorința de a crea o solidaritate umană largă.
„Sunt și momente în care ne dorim să fie mai multe persoane alături de noi…”
- Dar în ceea ce privește atitudinea publicului acesteia?
- O sumară analiză ne arată simpatie și respectul publicului. Numărul spectatorilor diferă în funcție de acțiunea desfășurată. Totuși, precizez că sunt și momente în care ne dorim să fie mai multe persoane alături de noi, deoarece ceea ce facem în mod voluntar și altruism este spre folosul nostru, al tuturor, al dăinuirii noastre pe acest pământ, al neamului românesc.
- Care dintre activitățile organizate de către Fundație sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai îndrăgite de către public?
- Nu pot să fac o ierarhie a celor mai îndrăgite manifestări. Pot să spun doar că, noi cei ce organizăm acțiunile, le iubim pe toate, „ardem”, la fel pentru fiecare și ne bucurăm la fel pentru fiecare reușită.
- Anul 2016 cum a fost pentru Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe ?
- A fost la fel de plin ca anul anterior. Am avut, în medie, o manifestare pe lună, exceptând vacanța de vară.
- Care au fost activitățile, manifestările cele mai solicitante, pe care Fundația „Mihai Viteazul” le-a organizat anul trecut?
- Apreciez că cele mai solicitante sunt festivalurile anuale: Festivalul „Tinere Talente”, adresat copiilor și tinerilor, Festivalul coral „George Sbârcea” și Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.
- V-ați fi dorit ca ceva din activitatea din 2016 a Fundației să fie altfel?
- Este greu de răspuns, dar nu imposibil. Efortul nostru se îndreaptă spre găsirea unei săli de spectacol care să confere mediul potrivit actului cultural desfășurat. Odată cu închiderea Casei de Cultură, în 2012, nu mai găsim o sală adecvată pentru spectacolele noastre. Este greu să trezești emoția potrivită sărbătorii Nașterii Domnului într-o sală de sport, cu acustică slabă, sală care este ocazional friguroasă. Desigur că minunea oferită de artiștii prezenți, prin intonarea colindelor îți încălzesc sufletul și alungă posibilul disconfort, dar până când… ? Până la ediția viitoare…
Agenda pe anul 2017, îmbogățită cu șezători
- Ce vă propuneți pentru anul 2017?
- Anul acesta, am fost co-organizatori la „Șezătoarea călătoare”, un eveniment amplu, reușit și apreciat, astfel încât am decis că vom organiza și noi câteva șezători mai mici, la sediul nostru și vom continua cu ceea ce avem deja în agendă. Doresc să spun că suntem în căutare de sponsori pentru manifestările programate anul acesta, pentru că veniturile noastre sunt foarte mici față de bugetele necesare. Profit, și dacă se permite, fac un apel către locuitorii județului, de a ne dărui prin formularul ANAF 230, cei 2% din impozitul pe venit reținut deja în cursul anului trecut (formular aflat pe site-ul Fundației).
- Care este agenda de manifestări din acest an?
- Voi enumera manifestările derulate anul acesta: programul „Unirea Principatelor Române”- în cadrul Șezătorii călătoare (pe care am amintit-o și care s-a desfășurat în 21 ianuarie); „Sărbătorile mărțișorului – tradiție și modernitate” – Ateliere de creație în 26 și 27 februarie; Încondeierea ouălor – ateliere, în 31 martie; Festivalul coral „George Sbârcea” – 1, 2 aprilie; Festivalul „Tinere talente” – la sfârșitul lunii mai; Balul costumului popular – la începutul lunii octombrie; „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, între 24 -29 octombrie; Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” – între 4-11 decembrie, festival prin care vom începe omagierea centenarului Marii Uniri. Dacă vor surveni mici modificări în ceea ce privește datele evenimentelor, vom anunța la timpul potrivit.
În plus, membrii Fundației participă la toate manifestările culturale – științifice derulate în județ.
Au început înscrierile la Festivalul coral „George Sbârcea”
- Ați început înscrierile pentru evenimentele de anul acesta? (dacă da, vă rog să ne oferiți detalii: pentru ce eveniment, cine, cum, până când se poate înscrie și, dacă este cazul, cine a anunțat deja participarea).
- Da, avem deja invitațiile lansate pentru Festivalul coral „George Sbârcea” și confirmări parțiale, atât la partea științifică – adică la colocviul cu tema „Instrumente populare tradiționale românești” – cât și la spectacolul – concert, din 1 aprilie (pentru acesta având sala închiriată de la teatrul „Tamasi Aron” din municipiu), iar a doua zi, la concertele din Catedrala Ortodoxă și la Biserica „Sf. Gheorghe”, din deal; dar dacă mai sunt coruri doritoare, așteptăm înscrierile acestora, pe care le vom analiza și apoi vom comunica informațiile despre despre corurile înscrise.
Precizez și că, încă de anul trecut, avem confirmare de participare la Festivalul de colinde, din partea unui ansamblu din Cahul, Republica Moldova, de la un ansamblu din Solotvino (Ucraina) și de la trei din țara noastră – din județele: Argeș, Harghita, Neamț.
Fundația, deschisă pentru noi membri
- Câți membri are astăzi Fundația? Cine și cum se poate înscrie în Fundație?
- Numărul membrilor Fundației se apropie de 500. Se poate înscrie orice persoană care acceptă să respecte Statutul, să militeze pentru promovarea obiectivelor Fundației, să se implice în realizarea acțiunilor propuse.
- Ce calități trebuie să aibă cei care doresc să facă parte din Fundație?
- Persoanele care doresc să se înscrie trebuie doar să își iubească neamul, țara, să aprecieze și să acționeze în spiritul a două cuvinte: credință și patriotism.
- Ce apreciați la cei din jur?
- Sinceritatea, altruismul.
- În finalul acestui interviu, dacă aveți un mesaj pe care doriți să îl transmiteți cititorilor noștri, vă rog să îl transmiteți!
- Aș avea două mesaje: unul, în general, pentru toți cetățenii țării, și se referă la proverbul plin de înțelepciune „Când doi se ceartă, al treilea câștigă”; iar cel de-al doilea mesaj, pentru cititori, l-aș transmite printr-o istorioară, metaforă: să ne închipuim un copac ce are rădăcini puternice, ramuri, rămurele și o coroană imensă alcătuită de milioane de frunze. Pot cădea una, două sau mai multe frunze, poate fi tăiată o ramură sau pot fi tăiate mai multe, dar dacă rădăcinile sunt puternice, copacul va trăi mai departe. Ce trebuie să facem? Să îi întărim puterea, să îi dăruim dragostea noastră (tradiții, obiceiuri), să îi cântăm în limba mamei, să îl îngrijim cum ne-a învățat tata, omul gospodar, să îi protejăm fiecare frunzuliță – pentru ca aceasta să crească sănătoasă, să îl apărăm de vicisitudinile vremii și ale vremurilor, să nu uităm să spunem că ne pasă de trecutul său și vom lupta să aibă un viitor frumos!
A consemnat Ana Ciorici Costache