. . Pasionații de fotografie mai au câteva zile răgaz să se înscrie în turul Călător în „ținutul secuiesc” care are drept scop imortalizarea peisajelor deosebite din zona Covasna – Harghita.
Fotografii pasionați pot participa în perioada 5-7 februarie la proiectul „Călător în ținutul secuiesc”, aceștia urmând să viziteze câteva zone din județul Covasna, în special satul Ojdula.
Fotograful Eduard Guțescu, cel care a inițiat aceste călătorii în diverse zone ale țării, este și cel care anul trecut era premiat de National Geographic Traveler pentru fotografia „Land of Fairy Tales” (Tărâmul basmelor). Acesta, împreună cu mai mulți pasionați de fotografie, au organizat mai multe astfel de călătorii, cu scopul de a promova „fața frumoasă„ României.
„Aceste călătorii le fac de vreun an și jumătate, sunt pentru fotografi în special. Să zicem că sunt și pentru persoanele care vor să mai cunoască țara, dar în mare parte sunt organizate pentru fotografi și pentru cei care vor să învețe fotografie. Am organizat în multe zone astfel de călătorii: în Bucovina, Maramureș, Apuseni, Rimetea, Lacul Geamăna, etc.” – a spus fotograful Eduard Guțescu.
Bucureșteanul a primit anul trecut un premiu la care nu se aştepta, dar pe care foarte mulți pasionați de fotografie și-ar dori să pună mâna – o menţiune specială pentru o fotografie înscrisă în concursul internaţional National Geographic Traveler Photo Contest 2015.
„Am câștigat un premiu la National Geographic Traveler, de acolo a pornit „nebuneala”. Totul a pornit cu Centrul de Informare Turistică de la Bran, e un domn care s-a ocupat de site-ul Primăriei Ojdula, m-a rugat să merg să fac niște fotografii și când am văzut cât de frumos e, am zis să mergem să mai facem o „tură foto”, că merită. E foarte faină zona, mai ales pe partea de tradiții, peisajele sunt superbe în anumite locuri, cum e la Sânzieni, spre exemplu.” – a explicat fotograful.
„Se fac găști frumoase când ne adunăm”
Călătoriile orgnizate de Eduard Guțescu nu sunt numai un prilej de a fotografia locuri și peisaje de basm, ci și o ocazie de a lega prietenii de durată.
„Călătorim împreună, e urât să călătorești singur, credeți-mă, numai tu sau cu o persoană-două…e mai frumos când se face o gașcă, și se fac găști frumoase când ne adunăm.” – a mai spus acesta.
Potrivit lui Eduard, pasionații de arta fotografică interesați de aceste călătorii sunt cei care își plătesc cazarea, masa și transportul, urmând ca întâlnirea să aibă loc chiar în zona pe care urmează să o viziteze. Singura problemă rămâne cazarea, deoarece, potrivit acestuia, au existat și situații când nu au găsit locuri libere în imediata apropiere a zonelor pe care doreau să le fotografieze.
„Pot veni câte persoane vor, dacă vin și 30 de inși nu este nicio problemă, vom găsi cazări. Doar la Târgu Secuiesc nu prea se găsesc cazări, e o singură pensiune, la Balvanyos în schimb sunt mai multe, dar e departe de ceea ce vrem noi să fotografiăm, sunt kilometri buni până la Ojdula, Imeni, vreo 30 de kilometri, și să îi faci zilnic, ca să mergi la masă e greu. Am făcut o dată, cred, vreo 300-400 de kilometri numai ca să ajungem la masă. În Târgu Secuiesc era doar o cazare și aia era ocupată în weekend, și atunci singura opțiune a fost să merg, îndrumat de cei din Ojdula, în partea aceea de Balvanyos unde am găsit două pensiuni una lângă alta.” – a explicat Eduard Guțescu.
O mare parte din pozele pe care le fac Eduard și „gașca” lui de fotografi în aceste călătorii ajung în portofoliu, sunt puse pe site-urile din străinătate pentru a promova frumusețile României, sau apar pe site-uri ale agențiilor de „tourism and travel” (călătorii).
„Asta este o chestie între fotografi, noi avem grupurile noastre de fotografie pe facebook iar când unul pleacă pe undeva, ne anunță. Cel mai bine e să se adune oameni, se anunță în grupul fotografilor – avem mai multe astfel de grupuri și ne adunăm, ne întâlnim la locul respectiv. (…) În mare parte nu e strict pentru pasionații de fotografie însă rar se întâmplă să vină și oameni care nu sunt pasionați. Pot să fie și începători și cu nivel mediu, ei de obicei mă mai întreabă cum să facă una sau alta.” – a mai spus inițitorul.
A călătorit în toată țara, însă spune că revine cu drag în zona Transilvaniei ori de câte ori are ocazia, și nu este greu de înțeles de ce; doar privind câteva dintre operele fotografice pe care acesta le-a făcut în zona Ardealului, oricine se poate îndrăgosti cu ușurință de meleagurile acestea.
Fotograful are o expoziție de peste 40 de tablouri cu fotografii, denumită „Călător prin Ţara Bârsei”, pe care a expus-o inițial la Muzeul Satului din București, iar în prezent aceasta se află expusă la o pensiune din Bran. Acesta spune că din primăvară intenționează să mute această expoziție la Castelul Bran și speră să aibă succes.
„Eu merg foarte des în zona aceea a Branului. Prima dată, acum un an și ceva, m-a contactat un domn de la o pensiune de acolo și m-a rugat să îi fac cunoscută pensiunea, peisajele din jur. Apoi l-am întâlnit pe domnul acela de la Centrul de Informare Turistică, el fiind de prin zona Covasna-Harghita, a făcut Centru de Informare Turistică și la Ojdula – proiectul acela turistic formator Bran-Moieciu-Fundata el l-a inițiat – și oricând au avut nevoie de poze, i-am ajutat.” – a mai spus Eduard Guțescu.
Ideea de a imortaliza cât mai multe zone deosebite ale țării a început de la o invitaţie primită din partea unui fan, din satul Simon, care are acolo o pensiune turistică, iar mai apoi acesta a început să organizeze călătorii și în județele Covasna și Harghita. Zona Bran, locul unde se află satul Peştera, este foarte bine cunoscută de Eduard Guțescu şi „gaşca” lui de prieteni fotografi, acesta o vizitează anual, în anotimpuri diferite, pentru a putea surprinde de fiecare dată jocurile cromatice unice ale locului. Fotografia din satul Peştera, cea înscrisă în concursul National Geographic Traveler cu titlul „Land of Fairy Tales” sau „Tărâmul basmelor” şi premiată cu o menţiune specială, este și ea inclusă în expoziţia fotografică „Călător prin Ţara Bârsei”, care a avut vernisajul anul trecut pe data de 12 septembrie, la Muzeul Satului din Bucureşti.
În acest week-end (29-31 ianuarie), Eduard și pasionații de fotografie vor organiza „Călător în țara Bârsei” – iarna la Bran, urmând ca între 5 și 7 ianuarie să se desfășoare turul fotografic „Călător în ținutul secuiesc” iar pe 11-14 februarie „Călător în Maramureș”.
Ioana Ardeleanu