Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cere autorităţilor locale şi centrale să rearboreze tricolorul românesc pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe şi să-l declare monument istoric în amintirea ostaşilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie străină.

Conducerea Forumului precizează, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES, că Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-horthystă, pe 8 septembrie 1944, zi în care Armata Română a arborat drapelul tricolor pe turla Primăriei ca simbol al libertăţii, devenind „un loc emblematic al eroismului Armatei Române”.

„Reluăm propunerea formulată în septembrie 2009, potrivit căreia steagul tricolor de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români”, se menţionează în comunicatul de presă.

Conducerea Forumului subliniază, totodată, că susţine solicitarea prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, transmisă Ministerului Justiţiei, de a reanaliza cadrul legislativ în ceea ce priveşte incriminarea ca infracţiuni a faptelor care aduc atingere simbolurilor naţionale, respectiv, reintroducerea în noul Cod Penal a unei infracţiuni similare infracţiunii de „Ofensă adusă unor însemne”, prevăzută de art. 236 din vechiul Cod Penal.

Poziţia Forumului Civic al Românilor vine după ce conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a refuzat să arboreze tricolorul românesc pe cupola instituţiei, în cadrul evenimentelor desfăşurate pe 8 septembrie a.c, cu prilejul marcării a 71 de ani de la eliberarea oraşului, pe motiv că lucrările de reabilitare a clădirii încă nu s-au finalizat, iar pe cupolă a fost montat un paratrăsnet.

„Atitudinea primarului, care este un oficial al statului român, constituie o ofensă adusă tricolorului, istoriei şi memoriei curajoşilor ostaşi români, jertfei lor de sânge, suferinţelor pe care le-au îndurat alături de populaţia românească din Transilvania cedată, cărora cu toţii le datorăm recunoştinţă şi pioasă amintire. Considerăm că atitudinea în sine este o duşmănoasă provocare la adresa naţiunii române în general, tipică UDMR (…) Protestăm public împotriva acestei provocări şi cerem – în numele populaţiei româneşti pe care o reprezentăm – autorităţilor statului român, justiţiei române să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de nerespectarea simbolurilor româneşti şi în primul rând a drapelului naţional”, se menţionează în documentul citat.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat recent, pentru AGERPRES, că steagurile de pe Primărie sunt arborate „exact aşa cum spune legea”, deasupra intrării principale, prin urmare consideră că nu poate fi sancţionat pentru nearborarea drapelului naţional şi pe turla instituţiei. „Eu cred că trebuie să aplicăm aceeaşi lege şi în Covasna şi în Călăraşi (…), m-am uitat în lege să văd dacă e vreo anexă care să spună că municipiul Sfântu Gheorghe face excepţie de la aceste prevederi şi nu am găsit acest lucru”, a declarat primarul Antal Arpad.
. .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail