Pentru al doilea an consecutiv, Mesagerul de Covasna aduce în fața publicului din Sfântu Gheorghe, și nu numai, o serie de evenimente care se vor derula pe parcursul a patru zile, cu ocazia sărbătorii orașului Sfântu Gheorghe, în baza contractului de parteneriat semnat cu Casa de Cultură „Konya Adam”, și cu sprijinul Asociației Despărțământul Covasna- Harghita al ASTREI.

 „La braț cu primăvara”, alături de CORNEL PALADE

 Activătățile cuprinse în cadrul Săptămânii Culturale încep joi, 25 aprilie, cu spectacolul de divertisment, cu muzică și veselie „La braț cu primăvara”, susținut de artistul Cornel Palade,  care revine pe plaiuri covăsnene după 25 de ani.

„Fără doar și poate, marii actori probabil au primit o mângâiere pe frunte de la îngeri. Această dezmierdare a cerului către aleșii sorții i-a impins mai devreme sau mai târziu pe scenă” scria regretatul jurnalist Florin Condurățeanu cu ani în urmă, făcând referire și la îndrăgitul artist Cornel Palade despre care am aflat că „a ajuns pe scenă ceva mai târziu, când era un june de județul Neamț, de 25 de ani”. Rămas fără serviciu, tânărul  Cornel Palade „a încercat la teatrul din Bacău să zică un cânticel și să ciripească niște bancuri. Sala s-a zguduit de râs, a fost bisat, și de aici a apărut drumul de artist al lui”.

Născut în luna cadourilor, Cornel Palade dăruiește publicului, de peste 45 de ani, doar clipe de veselie și voie bună. Alături de Romică Țociu, colegul său de scenă, Cornel Palade are la activ mii de spectacole de divertisment în aer liber, la teatru, la televiziune, în cluburi, la petreceri private, nunți sau în producții românești. În această formulă, îndrăgiții artiști au fost prezenți pe scena Teatrului „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe, la finalul anilor ‘90.

Evenimentul va avea loc la Centrul de Cultură Arcuș situat pe str. Oltului nr. 6 din Sfântu Gheorghe, la ora 17.00. INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Dublă lansare de carte și recital de muzică tradițională românească intitulat „Lumea, odată ca niciodată”, vineri

Începând cu anul 2015, Mesagerul de Covasna a organizat mai multe evenimente culturale în care a îmbinat cuvântul, prin  lansarea unor volume ale scriitorilor Paul Arva (Iași), Ionel Simota (Miercurea-Ciuc), Mihaela Aionesei (Tg. Secuiesc), trecute prin sufletul și vocea actriței Teatrului „ Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Camelia Paraschiv- Katai, cu muzica interpretată  de Paul Arva, Andrei Bauer și Alin Costache (chitară), și Hana Hoos (vioară).

La ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe, publicul este așteptat să ia parte la o dublă lansare de carte, respectiv a volumul ÎNCEPUTUL ASCENSIUNII, autor MIHAI TRIFOI și a volumului POVESTEA BRIBANOCULUI, autor DOINA LAVRIC- PARGHEL – scriitoare, culegătoare și interpretă de folclor, care va susține un recital de muzică tradițională românească interpretată voce și la cobză,  intitulat „Lumea, odată ca niciodată”.

„ÎNCEPUTUL ASCENSIUNII” este al 10-lea volum semnat de profesorul, esperantistul și publicistul Mihai Trifoi. Începând cu anul 2015, articolele  care cuprind opinii sau comentari pe teme de actualitate, precum și traduceri,  au fost publicate  în cotidianul „Mesagerul de Covasna”, după care au văzut din nou lumina tiparului, prin publicarea lor în volumele apărute la Editura Eurocarpatica, intitulate sugestiv: „În jungla vieții” (trei volume 2015-2017), „În umbra timpului” (două volume: 2018, 2019), „În așteptarea zilei de mâine” (2020), „Pe drumul speranței” (2021), „Rătăcind prin labirint” (2022), „Prin Zona întunecată” (2023) și acum „Începutul ascensiunii” (2024). Majoritatea volumelor menționate au fost prefațate de prof. Maria Stoica, drd., Tatiana Scurtu și dr. Ioan Lăcătușu.

Prefeața volumului „ÎNCEPUTUL ASCENSIUNII”, semnată de dr. Ioan Lăcătușu și drd. Tatiana Scurtu  este postată pe: https://mesageruldecovasna.ro/o-stralucita-performanta-a-publicistului-mihai-trifoi-in-10-ani-10-volume-de-publicistica-traduceri-comentarii-si-opinii/

Artista Doina Lavric Parghel, pe care am descoperit-o cu ani în urmă pe dealurile din Valea Mare-Covasna, de sărbătoarea comunei, vine din nordul țării, ținutul Dorohoiului. Este fiică de învățători, licențiată în litere, cântă de mult timp, dar noi ne propunem să evidențiem aici ceea ce, de la un timp încoace, o definește și o face inconfundabilă: Doina povestește și cântă, fiecare din aceste două dimensiuni potențându-se reciproc în spectacole care surprind mereu, în diverse ipostaze, lumea de odinioară, lume care „a fost odată, ca niciodată” și care, trage ea nădejde, „din cioburi se va naște din nou.”

Despre volumul POVESTEA BRIBANOCULUI, apărut la Editura ART printer Sfântu Gheorghe, însoțit de  CD, autoarea Doina Lavric Parghel spune: „Cartea asta nădăjduiesc un ciob să fie pe care, primăvara, trecând peste arătură, cineva să-l ridice și, un timp, să-l rivească; apoi să-l așeze pe un raft, în cămară, ori iarăși în arătura proaspătă. (…) Vară, vară, primăvară,/toate plugurile ară, /numai eu străin prin țară/și cu inima amară…/Ies plugurile din sat/fără de niciun bărbat/și le-ndeamnă spre ogor/moșii și nepoții lor./ Nu mai vezi ficiori la plug/și nici patru boi la plug/de coarne ține-un moșneag/plugul două vaci îl trag…”

În CUVÂNT DE ÎNTÂMPINARE, Grigore Leșe, cunoscutul interpret de  muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului, scrie: „Prin muzica și povestea de pe acest CD, Doina Lavric-Parghel își tocmește inima. Pentru că viața Doinei a fost un amestec de vrajă, ispită, mister, intimitate și imprevizibil. Doina aprimit o porție de hrană spirituală, provizii de drum care care i-au ajuns  sau nu i-au ajuns. Soarta este struna pe care îți cânți melodia. Nu poți schimba instrumentul. Cât de bine cânți, șine numai de tine.”

În spectacolul pe care vă invităm să-l vedeți o veți întâlni pe femeia de acum un veac, în mâinile și în brațele căreia se afla tot destinul acestei lumi. Atenția cântăreței-povestitoare îndreptându-se spre un timp proprice poveștii: iarna, când nopțile erau „ani de lungi și ai vreme și să lucri, și să stai la cuvânt”.

Evenimentul va avea loc vineri, 26 aprilie, ora 17.00, la Centrul de Cultură Arcuș situat pe str. Oltului nr. 6 din Sfântu Gheorghe. INTRAREA ESTE LIBERĂ!

 „DOR DE DOR”, cu Ansamblul „Doruri sibiene”, sâmbătă

Primul spectacol de folclor românesc pe care Mesagerul de Covasna îl aduce în fața publicului covăsnean, de sărbătoarea orașului, este cel prezentat de Ansamblul „Doruri Sibiene” care, în anul 2023, a fost prezent la prima ediție a Festivalului de folclor „Datina Junilor” organizat în luna septembrie în orașul Covasna, de Asociația Culturală „Junii Covasnei”.

Ansamblul „Doruri Sibiene”, cu Izabela Tomița coordonator artistic, și Gabriel Popescu dirijor, s-a înființat în anul 2016, mai întâi sub forma unui grup vocal, iar de curând s-a extins la nivel de ansamblu care  este format astăzi din 18 tineri interpreți și 15 instrumentiști care promovează cu cinste  folclorul și tradiția poporului român, atât in țară cât și in străinătate, bucurându-se de aprecirea și  susținerea publicului încă de la debut.

Cu un repertoriu variat și cu multă grijă ales, Ansamblul „Doruri Sibiene” își bucură auditoriul cu melodii tradiționale atât din zona Sibiului, cât și din alte zone folclorice, cântece specifice anumitor obiceiuri și perioade calendaristice, multe dintre aceste cântece regăsindu-se înregistrate pe primul album intitulat „Sus la munte, la izvor”.

Spectacolul intitulat „DOR DE DOR”, cu Ansamblul „Doruri sibiene”, cu o durată de 1h30min, are loc sâmbătă, 27 aprilie, ora 17.00, pe SCENA COMUNITĂȚII din curtea Liceului de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe.

  „Hai la hora mare” cu SOFIA VICOVEANCA, Ansamblul „SPERANȚA” și CEATA OPINCUȚA, duminică

În ziua de  FLORII ne va fi oaspete de onoare, pentru a ne înfrumuseța ziua de sărbătoare, DOAMNA SOFIA VICOVEANCA, îndrăgita artistă care de aproape 60 de ani  face cunoscută zona Bucovinei prin cântecele sale încărcate de emoții și stări ale țăranului bucovinean.

„Eu mă regăsesc mai mult în cântecele de dor, de jale, de amar, bocete, chiar blesteme, piese de o mare încărcătură emoțională, de o mare profunzime a textului, și tocmai de aceea – foarte greu de interpretat. Nu sunt o cântăreață de ritm, dar nevoia m-a făcut și dintr-aceea, pentru că omul vine în sala de spectacol și vrea să-și bucure sufletul. Nu știu cât place, dar știu că nu se confundă glasul meu, omul îl reține. Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut.” declara artista  în articolul Sofia Vicoveanca – „Tuturor românilor, sănătate și pâine caldă pe masă!” – Lumea românească, apărut în revista Formula AS.

Cu siguranță toți cei prezenți își vor bucura sufletele urmărind spectacolul „Hai la hora mare” în deschiderea  căruia vor urca pe scenă, unde vor prezenta dansuri și cântece populare românești, 24 de elevi din unități de învățământ din Sf. Gheorghe, reuniți în Ansamblul „SPERANȚA” al Fundației „ Mihai Viteazul”, coordonator, Ion Gheorghe, precum și membrii Ansamblului CEATA OPINCUȚA, al cărui suflet este Constantin Gheorghincă, și invitații acestora.

 Ansamblul artistic „SPERANȚA”

Ansamblul artistic „SPERANȚA” face parte dintr un proiect  inițiat de  Fundația „Mihai Viteazul”, în cadrul „Academiei de dansuri populare românești”.  Ansamblul a început prima reperiție în 12 octombrie 2023, iar de atunci copiii invață două ore pe săptămână să deosebească diferite caractere și tipuri de dans din punct de vedere coregrafic, muzical și zonal. Prin practicarea de dansuri populare, copiii conștietizează valoarea tradițiilor neamului, devin tot mai atașati de tot ceea ce înseamnă frumusețea portului și jocului din străbuni. Micii artiști au totodată posibilitatea să-și dezvolte simțul estetic, ritmul și deprinderile de interpretare, puterea de sincronizare și, nu în ultimul rând, capacitatea de a lucra în echipă. În cele 6 luni de la înființare, ansamblul a participat la câteva evenimente organizate de Fundația „Mihai Viteazul” precum:  Balul Costumului Popular organizat la Sf. Gheorghe; 1 Decembrie 1918 -2023. Spectacol de muzică și poezie dedicat Zilei Naționale a României; Spectacolul organizat la  Tg Secuiesc, cu ocazia Zilei Naționale a României; Festivalul de Colinde și Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”; Balul Mărțișorului.

Ansamblul folcloric „Ceata Opincuța”

Pentru participarea la serbările orașului, Ansamblul folcloric „Ceata Opincuța” a „mobilizat” nu mai puțin de 23 dintre cei 25 de opincari ai săi: 18 dansatori amatori, 2 instructori coregrafi profesioniști, 2 cântăreți profesioniști și 1 prezentator. Întru-un minispectacol de 60 de minute opincarii vor prezenta două suite – una cu dansuri specifice Bucovinei istorice și una cu dansuri specifice Moldovei istorice – și două dansuri vechi, unul specific Ardealului și unul specific Bucovinei dintre obcini – sunt dansuri vechi, ”puse în scenă” de cei doi coregrafi ai ansamblului; cele două interprete de muzică populară vor delecta spectatorii cu cântece vesele, creatoare de voie bună.

Propria lor credință „lăsați greierii să cânte, lăsați libelulele să zboare, mâncați așa cum a fost rânduit de la începuturi”, va fi promovată în sceneta „TRĂIASCĂ MĂMĂLIGARII, TRĂIASCĂ CIOBANII, TRĂIASCĂ ȚĂRANII!”

Spectacolul „HAI LA HORA MARE” are loc duminică, 28 aprilie, începând cu ora 15.00, pe SCENA COMUNITĂȚII din curtea Liceului de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe.

***

Evenimentele culturale care se vor derula pe parccursul celor patru zile, cu ocazia sărbătorii orașului Sfântu Gheorghe, sunt organizate de Mesagerul de Covasna în parteneriat cu Casa de Cultură „Konya Adam”, entitate finanțatoare, și cu sprijinul Asociației Despărțământul Covasna- Harghita al ASTREI și-a sponsorilor Banca Transilvania SA, SC Walor RO SRL, SC AXON SRL, dar și persoane fizice,  cărora le mulțumim pentru că ne sunt alături, de fiecare dată.

Vă așteptăm cu drag la fiecare spectacol!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail