Covăsneanca noastră dragă, prof. drd. Florentina Teacă, va reprezenta județul Covasna la a VII-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor” din Bucovina, proiect cultural care se va desfășura la Suceava, în perioada 19-20 iunie 2021, și care are ambasadori din toate județele României și din afara granițelor ei.

 Despre acest minunat proiect ne-a vorbit Dumitru Parasca, organizatorul festivalului, emanând  prin cuvintele lui lumina și bucuria din suflet pe care o au toți cei care, prin activitățile lor, duc mai departe vechile obiceiuri și tradiții moștenite  din străbuni.

„Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, Sărbătoarea Sânzienelor este la fel de veche ca și istoria românilor. Reprezintă o punte de legătură între lumea de azi și trecutul milenar al înaintașilor noștri. Se aseamănă cu un ochi magic prin care privim viața strămoșilor așa cum a fost.

Vă mărturisesc că nu există bucurie mai mare pentru mine decât atunci când vorbesc cu prietenii despre obiceiurile și ritualurile pe care le făcea mama de sărbători. Credința ei că florile de sânziene culese dimineața pe rouă vor alunga bolile și dăunătorii și că îi vor proteja casa este de o frumusețe indescriptibilă, iar puritatea sufletească a mamei mele îmi întărește convingerea că trebuie să transmit și eu, mai departe, minunatele tradiții ale neamului nostru. Puterea de a crede transformă visul în realitate. Am transformat visul meu într-un festival care, în 2019, la a V-a ediție, a devenit național.

Îmbrăcate în costume autentice și purtând coronițe din flori de sânziene pe cap, zeci de domnișoare și doamne din toate colțurile țării dar și din Ucraina și Republica Moldova concurează pentru titlul de „Regina Sânzienelor”. Pentru o zi, în cadrul acestui festival inedit care își propune să adune într-un buchet de sânziene tradiții și obiceiuri scoase din lada de zestre a poporului nostru, zânele bune din basmele românești se întrupează și devin regine și prințese.

Anul acesta, la a VII-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, reginele și prințesele din povestea noastră vor avea propriul regat: „Regatul Sânzienelor”, un regat cultural care are ambasadori în toate județele României dar și în alte regiuni locuite de români. Doamna prof.drd. Florentina Teacă este ambasadoarea județului Covasna la Festivalul Național „Regina Sânzienelor”. Om de cultură, scriitoare, profesoară de limba și literatura română, economistă, Florentina Teacă este ea însăși un stindard al românismului de pretutindeni. Alegerea ambasadorului județului Covasna nu a fost întâmplătoare. Cunosc de mai multă vreme preocupările Florentinei Teacă pentru scoaterea la lumină, conservarea și promovarea tradițiilor milenare ale poporului nostru. Acesta a fost motivul pentru care i-am propus rolul de ambasadoare. Sunt onorat și fericit că a acceptat această provocare. Filmările pe care le-am făcut la Covasna pentru clipul de promovare a doamnei profesoare Florentina Teacă au făcut să tresalte de mândrie inimile noastre și au adus lacrimi de emoție în ochii noștri. Florentina Teacă a fost însoțită de grupul „Voineștenii” și de solistul Paul Chelemen. Le mulțumesc încă o dată pentru tot ce am trăit și simțit în acele momente.

Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu toți ambasadorii în Bucovina, Suceava, pe 19-20 iunie, în Regatul Sânzienelor, la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor”!- a conchis Dumitru Parasca.

 

Încununarea muncii ei cu această binemeritată titulatură  a bucurat-o nespus  pe Florentina Teacă, care ne-a spus: „Sunt onorată că am fost aleasă să reprezint județul Covasna la a VII-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, proiect cultural care are ambasadori din toate județele României și din afara granițelor ei. A fost o ocazie să vorbesc despre Covasna și frumusețea tradițiilor ei, spre știința întregii țări. Îi mulțumesc domnului Dumitru Parasca (un om pe care l-am cunoscut de curând, dar îi apreciez și respect munca și „risipa de dăruire” puse în slujba tradițiilor românești) pentru invitație și profit de ocazie pentru a-i saluta pe toți ceilalți ambasadori din frumoasa noastră Românie. Îmi doresc sincer ca filmulețul de prezentare să convingă lumea de faptul că orașul nostru, localitate cu temeinice rădăcini pastorale, străjuită de mii de ani de ruinele unei cetăți dacice, nu este cu nimic mai prejos decât alte stațiuni cunoscute din țară. La frumusețea clipului de prezentare a contribuit prezența Corului „Voineștenii” și a solistului Paul Chelemen, cărora le mulțumesc din suflet!

Clipul de promovare  în „Regatul Sânzienelor” a prof. drd. Florentina Teacă- ambasadoarea județului Covasna la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzienelor” din Bucovina, a fost realizat  de organizatori în județul Covasna și poate fi urmărit pe: https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1_GCdvNzPUMWMExGOxXMfZ7Hum8unO0GqogrI8hijBr-rOn1myM-3yMoM&v=K06EdhC7qjE&feature=youtu.be

 

Maria Crețu-Graur

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail