Începând cu 21 iunie şi până la 30 iunie, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Manifestarea, ajunsă la ediţia cu numărul 31, are 830 de evenimente în program susţinute de peste 5000 de artişti din 82 de ţări, potrivit site-ului evenimentului, https://www.sibfest.ro/.

Ediţia din acest an include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.

Peste 30 de spectacole de teatru, muzică, dans şi circ pot fi urmărite online anul acesta. Spectatorii online se vor putea bucura de două premiere mondiale din lumea teatrului. Este vorba despre „Afrodita şi Eliberarea Lumii (Un vodevil muzical grecesc)” de Tim Robbins, celebrul actor american, spectacolul fiind o celebrare veselă a puterii de a ierta şi a tăriei inimii de a vindeca până şi cele mai profunde dintre discordii, dar şi despre „Trezirea”, un spectacol plin de candoare şi poezie vizuală, faimosul italian Pippo Delbono revenind la Sibiu cu acest spectacol-confesiune magistral, incisiv, emoţionant şi de neuitat, arată un comunicat de presă al organizatorilor.

„Afrodita şi Eliberarea Lumii” se joacă în prima zi a manifestării, de la ora 21.00, la Sala Thalia. Spectacolul „Trezirea – Candoare şi poezie vizuală” este programat, de asemenea, în ziua de debut a festivalului, de la ora 16.00, în Sala Faust.

Alte spectacole de teatru care pot fi urmărite online sunt: „Povestea prinţesei deocheate” şi „Jocuri, vorbe, greieri…”, în regia lui Silviu Purcărete, „O sirenă mai specială” de Pierre Guillois şi Olivier Salvan şi „Pescăruşul” în regia lui Dumitru Acris, arată un comunicat de presă al organizatorilor.

Programul festivalului include şi concerte pe ritmuri de etno-jazz, gospel, fado şi chitară argentiniană; spectacole de dans, inclusiv unul de flamenco; spectacole de circ.

Pentru al treilea an consecutiv, scriitorul Marius Chivu continuă seria dialogurilor FITS Talks, având zilnic invitaţi unii dintre cei mai importanţi artişti români.

***

Precedenta ediţie a FITS a avut loc între 23 iunie şi 2 iulie 2023. A reunit peste 800 de evenimente la care au luat parte aproximativ 5000 de artişti şi invitaţi din peste 80 de ţări. Evenimentul care a marcat deschiderea oficială a ediţiei a fost „O catedrală plină cu orgi” (Elveţia, România, Norvegia), susţinut la Catedrala Evanghelică C.A. „Sfânta Maria”.

Spectacolele din Piaţa Habermann au debutat cu producţia „Împreună” adusă de trupa ConTakt (Austria, Germania, Franţa), care a abordat teme precum vulnerabilitatea, încrederea, blândeţea şi joaca. La ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi-a deschis porţile pentru publicul festivalului cu producţia „Inima mea nu-mi mai aparţine” de la Habima National Theatre (Israel), un spectacol al cărui mesaj a fost plin de compasiune şi luptă neîncetată pentru viaţă şi iubire.

Începând cu prima zi a FITS, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a prezentat expoziţia de fotografie „Miracolul iubirii”, ce a inclus zeci de imagini realizate pe parcursul mai multor ani la evenimentul ajuns, în 2023, la ediţia cu numărul 30. Expoziţia a fost deschisă la etajul al cincilea al Bibliotecii Judeţene ASTRA, la American Corner.

Foto: (c) : ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

În anul 2022, FITS s-a derulat între 24 iunie – 3 iulie. Evenimentul a adus la Sibiu peste 800 de evenimente, în 80 de spaţii de joc, cu 3500 de artişti din 75 de ţări ale lumii. S-a înregistrat o medie de 85.000 de spectatori pe zi, au fost distribuite 1000 de abonamente pentru programul online al festivalului, către militarii NATO din România şi din întreaga lume, iar în cadrul Platformei Doctorale au fost prezente 42 de universităţi.

Această ediţie a FITS a înregistrat cifre impresionante şi în ceea ce priveşte prezenţa în mediul online. În premieră absolută, în baza parteneriatului cu Tik Tok, FITS a transmis primul spectacol de teatru, live, pentru utilizatorii de pe această platformă, alături de alte patru evenimente din cadrul festivalului. În total, în cele zece zile de festival, hashtag-ul #magiaFITS s-a bucurat de peste un milion de vizualizări pe TikTok, cu 150.000 de utilizatori care au urmărit live cele cinci transmisii.

Aplicaţia de mobil FITS a fost accesată de 10.000 de ori, iar în aceste zece zile site-ul FITS a avut peste 70.000 de vizitatori.

***

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru şi artele spectacolului din lume, fiind al treilea ca mărime în Europa, după Festivalul de la Avignon şi Edinburgh International Festival, potrivit europeanstages.org.

Iniţiativă a lui Constantin Chiriac, actor la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi preşedinte al Festivalului, FITS cuprinde în programul său nume importante ale scenei internaţionale, oferind spectatorilor o paletă amplă de secţiuni.

Predecesorul FITS a fost Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru, organizat la Sibiu începând cu anul 1993. În urma interesului remarcabil pe care l-a trezit şi peste hotare, acesta a devenit, un an mai târziu, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist. Succesul de care s-a bucurat evenimentul a făcut ca, din 1997, să devină Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, titulatură sub care activează şi în prezent. Din 1999, festivalul are o durată de zece zile.

Fiecare ediţie a FITS are o anumită temă. În 1997, aceasta a fost „Identitate culturală”, în 2022 – „Frumuseţe”, în 2023 – „Miracol”, iar în 2024 – „Prietenie”.

FITS a avut un rol important în acordarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2007 pentru oraşul Sibiu.

Principalii organizatori ai FITS sunt Teatrul Naţional „Radu Stanca”, primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail