Șapte producții de dans, o prezentare de workshop, întâlniri cu publicul și o petrecere de închidere vor marca cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Dans FLOW, organizat de M Studio. Biletele pentru spectacole sunt deja disponibile pe www.biletmaster.ro și la Biroul de Organizare din Sfântu Gheorghe.
FLOW – mișcare, dinamism, fluiditate. Festivalul FLOW a fost lansat în 2015 cu ocazia aniversării de 10 ani de activitate a trupei M Studio. Fiind singurul festival de dans contemporan din regiune, evenimentul a reușit să își păstreze spiritul în acești ani, prezentând producții de dans de înaltă calitate, relevante și unice, care reprezintă tendințe actuale ale dansului la nivel internațional, nu doar publicului din Sfântu Gheorghe, ci și din întreaga țară. De-a lungul anilor festivalul a găzduit companii și artiști de dans precum Josef Nadj, Compania FrenÁk, Emanuel Gat Dance și Atelier 3+1 din Franța, producția Dandelion în coregrafia lui Hannes Langolf și Ermira Goro, foști dansatori ai DV8 Physical Theatre din Londra, și Ferenc Fehér, o figură reprezentativă și unică a scenei independente de dans din Ungaria. Festivalul a găzduit de asemenea Compania Gergye Krisztián, Compania Góbi Rita, spectacolul Caietul Mare al Teatrului Szkéné și al Companiei Forte, producția The Others a trupei belgiene Anton Lachky Company și trupa independentă Linotip din București.
Festivalul FLOW5 va avea loc în perioada 17-23 iunie și va oferi un repertoar divers și captivant de producții de dans: evenimentul va include artiști deja bine cunoscuți în rândul publicului, producții care vor fi prezentate pentru prima dată în România și producții din țările partenere ale M Studio din cadrul proiectului internațional Beyond Front@: Bridging Periphery – Creative Europe 2023-2026.
Josef Nadj și Compania FrenÁk sunt deja nume cunoscute publicului din Sfântu Gheorghe. Datorită colaborării de peste zece ani multe dintre producțiile și creațiile lor au fost prezentate în oraș și la edițiile anterioare ale Festivalului FLOW. Spectatorii sunt de fiecare dată uimiți de experiența intensă a spectacolelor marca FrenÁk, la fel și de ingeniozitatea acrobatică a producțiilor. Anul acesta Compania FrenÁk revine la FLOW cu producția BOYS (23 iunie), prezentată în 2004 și devenită o producție emblematică și atemporală, prezentând și analizând cu o onestitate feroce stereotipurile sociale ale masculinității.
O experiență memorabilă a fost spectacolul OMMA, în coregrafia lui Josef Nadj în 2022, prezentat în cadrul FLOW4, în care dansatori din Mali, Senegal, Coasta de Fildeș, Burkina Faso și Congo au mișcat o energie incredibilă în sala de spectacol. Spectacolul Full Moon (17 iunie) readuce șapte dansatori din OMMA care vor reveni la Sfântu Gheorghe pentru a uimi din nou spectatorii. Un alt aspect interesant al spectacolului Full Moon va fi faptul că Josef Nadj li se va alătura dansatorilor pe scenă.
Țările partenere ale proiectului internațional Beyond Front@: Bridging Periphery – Creative Europe 2023-2026 vor aduce 3 producții la FLOW5.
Producția Shakespearia a Teatrului de Dans din Cracovia reunește într-un singur spațiu protagonistele feminine ale tragediilor lui Shakespeare (18 iunie). Teatrul de Dans din Cracovia este cea mai activă companie de dans contemporan din Polonia care își are sediul în prezent în Centrul de Documentare Cricoteka, care păstrează moștenirea regizorului de teatru de renume mondial Tadeusz Kantor.
Central Europe Dance Theatre din Ungaria va prezenta producția Ageless Generation (20 iunie), în coregrafia lui Anton Lachky. Numele coregrafului slovac este de asemenea familiar publicului din oraș: producția Special Society (tot de Central Europe Dance Theatre) a participat la FLOW3 în 2022, iar spectacolul The Others al Companiei Anton Lachky a fost prezent la FLOW4. Ageless Generation promite să ofere aceeași experiență explozivă care este stilul caracteristic al coregrafului.
Tot în cadrul proiectului Beyond Front@: Bridging Periphery se va realiza reprezentația #ORPHEUS#EURYDICE (19 iunie), un duet de Beatrix Simkó și Zoltán Grecsó, care reinterpretează mitul lui Orfeu și Euridice, plasând cuplul în zilele noastre și oferind o abordare unică acestei povești de dragoste.
Programul va include de asemenea prezentarea deschisă a workshopului Dance Communication Lab, coordonat și realizat în coregrafia de Andrea Gavriliu, un workshop cu 6 dansatori profesioniști selectați din țările partenere Beyond Front@: România, Ungaria, Polonia, Croația, Slovenia și Suedia. Coregrafia creată în cadrul atelierului va fi prezentată în cadrul unui public showing cu intrare liberă (19 iunie).
Andrea Gavriliu va participa la FLOW5 cu încă o coregrafie: Fiesta, o producție a Teatrului Național Ivan Vazov din Bulgaria. Fiesta este un spectacol de teatru fizic care folosește un material de mișcare foarte elaborat și care va încânta spectatorii cu un dinamism efervescent.
În cadrul festivalului va fi prezentat și spectacolul BLOT – Body Line of Thought, o coproducție româno-canadiană a trupei bucureștene Tangaj Collective (22 iunie) care în 2018 a prezentat în Sfântu Gheorghe spectacolul Counterbody în coregrafia Simonei Deaconescu, o producție care a participat și a fost premiată la numeroase festivaluri internaționale de dans.
Evenimentele Festivalului FLOW5 sunt susținute de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Francez din România și programul Europa Creativă 2023-2026 al Uniunii Europene. Parteneri: Teatrul Tamási Áron, Ansamblul de Dansuri Háromszék, Cinema Arta, Casa de Cultură Kónya Ádám, Teatrul Andrei Mureșanu, Teatrul de Păpuși Cimborák, Kobak Design.
După fiecare spectacol participanții sunt așteptați la întâlniri cu publicul, iar pe 23 iunie, FLOW5 se va încheia cu o petrecere marca Mihai Dobre (Șuie Paparude) în Cafeneaua Teatrului Tamási Áron.
Biletele sunt deja disponibile pe www.biletmaster.ro și la Biroul de Organizare din Sfântu Gheorghe. Pentru informații detaliate urmăriți site-ul și paginile de social media ale M Studio!
Foto: BLOT (Tangaj Collective – Action at a Distance – CNDB): Adi Bulboacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail