Cea de a doua ediţie a Festivalului florilor comestibile, organizat de Asociaţia unităţilor hoteliere şi restaurantelor din judeţul Covasna, va avea loc vineri după-amiază la Sfântu Gheorghe.
Preşedintele asociaţiei, Kovacs Istvan, a declarat joi, pentru AGERPRES, că invitat special al acestui eveniment gastronomic este maestrul bucătar Blasko Janos din Ungaria, care, înainte de a se pensiona, a lucrat timp de 40 de ani în mai multe restaurante celebre din Budapesta .„Am programat festivalul în această perioadă tocmai pentru că acum sunt cele mai multe şi mai diverse flori care pot fi folosite în gastronomie”, a declarat Kovacs Istvan.
El spune că puţină lume ştie că majoritatea florilor nu au doar un rol decorativ şi că trandafirii, zorelele, gălbenelele, crăiţele, muşcatele sau lalelele dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor şi salatelor.„Desigur, nu mâncăm doar flori, ci le combinăm în diverse preparate culinare, pentru că dau o savoare deosebită”, a afirmat Kovacs Istvan.
La prima ediţie a Festivalului florilor comestibile, organizată anul trecut la Sfântu Gheorghe, au putut fi degustate gogoşi cu trandafiri, ruladă de orez cu pepene galben şi gălbenele, budincă cu flori de muşcate şi friptură de pui cu struguri şi flori de dovleac. Preşedintele SVESZ a mai spus că acest festival nu reprezintă „o alternativă gastronomică pe timp de criză”, ci o încercare de a atrage cât mai mulţi turişti în zonă.
Anul acesta, în judeţul Covasna au mai avut loc şi alte evenimente gastronomice de anvergură, printre care s-au numărat Parada Cârnaţilor de la Sfântu Gheorghe şi Festivalul peştelui de la Belin, iar în lunile viitoare sunt deja programate Festivalul cartofului de la Târgu Secuiesc, Festivalul tocăniţelor la ceaun la Covasna şi Festivalul vânătoresc de la Malnaş Băi.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES