Festivalul „Ciobănașul” ajunge duminică, 2 septembrie, la cea de-a 46-a ediție. Evenimentul, pornit ca o sărbătoare câmpenească, a evoluat în timp, însă scopul său a rămas același: promovarea folclorului autentic și a tinerilor artiști din domeniu.

Festivalul de folclor „Ciobănașul” este unul dintre evenimentele cu cea mai mare vechime din orașul Întorsura Buzăului. Ediția din acest se va desfășura duminică, în data de 2 septembrie, în zona Camping, în organizarea Casei de Cultură și a Primăriei Întorsura Buzăului și a Asociației „Cununa Carpaților”, în zona camping din localitate.

„A 46-a ediție este la fel ca și cele din anii trecuți: un spectacol de suflet, un spectacol frumos. Sperăm ca vremea să fie bună. (…) Nu știu și nu cred să mai existe un festival folcloric de vârsta <<Ciobănașului>>”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Acesta a accentuat că Festivalul are ca scop promovarea folclorului autentic și a tinerelor talente din  domeniu.

„Cu toate vociferările care au mai apărut în mediul online, aș vrea să precizez că festivalul Ciobănașul are menirea să promoveze tinerii care învață să danseze, învață să cânte, acești tineri ai noștri trebuie promovați și aduși în scenă – atât cei din zona Buzaielor, cât și din  alte părți. Sunt localități care au formații care ne-au invitat la evenimentele lor, s-a făcut un schimb cultural de experiență și astfel, în chemăm și noi la evenimentul nostru – noi, la ei am reprezentat orașul Întorsura Buzăului și, desigur și ei vor fi alături de noi la acest festival. Nu putem promova și veni în fața publicului doar cu capete de afiș, cu artiști consacrați, care sunt văzuți la toate televiziunile. Menirea festivalului <<Ciobănașului>> nu este promovarea acestor artiști. Au și ei rolul lor, dar trebuie să aducem în scenă cât mai mult tineret, să îl promovăm și să îl ajutăm să ducă folclorul românesc mai departe”,  a declarat Costică Oltean.

Potrivit acestuia, aproximativ 360 de invitați, artiști, interpreți și formații din județul Covasna, dar și din alte județe și chiar și din Republica Moldova vor participa la ediția din acest an.

„Cu ocazia Anului Centenar, am invitat o formație din Republica Moldova, pe scena Festivalului. Lângă alte și alte formații pe care le avem, reușim să aducem în scenă în jur de 350 -360  de artiști, în total.”- a mai spus directorul Costică Oltean.

Soliștii de muzică populară Mălina Boricean, Andreea Oltean, Liviu Ardelean, Florin Filip, formații folclorice din județele Covasna, Brașov, Buzău, Prahova și Bacău, soliști vocali și instrumentiști din toată zona buzaielor; formația „Drăgaica” a Casei Raionale  de Cultură din Raionul Ungheni – Republica Moldova, Ansamblul „Cununa Carpaților” se numără printre cei care vor încânta publicul.

„Publicul este cald și într-adevăr gustă această activitate culturală, vin la scenă cu mare drag!”, a remarcat Costică Oltean.

Acesta le-a transmis un mesaj cititorilor noștri, legat de Festival:

„Invit toți cititorii acestui frumos și diversificat ziar, să petrecem împreună o zi frumoasă,  o zi în care să uităm de grijile cotidiene și să ne descrețim frunțile!”

Steliana Sima și Elena Pădure, printre invitații speciali

Costică Oltean a declarat că binecunoscutele soliste de muzică populară Steliana Sima și Elena Pădure se numără printre invitații speciali ai ediției de anul acesta.

Programul festivalului va fi deschis la ora 12.00 și se va desfășura pe parcursul a câteva ore. După aceea, seara va continua cu dans, pentru toate vârstele.

Weekendul este dedicat, totodată, Zilelor orașului Întorsura Buzăului, astfel că mâine, 1 septembrie, începând cu ora 18.00, pe scena amenajată în zona Camping, toți cei interesați sunt invitați să participe la discotecă în aer liber.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail