Asociația Vadon din Sfântu Gheorghe a câștigat finanțare pentru achiziționarea unui sistem de monitorizare cu celulă solară, prin Fondul de Finanțare Bethlen Gábor, în cadrul unui proiect ce vizează cunoașterea faunei sălbatice.
În cadrul proiectului, un sistem de monitorizare cu celulă solară va fi montat deasupra unui cuib de stârc cenușiu, astfel că perioada de cuibărit va putea fi urmărită prin programul „Wildonline”, pe site-ul asociației, www.vadon.ro, începând din luna martie a.c. Cunoscut și sub numele de bâtlan, stârcul cenușiu este o pasăre migratoare și preferă regiunile de baltă care sunt înconjurate de vegetație.
„Pentru programul <<WildOnline>>, Asociația <<Vadon>> a câștigat finanțare în valoare de 350.000 HUF (4795 lei) pentru achiziționarea unui sistem de monitorizare cu celulă solară, de la Fondul de Finanțare Bethlen Gábor în cadrul proiectului <<Sistem de monitorizare cu celulă solară pentru cunoașterea faunei sălbatice a Ținutului Secuiesc>>. Acest sistem va fi montat deasupra unui cuib de stârc cenușiu, astfel că perioada de cuibărit va putea fi urmărită on-line în cadrul programului WildOnline, pe site-ul www.vadon.ro. începând din luna martie a anului 2019”- se arată într-un raport pe anul 2018, al Asociației „Vadon”.
Asociația VADON (”Sălbăticie”) s-a înființat în toamna anului 2012, cu scopul de a concepe și implementa proiecte bazate pe protejarea și promovarea valorilor naturale. Un punct de hrănire șo de observare a răpitoarelor a fost amenajat anul trecut, de către Asociație.
„Asociația Vadon are ca obiectiv prezentarea și popularizarea valorilor naturale ale zonei. De aceea, a fost realizată o infrastructură care să contribuie la popularizarea și prezentarea valorilor naturale, respectiv la formarea profesională a societății fotografilor de natură. Infrastructura pentru fotografierea naturii a fost întreținută și în anul 2018, totodată a fost completată cu amenajarea unui punct de hrănire și observare a răpitoarelor. Observatoarele, pe lângă faptul că pot fi folosite pentru fotografierea păsărilor, contribuie la mărirea șanselor de supraviețuire a păsărilor în timpul iernii.”- se arată în raportul Asociației.
Ana Ciorici Costache