Cu ocazia desfașurării activităților de ziua armatei în Sfântu Gheorghe, elevi ai școlii noastre au participat la derularea acestora.
Motivul pentru care am fost prezenți la această manifestare este strâns legat de proiectul Erasmus+ derulat în școala noastră, Human Rights/Europe. O parte dintre elevii implicați în acest proiect s-au echipat corespunzător pentru acest eveniment și și-au pregătit și o serie de întrebări pentru reprezentanți ai armatei pe care urma să îi întâlnească acolo.
Elevii au asistat la ceremonie, au urmărit defilarea armatei și au avut ocazia sa vadă cum arată echipamentele de război. S-au urcat în tancuri, au pus mâna pe arme, au primit informații despre modalitatea de recrutare în rândurile armatei și au discutat cu reprezentanți ai forțelor speciale plecați în diferite misiuni.
În cele două zile în care s-au sărbătorit zilele Erasmus+ în școala noastră elevii au aflat câteva informații despre ce înseamnă recrutare de copii soldați și detenție arbitrară a copiilor străzii. Acestea sunt cele două subteme ale proiectului ce urmează să fie dezbătute în cadrul celei de-a patra întâlniri din cadrul acestuia care se va desfășura în școala noastră în luna noiembrie.
Întrebările pregătite de elevi pentru reprezentanții armatei au avut legătură cu filmulețele vizionate în 11 octombrie, cu ocazia sărbătoririi zilelor Erasmus+. Aceștia au fost curioși să afle dacă în misiunile în care au fost plecați au întâlnit situații asemănătoare, dacă au văzut copii antrenați să lupte sau în ce condiții trăiesc, supraviețuiesc sau învață copiii din zonele aflate în conflict armat sau defavorizate. Au fost foarte impresionați de răspunsurile primite și au înțeles cat de multe drepturi sunt încălcate pentru acești copii.
Această experiență i-a ajutat, pe de-o parte, să înțeleagă mai bine semnificația celor două subteme, facilitând activitățile ce urmează să fie desfășurate în școala noastră. Pe de altă parte a reprezentat o experiență inedită deoarece elevii au fost nevoiți să își depășească emoțiile și temerile și să discute cu persoane necunoscute. Le mulțumim tuturor reprezentanților armatei prezenți pentru disponibilitatea lor de a răpunde curiozităților elevilor școlii noastre.
Prof. Georgiana Bularca
Scoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”
Întorsura Buzăului